logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Vaneo 1.7 CDI -jak wsadzić zabezpieczenie półosi.

czarny1976 09 Kwi 2017 11:39 1425 6
REKLAMA
  • #1 16401783
    czarny1976
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Temat może dziwny i łatwy ale męczę się już pół dnia z tym.Jak włożyć zabezpieczenie lewej półosi,czy do skrzyni i wtedy wcisnąć przegub czy nałożyć na przegub i wtedy wciskać.Od razu mówię że i tak i tak nie wchodzi,jeżeli zabezpieczenie jest na półośce to nie wchodzi w gniazdo .Jeżeli jest w skrzyni to z kolei blokuje frez przegubu bo jest nierozciągnięte.Jedyne wyjście to zeszlifować lekki stożek na frezie przegubu i wtedy zabezpieczenie powinno wejść.Ale przecież musiało być jakoś kiedyś założone.Może miał ktoś styczność z takim problemem.
  • REKLAMA
  • #2 16402945
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16403074
    czarny1976
    Poziom 14  
    O to chodzi że jak założę zabezpieczenie na półoś to nie mogę potem tego wsunąć do skrzyni bo zabezpieczenie trochę wystaje i nie ma szans tego wsunąć .Nie chcę walić bo jeszcze rozwalę skrzynie.Musi być inny sposób.
  • #4 16403224
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 16404016
    czarny1976
    Poziom 14  
    Próbowałem z całych sił i nic.Pogłębiłem szlifierką minimalnie rowek na półosi na który wchodzi zabezpieczenie i poszło.Wydaje mi się że w fabryce to wciskają to prasą ,bo ręką ludzką to trudno.Różne półosie robiłem i wszędzie jakoś wchodziło, a tutaj na siłę i to z trudem i po podszlifowaniu rowku,ufff...
  • REKLAMA
  • #7 16834519
    czarny1976
    Poziom 14  
    Tak czy siak wsadziłem tą półośkę ,temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmagał się z problemem montażu zabezpieczenia półosi w Mercedesie Vaneo 1.7 CDI. Po próbach włożenia zabezpieczenia do skrzyni biegów lub na przegub, które nie przyniosły efektu, zasugerowano użycie dużych szczypiec do dociskania zabezpieczenia. Ostatecznie, po podszlifowaniu rowka na półosi, udało się zamontować półosię, co sugeruje, że w fabryce mogło być to robione prasą. Wskazano również, że nowe zabezpieczenie mogło mieć inną grubość lub być uszkodzone.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA