logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Udostępnianie VPN przez WiFi

kalin24 10 Kwi 2017 00:01 6744 10
REKLAMA
  • #1 16403586
    kalin24
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam w domu router TP-LINK TDW8901G a na laptopie z windows 10 zainstalowany program do tworzenia VPN. Chciałem udostępnić VPN przez WiFi (punk dostępu zrobiony w laptopie), żebym mógł połączyć się innym laptopem lub smartfonem z VPN zainstalowanym na tamtym laptopie. Czy można zrobić HotSpot z VPN?
  • REKLAMA
  • #2 16403723
    arcis
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Zależy jaki VPN, mój tworzy virtualną kartę sieciwą z pulą adresową, i wpadłem na pomysł na łączenie typu bridge, i ładnie można to pokonfigurować.
    Ja zrobiłem że virtualbox bridgje prawdziwą kartę sieciową i na virtualu os mam real ip a na kompie vpn, Dopiero zacząłem rozpracowywać server proxy i takie przy okazji znajduje się patenty...
  • #3 16403790
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    kalin24 napisał:
    Witam,
    Mam w domu router TP-LINK TDW8901G a na laptopie z windows 10 zainstalowany program do tworzenia VPN. Chciałem udostępnić VPN przez WiFi (punk dostępu zrobiony w laptopie), żebym mógł połączyć się innym laptopem lub smartfonem z VPN zainstalowanym na tamtym laptopie. Czy można zrobić HotSpot z VPN?

A gdzie jest ten inny laptop lub komórka z którą chcesz zestawić VPN??
    Albo inaczej, opisz co chcesz osiągnąć bo nie za bardzo łapię ideę całej zabawy.
  • REKLAMA
  • #4 16403925
    kalin24
    Poziom 10  
    m.jastrzebski napisał:
    kalin24 napisał:
    Witam,

A gdzie jest ten inny laptop lub komórka z którą chcesz zestawić VPN??
    Albo inaczej, opisz co chcesz osiągnąć bo nie za bardzo łapię ideę całej zabawy.

Inne urządzenia, którymi chcę się łączyć z VPN są w domu.

Ogólnie pomysł jest taki, żeby zabezpieczyć swoje połączenie z internetem mając jedno oprogramowanie na komputerze (CyberGhost), które tworzy VPN (tworzy wirtualną kartę sieciową). Komputer na, którym jest zainstalowanie oprogramowanie jest zabezpieczony, a teraz chcę zrobić tak żeby utworzyć punkt dostępu (hotspot) na laptopie dla innych urządzeń, żeby łączyły się z internetem przez VPN, a nie przez moją prawdziwą sieć.

Robiłem już tak, że zainstalowałem program Connectify, który tworzy HotSpot, utworzyłem nową sieć WiFi przez którą udostępniłem tą wirtualną kartę sieciową, którą stworzył CyberGhost ale po podłączeniu się do tej stworzonej sieci pokazuje się komunikat "Połączono ale brak internetu"
  • #5 16403941
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Może cyberghost nie pozwala na pracę na routerze ? (bo w takej konfiguracji twój komputer jest routerem), tzn chroni tylko połączenia z tego komputera a nie z innych komputerów.

Dodano po 2 [minuty]:

kalin24 napisał:
    "Połączono ale brak internetu"

Bez połączenia VPN, pokaż

ping 8.8.8.8
    tracert -d 8.8.8.8
    route print
    ipconfig /all

teraz podłącz VPN i pokaż ponownie ww komendy, wyniki wklej do sekcji "spoiler"
  • #6 16403949
    m.jastrzebski
    Internet podpowiada że ten CyberGhost to usługa VPN. Uruchomiasz to na komputerze i wychodzisz na świat z ichniego serwera VPN. NIe jest to zwiazane z żadnym bezpieczeństwem tylko z "anonimowościa" tudzież obejściem ograniczeń regionalnych.

Jeśli chcesz żeby na tym samym komputerze był access point i urządzenia jak komórka łącząc się do tego acces pointa a potem wpadać do VPN'a to musisz nauczyć komputer żeby taki ruch routował. Polecam zapoznać się z komendą ROUTE.
  • REKLAMA
  • #7 16404956
    KOCUREK1970
    Ocena: 5474
    kalin24 napisał:
    Ogólnie pomysł jest taki, żeby zabezpieczyć swoje połączenie z internetem mając jedno oprogramowanie na komputerze (CyberGhost), które tworzy VPN (tworzy wirtualną kartę sieciową).

A to nie prościej na routerze taki VPN uruchomić?
  • REKLAMA
  • #8 16405150
    kalin24
    Poziom 10  
    bogiebog napisał:
    Może cyberghost nie pozwala na pracę na routerze ? (bo w takej konfiguracji twój komputer jest routerem), tzn chroni tylko połączenia z tego komputera a nie z innych komputerów.
    Dodano po 2 [minuty]:
    kalin24 napisał:
    "Połączono ale brak internetu"

Bez połączenia VPN, pokaż

ping 8.8.8.8
    tracert -d 8.8.8.8
    route print
    ipconfig /all

teraz podłącz VPN i pokaż ponownie ww komendy, wyniki wklej do sekcji "spoiler"

Jutro postaram się sprawdzić te komendy

KOCUREK1970 napisał:
    kalin24 napisał:
    Ogólnie pomysł jest taki, żeby zabezpieczyć swoje połączenie z internetem mając jedno oprogramowanie na komputerze (CyberGhost), które tworzy VPN (tworzy wirtualną kartę sieciową).

A to nie prościej na routerze taki VPN uruchomić?

Tak, rzeczywiście to byłby najlepsze rozwiązanie, nie musiałbym używać laptopa do udostępniania WiFi, może ktoś już konfigurował w routerze VPN i podpowiedziałby jak to zrobić? Nie wiem czy na moim routerze da się tak zrobić, muszę sprawdzić.
  • Pomocny post
    #9 16405353
    KOCUREK1970
    Ocena: 5474
    kalin24 napisał:
    Nie wiem czy na moim routerze da się tak zrobić

Powinno (co prawda może nie dokładnie te same modele, ale podejrzewam taką samą zasadę konfiguracji):
    http://www.tp-link.com.pl/faq-244.html
    http://www.tp-link.com.pl/faq-411.html
    http://www.tp-link.com/no/FAQ-558.html
  • #10 16453229
    kalin24
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    kalin24 napisał:
    Nie wiem czy na moim routerze da się tak zrobić

Powinno (co prawda może nie dokładnie te same modele, ale podejrzewam taką samą zasadę konfiguracji):
    http://www.tp-link.com.pl/faq-244.html
    http://www.tp-link.com.pl/faq-411.html
    http://www.tp-link.com/no/FAQ-558.html

W routerze TP-LINK TDW8901G nie znalazłem żadnych opcji do konfiguracji VPN, to jest jakiś starszy model.
    Zaopatrzyłem się w nowszy router i w ustawieniach skonfigurowałem sobie tunelowanie.
    Rzeczywiście ustawienie VPN w routerze to jest najlepszy i najprostszy sposób.
    Jeśli ktoś będzie chciał konfigurować takie połączenie to polecam wybrać inny protokół niż PPTP, bo z tego co wyczytałem nie jest on w pełni bezpieczny.
  • #11 16453465
    m.jastrzebski
    kalin24 napisał:

Rzeczywiście ustawienie VPN w routerze to jest najlepszy i najprostszy sposób.
    Jeśli ktoś będzie chciał konfigurować takie połączenie to polecam wybrać inny protokół niż PPTP, bo z tego co wyczytałem nie jest on w pełni bezpieczny.
    To nie jest do końca prawda. Szyfrowanie PPTP da się złamać. Ale jeśli tunelem podróżuje i tak coś dobrze zabezpieczonego to rozszyfrowanie PPTP nic nikomu nie da bo i tak zderzy się ze ścianą.

Jeśli robisz coś nierozważnego, np logujesz się do serwera FTP bez szyfrowania, czyli hasło leci otwartym tekstem. Jeśli lecie kawałek przez hiper zabezpieczony tunel, a potem kawałek publicznym internetem, to gdzie tu bezpieczeństwo? Ktoś to hasło "podslucha" w publicznej części jak będzie potrafił.

Stosowanie mocnych VPNów ma sens, jak łączysz 2 lokalizacje (np. dwa odziały firmy) i tym tunelem będą podróżowały jakieś niezabezpieczone dane.
    Jak używasz VPN żeby gdzie indziej wyjść na świat do publicznego internetu to jest totalnie bez znaczenia jaki protokół użyjesz bo i tak w końcu "bezpieczny" tunel opuścisz.

Ja używam usługi VPN żeby uzyskać "publiczny" adres IP i móc wejść do swojej sieci domowej. I z premedytacją używam właśnie PPTP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące udostępniania połączenia VPN przez hotspot WiFi na laptopie z systemem Windows 10, korzystając z oprogramowania CyberGhost. W odpowiedziach zasugerowano, że niektóre usługi VPN mogą nie pozwalać na routowanie ruchu z innych urządzeń, co może być przyczyną problemu z brakiem dostępu do internetu po połączeniu z hotspotem. Użytkownik próbował użyć programu Connectify do utworzenia hotspotu, ale napotkał trudności. Wskazano również, że lepszym rozwiązaniem byłoby skonfigurowanie VPN bezpośrednio na routerze, co użytkownik potwierdził po zakupie nowszego modelu, który umożliwił mu skonfigurowanie tunelowania. Zauważono, że protokół PPTP, choć powszechnie używany, nie jest w pełni bezpieczny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA