logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

głowica ultradźwiękowa - szukam opisu pinów (wyprowadzeń)

ishX 10 Kwi 2017 20:38 3717 4
REKLAMA
  • #1 16404969
    ishX
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    posiadam głowicę do terapii ultradźwiękami nieznanego producenta (pewnie chińczyk), która ma "pasować do wszystkich urządzeń tego typu" - stąd zakładam, że jest jakiś standardowy schemat wyprowadzeń podobnych głowic. Niestety nie znalazłem żadnej informacji odnośnie tego, ani w internecie ani tutaj na forum, dlatego zakładam temat. Najprawdopodobniej jest ona dwu-częstotliwościowa - 1 MHz i 3 MHz. Chcę dorobić do niej generator na podane częstotliwości, natomiast już teraz zastanawiam się jak to podłączyć.

Głowica posiada złącze typu DIN 560. Zwarte między sobą są następujące końcówki (kolejność wg standardu DIN):
    1-4
    3-5
    ponadto wyprowadzenia 1 i 4 zwarte są także do metalowej powierzchni głowicy

Oprócz opisu wyprowadzeń poszukuję jeszcze odpowiedzi na następujące pytania:
    - Czy w głowicach na dwie częstotliwości są w związku z tym dwa oddzielne przetworniki, czy jeden?
    - Urządzenie i głowica, z którym miałem do czynienia (producenta niestety teraz nie pamiętam) posiadała wykrywanie stopnia kontaktu z powierzchnią ciała - jeśli było ono zbyt małe, sygnalizowane było to sygnałem dźwiękowym i chwilowym miganiem ledów na głowicy. Czy każda głowica do rehabilitacji ultradźwiękami posiada taką funkcję? Czyżby u mnie odpowiadały za to wyprowadzenia 1-4?
    - Czy można metodą "na macajewa" podłączać rzeczoną głowicę pod generator i tak dojść, który pin jest którym? Nie wiem jak duże jest ryzyko uszkodzenia tym sposobem.

Za wszelkie merytoryczne odpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam!

• REKLAMA
  • #2 16405081
    bobo 44
    Poziom 18  
    Ocena: 196
    Witam
    głowica z aparatu kosmetycznego 1 częstotliwościowa,szanująca się głowica z porządnego aparatu posiada sygnalizację styku z pacjentem.
    Rozkręć głowicę i wszystko bedziesz wiedział jak podłączyć
  • REKLAMA
  • #3 16405239
    ishX
    Poziom 2  
    Hehehe, dobrze wiedzieć, że to się rozkręca :) Dziękuję za szybką odpowiedź! Tak więc rozkręciłem i pomierzyłem, uznałem, że wrzucę też zdjęcie - może komuś się to przyda w przyszłości.

Zastanawiam się tylko skąd Kolega wie, że to jest głowica 1-częstotliwościowa? No i doprawdy nurtuje mnie pytanie, czy skoro jest na 1 częstotliwość, powiedzmy 1MHz, to gdy puszczę na nią 3MHz element może ulec zniszczeniu?
    W każdym razie w tej akurat konkretnej sztuce nie bardzo widzę możliwość zrobienia kontroli styku z ciałem...

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16405507
    bobo 44
    Poziom 18  
    Ocena: 196
    Tak jak pisalem glowica kosmetyczna nie z sprzetu medycznego, jest to chiński wyrób bez żadnych atestów kiedyś ktoś mi podrzucił takie dziadostwo dlatego wiem.
  • #5 16484063
    ishX
    Poziom 2  
    Dzięki raz jeszcze, zamykam temat.

Pozdrawiam!
REKLAMA