logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie trzech telewizorów do jednej anteny DVB-T z rozgałęźnikami FVSC 2L i TELMOR RTA-140

grzechu146 12 Kwi 2017 10:53 2214 13
REKLAMA
  • #1 16407663
    grzechu146
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam. Mam antenę kierunkową DVB-T z zasilaczem przy TV. Kupiłem rozgałęźnik FVSC 2L 2-drożny z przejściem napięcia i podpiąłem do jednego wyjścia telewizor z zasilaczem a do drugiego sam przewód. A teraz chciałbym podpiąć kolejny telewizor czyli trzeci do tej anteny. Kabel mam podciągnięty pod antenę i zastanawiam się nad kupnem rozgałęźnika aktywnego TELMOR RTA-140 który mam zamiar zamontować przy antenie pod dachem. Do gniazda IN na rozgałęźniku TELMOR podepnę przewód od anteny, do OUT przewód na którym jest już zamontowany rozgałęźnik FVSC 2L 2-drożny a do kolejnego OUT podepnę przewód który bezpośrednio pójdzie do telewizora. Czy to będzie wszystko działać? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16407726
    jacekko63
    Poziom 31  
    Ocena: 319
    Nie ma gotowej recepty, trzeba wykonać pomiary lub iść na żywioł, czyli wykonać i jeżeli nie zadziała poprawiać. Podaj poziomy sygnałów z odbiorników.
  • #3 16407803
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1028
    grzechu146 napisał:
    Mam antenę kierunkową DVB-T z zasilaczem przy TV

Mam rozumieć że przy antenie masz wzmacniacz?
    grzechu146 napisał:
    chciałbym podpiąć kolejny telewizor czyli trzeci do tej anteny
    grzechu146 napisał:
    zastanawiam się nad kupnem rozgałęźnika aktywnego TELMOR RTA-140 który mam zamiar zamontować przy antenie pod dachem. Do gniazda IN na rozgałęźniku TELMOR podepnę przewód od anteny, do OUT przewód na którym jest już zamontowany rozgałęźnik FVSC 2L 2-drożny a do kolejnego OUT podepnę przewód który bezpośrednio pójdzie do telewizora

Pomijając zasadność używania dwóch wzmacniaczy w szeregu (przy antenie(?) + RTA-140), mam pytanie czy w przyszłości masz zamiar podłączyć 5 odbiorników? Jeżeli tylko 3, to wystarczy rozgałęźnik 1/2 wymienić na 1/3 z przejściem napięcia.
  • REKLAMA
  • #4 16408279
    grzechu146
    Poziom 12  
    Raczej przy antenie jest wzmacniacz skoro zasilacz przy TV jest połączony z kablem od anteny. Teraz czytam że aktywny rozgałęźnik posiadają również wzmacniacz więc znów nasuwa się pytanie czy na dwa wzmacniacze będzie wszystko chodziło. Czy rozgałęźnik puści dalej napięcie do wzmacniacza w antenie?
  • #5 16408303
    _kli_
    Poziom 41  
    grzechu146 napisał:
    Raczej przy antenie jest wzmacniacz skoro zasilacz przy TV jest połączony z kablem od anteny

Jeżeli nie masz pewności, musisz to sprawdzić. Wielokrotnie widziałem i czytałem o bezzasadnym stosowaniu zasilacza przy zamontowanym w antenie symetryzatorze.
    RTA-140 puści zasilanie pod warunkiem właściwego zamontowania zwory.
    Telmor napisał:
    Każdy typ rozgałęźnika ma wbudowany potencjometr regulacji wzmocnienia oraz zworę umożliwiającą przekazanie napięcia zasilania od strony oznakowanego wyjścia (OUT) na wejście (IN). Zasilanie rozgałęźników odbywa się za pośrednictwem kabla koncentrycznego za pomocą opcjonalnego separatora napięcia.

https://www.telmor.pl/content/download/3678/27960/file/RTA-120,%20-140_karta%20katalogowa.pdf
    Pozostaje jednak pytanie o zasadność stosowania wzmacniacza/y w Twojej instalacji.
  • REKLAMA
  • #6 16408326
    grzechu146
    Poziom 12  
    Zamówiłem już rozgałęźnik aktywny telmor. Czyli zworę mam ustawić żeby przekazywało od oznakowanego wyjścia na wejście IN? Wszyscy piszą o tej zasadności stosowania dwóch wzmacniaczy ale czy może mi ktoś wytłumaczyć o co z tym chodzi? Ten rozdzielacz co zamontowałem na przewodzie żeby rozdzielał na dwa TV musiałem założyć bo nie miałem możliwości żeby podciągnąć kabel pod ten drugi TV. To jaki rozgałeźnik byłby najlepszy w moim przypadku? A tak wygląda to na obrazku. Podłączenie trzech telewizorów do jednej anteny DVB-T z rozgałęźnikami FVSC 2L i TELMOR RTA-140
  • #7 16408520
    _kli_
    Poziom 41  
    grzechu146 napisał:
    Wszyscy piszą o tej zasadności stosowania dwóch wzmacniaczy ale czy może mi ktoś wytłumaczyć o co z tym chodzi?

Wzmacniacz antenowy stosuje się w celu podniesienia poziomu sygnału przy zbyt małym natężeniu pola elektromagnetycznego, uwzględniając także tłumienie instalacji występujące między anteną a odbiornikiem (odbiornikami).
    Rozgałęźnik aktywny stosuje się by skompensować tłumienie sygnału - powstałe w wyniku jego rozdzielenia - do poziomu, który uniemożliwiłby poprawny odbiór.
    Czyli bezzasadne stosowanie wzmacniacza/y można podsumować - co za dużo, to niezdrowo (dla jakości sygnału).
    W Twoim wypadku jest to gdybanie, bo nic nie wiadomo o parametrach odbioru
    jacekko63 napisał:
    trzeba wykonać pomiary lub iść na żywioł, czyli wykonać i jeżeli nie zadziała poprawiać. Podaj poziomy sygnałów z odbiorników

grzechu146 napisał:
    To jaki rozgałeźnik byłby najlepszy w moim przypadku? Pasywny?

Skoro obecnie odbierasz bezproblemowo, to myślę że najprościej byłoby dokupić drugi FVSC 2L i połączyć go z pierwszym "wejście - wyjście DC Pass" i masz sygnał rozdzielony na 3 odbiorniki.
    grzechu146 napisał:
    Zamówiłem już rozgałęźnik aktywny telmor

Prawdę mówiąc nadal nie rozumiem zasadności jego zastosowania.
    _kli_ napisał:
    mam pytanie czy w przyszłości masz zamiar podłączyć 5 odbiorników?
  • #8 16408627
    grzechu146
    Poziom 12  
    Ok. To kupię taki sam jak ten pierwszy z przejściem napięcia tylko na 4 wyjścia i 1 wejście bo mi potrzeba tyle. A ten aktywny telmor zwrócę do sklepu.
  • #9 16408634
    _kli_
    Poziom 41  
    Wersja 1/3 także jest w sprzedaży.
  • #10 16408917
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    grzechu146 napisał:
    z przejściem napięcia tylko na 4 wyjścia i 1 wejście bo mi potrzeba tyle.

Jak widać interesuje go 4 wyjściowy. Kup taki: Podłączenie trzech telewizorów do jednej anteny DVB-T z rozgałęźnikami FVSC 2L i TELMOR RTA-140
  • #11 16409005
    _kli_
    Poziom 41  
    Przecież napisał wyraźnie
    grzechu146 napisał:
    A teraz chciałbym podpiąć kolejny telewizor czyli trzeci do tej anteny.

więc nie wiem po co 1/4, który spowoduje większe tłumienie.
  • REKLAMA
  • #12 16409079
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    _kli_ napisał:
    Przecież napisał wyraźnie
    grzechu146 napisał:
    A teraz chciałbym podpiąć kolejny telewizor czyli trzeci do tej anteny.

więc nie wiem po co 1/4, który spowoduje większe tłumienie.

Tegoś nie doczytał?
    Cytat:
    Ok. To kupię taki sam jak ten pierwszy z przejściem napięcia tylko na 4 wyjścia i 1 wejście bo mi potrzeba tyle
    :D :D
  • #13 16409345
    grzechu146
    Poziom 12  
    Potrzebuje 4/1 gdyż pozostanie mi jeszcze dwa wolne i napewno je wykorzystam a nie chce później znów zmieniać.
  • #14 16409952
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Błąd w myśleniu. Rozgałęźnik z nieobciążonymi wejściami wnosi większe tłumienie niż taki do którego są dołączone 4 odbiorniki. Jeżeli już musisz stosować 4ro wyjściowy, to pamiętaj o załączaniu na wolne gniazda terminatorów, czyli rezystorów obciążeniowych. Może być taki:
    http://www.dipol.com.pl/rezystor_obciazeniowy_75_om_we_wtyku_f_R66200.htm
    Ja bym jednak dokładnie przeanalizował układ kabli antenowych i założył tylko tyle odgałęzień - i to w określonych miejscach - ile jest w danym momencie jest potrzeba.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć trzy telewizory do jednej anteny DVB-T, korzystając z rozgałęźników FVSC 2L i TELMOR RTA-140. Zadaje pytanie o zasadność użycia dwóch wzmacniaczy w instalacji oraz o to, czy rozgałęźnik TELMOR będzie w stanie przekazać zasilanie do wzmacniacza w antenie. Odpowiedzi sugerują, że stosowanie dwóch wzmacniaczy może być nieefektywne, a lepszym rozwiązaniem byłoby użycie rozgałęźnika 1/3 z przejściem napięcia. Użytkownik decyduje się na zakup rozgałęźnika 4/1, aby mieć możliwość podłączenia dodatkowych odbiorników w przyszłości, jednak zwraca uwagę na konieczność stosowania terminatorów na nieobciążonych wyjściach, aby zminimalizować tłumienie sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA