logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips MCD139B - Jak podłączyć głośniki bez wieży do TV lub laptopa?

JanekAudi77 12 Kwi 2017 16:09 4059 10
  • #1 16408269
    JanekAudi77
    Poziom 9  
    Witam posiadam same głosniki Philipsa MCD139B w idealnym stanie, niestety nie posiadam wieży, pare wątków już o tym było lecz nikt nie podał jasnej odpowiedzi czy to sie da zrobic, a mianowicie podłączyć np pod TV czy pod laptopa tak pomijając ową wieżę, co trzeba przerobic? Din na jack?
    Philips MCD139B - Jak podłączyć głośniki bez wieży do TV lub laptopa? Philips MCD139B - Jak podłączyć głośniki bez wieży do TV lub laptopa? Philips MCD139B - Jak podłączyć głośniki bez wieży do TV lub laptopa?

Dodano po 21 [minuty]:

od szukania boli mnie juz głowa he prosze o pomoc szkoda tego wyrzucac
  • #2 16408468
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    To są zdjęcia kolumn? Bo jeśli wieży, to nie podłączysz tego pod laptopa.
  • #4 16409360
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    No to jest tam prawdopodobnie wbudowany wzmacniacz. Podłączyć zasilanie i dorobić przewody sygnałowe.

Zajrzyj głębiej i zobacz czy jest tam końcówka mocy bo ja tego sprzętu nie znam a w necie mało na ten temat, nikt inny też się nie odzywa w tym temacie.
  • Pomocny post
    #5 16411616
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1278
    Przede wszystkim kolega musi wiedzieć, jak to działa.
    Podpowiem - tego rodzaju zestawy mają wbudowany wzmacniacz i zasilacz - w tym przypadku w lewej kolumnie.
    Wzmacniacz ten włącza się dopiero po podłączeniu z jednostką centralną czyli wieżą poprzez kabel kontrolny na wtyczkach DIN-8.
    Cały problem w tym przypadku polega na tym, aby "zmusić" wzmacniacz do włączenia się bez owej wieży.
    Co jest wykonalne i nie przedstawia specjalnej filozofii.

Koledze potrzebne będą:

- instrukcja serwisowa tego zestawu - w moim przypadku zajęło 7 min. aby znaleźć.
    - znajomość rozkładu pin w wtyczce DIN-8

Niech kolega na początek poszuka owej serwisówki. Jeśliby byłyby kłopoty z interpretacją schematu, to proszę dać znać.

Powodzenia :)
  • #6 16438944
    JanekAudi77
    Poziom 9  
    Witam przepraszam ze po takim czasie odpisuje, nie znam sie az tak na tym wszystkim ale lutownice trzymałem wiele razy w ręku he potrzebuje kogos kto by przetłumaczył lub pokazał na jakims rysunku co gdzie i jak jak to wykonac a ja to poprostu zrobie :D:D he czy jest taka mozliwosc ?? o wiele wieksze doświadczenie mam w elektryce samochodowej niż takiej wiec potrzebuje konkretnej pomocy
  • #7 16439398
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1278
    Hmm, a instrukcję serwisową kolega znalazł?
    Również potrzebny będzie miernik.
  • #10 16489529
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 18802419
    franert
    Poziom 4  
    Mam cały zestaw Philips MCD139B, w którym od początku był problem z brakiem dźwięku. Zestaw nie był naprawiany i ładnych parę lat przeleżał w szafie. Może ktoś potrzebuje do naprawy lub na części.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada głośniki Philips MCD139B, ale nie ma wieży, co uniemożliwia ich podłączenie do telewizora lub laptopa. W odpowiedziach zasugerowano, że głośniki mają wbudowany wzmacniacz, który można aktywować bez wieży, jednak wymaga to przeróbek. Kluczowe jest podłączenie zasilania oraz stworzenie odpowiednich przewodów sygnałowych. Użytkownik powinien znaleźć instrukcję serwisową oraz znać rozkład pinów w wtyczce DIN-8, aby móc wykonać modyfikacje. Wskazano również na potrzebę użycia miernika do pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA