logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Switch TP-Link TL-SG108 zamiast huba - brak internetu, co robić?

jantomx 13 Kwi 2017 12:56 1956 12
REKLAMA
  • #1 16409814
    jantomx
    Poziom 9  
    Witam,
    mam siec domowa, opiera sie o ethernet. Na zewnątrz jest router dostawcy, z którego idzie kabel do garażu gdzie jest hub (nic nie bylo zmieniane od 10lat ;D) ktory ma pod siebie podpięte z 6 kabli, które prowadza już do routerów domowych w mieszkaniach lub bezpośrednio do komputerów. W każdym razie z racji tego ze hub miał prędkość do 10Mb/s oraz ze to jednak hub + często mam jitter (skacze opóźnienie z 20ms do 150ms co kilka sekund), postanowiłem zainwestować w switch. Wybór padł na tp-link tl-sg108, ale jak go podłączyłem i przepiałem wszystkie kable z huba do switcha to internet nie działał. Świecą się lampki przy trzech portach (jedne na zielono - 100Mb/s, dwa na bursztynowo - 10Mb/s).

Hub jest prawie na 100% zwykłym bezczelnym hubem, bez żadnej konfiguracji, dlatego dziwie sie ze mi to nie działa. Jak podłączyłem switch u siebie do routera i do laptopa to wszystko działało od razu. Nie ma tez chyba znaczenia kolejności kabli podpiętych do portów w switchu?
    I teraz mam pytanie, czy możliwe jest ze np. po podłączeniu switch kolejność przewodów w skrętce jest nieodpowiednia, albo że mdix coś źle zmienia. Mam bardzo dziwne połączenie ze sobą dwóch kabli czego nie do końca rozumiem, o to zdjęcie:
    Switch TP-Link TL-SG108 zamiast huba - brak internetu, co robić?
  • REKLAMA
  • #2 16409833
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Pamiętaj, że do poprawnego działania sieci minimum musisz zapewnić piny 1,2,3,6 (100Mbps). Nie mam jak się przyjrzeć aczkolwiek dziwnie mi wygląda pierwsza skrętka na lewo. Na pewno jest tam 1,2,3,6 ? Poza tym w pozostałych skrętkach jakby leciały tylko 4 żyły, a nie 8 - ale może źle widzę, bywam ślepy :D
  • #3 16409859
    jantomx
    Poziom 9  
    Tam jest tak ze pomaranczowe i zielone sa podpiete do portu w switchu, a niebieskie i brazowe są podpięte do jakby drugiego kabla ktory jest podlaczony w ten sam sposób do switcha co tamten. Tego mechanizmu nie do konca rozumiem i bynajmniej nie ja tą sieć tworzylem. Byc moze jak bede mial czas w wakacje to sprawdze jak wygląda cala topologia, bo na razie to nie wiem ktory kabel od czego jest.
    Niemniej, zastanawiam sie dlaczego jak mam podpiety hub to wszysto dziala, a jak switch to nie ma neta ;D Dodam ze te kable i cala siec jest naprawde przestazala, jednak teoretycznie wg mnie to nie powinno miec tak duzego znaczenia dla switcha.
  • REKLAMA
  • #4 16409938
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Diody bursztyn/ziele to połączenie 100Mb/s i 1000Mb/s - Ważne jest zachowanie standardu w rj-45 przy starym hub-ie (chyba wiesz jaka jest różnica między hub-em a switchem) jeśli połączenie działało na 10Mb/s to ten standard połączenia przewodów mógł byc niezachowany a sieć działa.

Po prostu trzeba zrobić porządek w kablach i ich długościami.
  • REKLAMA
  • #5 16410043
    jantomx
    Poziom 9  
    Czyli pozaciskać wszystkie kable na proste po 8 przewodów i będzie git? i czy ktoś się spotkał z takim połączeniem dwóch kabli ze sobą jak na tym zdjęciu z posta #1 , domyśla się ktoś może jaki był w tym sens.

Co do długości, to chyba jak działały na hubie to teoretycznie powinny działać na switchu (albo nawet tym bardziej, z tego co kojarzę switch odnawia ramkę wiec i sygnał), nie za bardzo jestem w stanie zmierzyć jak długie są kable ale raczej 100m nie przekraczają.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16410134
    hermes-80
    Poziom 43  
    Od prawej strony - ten zabieg pozwala puścić dwa gniazda 100Mb/s na jednym kablu - ale nie widać na zdjęciu - 1 i 2 z lewej czy tam nie jest zrobiona pętla na pomarańczowych i zielonych przewodach (co może zabijać switcha)

Inna wersja - możliwe,że to jest para PoE.
  • #7 16410183
    jantomx
    Poziom 9  
    to białe co łączy te brązowe i niebieskie przewody to jest takie połączenie przewodów, jakby przedłużacz. Z tego co sie dowiedziałem to chyba było po to żeby właśnie rozdzielić kabel na dwa urządzenia. Skoro to może być problemem to po prostu to zacisnę oddzielnie. Ale zastanawiam sie, czy jak jest tam rozdzielony kabel na dwa, a ja wezmę i z jednej strony go zacisne normalnie (8 przewodow do jednej koncowki) a z drugiej strony beda rozdzielone na dwie pary po 4 przewody w tym jedna z tych par nie bedzie pod nic podpieta, a druga pod komputer, to bedzie dziala net po drugiej stronie (po prostu jedna koncowke, ktora idzie do switcha zacisne na 8 przewodow, a druga zostawie tak jak jest)
  • #8 16410200
    hermes-80
    Poziom 43  
    To rozgałęzienie jeśli jest poprawnie zrobione to powinno działać na każdym switch-u. Kwestia tylko jak jakościowo to jest zrobione i czy dobrze podłączone.
  • #9 16410218
    jantomx
    Poziom 9  
    No to jeszcze się przyjrzę temu z bliska i dam ewentualnie znać.
    Dodano po 6 [godziny] 1 [minuty]:
    Sprawdziłem i na 70% kabel który idzie od routera z zewnątrz to ten pierwszy na prawo. On ma kabel crossowy (1, 2 - zielone a 3, 6 - pomarańczowe) więc być może to jest problem, że do switcha musi być podłączony kabel prosty? A z racji tego, że tylko 4 przewody podpięte to mdix nie działa jak należy, może że się mylę.
  • #10 16412048
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Typ kabla możesz określić dopiero po sprawdzeniu obu końców. Jeżeli z drugiej strony również masz 1,2 zielone i 3,6 pomarańczowe to prosty, jeżeli z jednej jest jak piszesz z drugiej na opak to wtedy mamy do czynienia z kablem skrosowanym
  • #11 16412736
    jantomx
    Poziom 9  
    @U.P. no tak, ale nie mam dostępu do routera z zewnątrz - nie wiem gdzie on jest, więc tylko tak zakładam.

W każdym razie dzisiaj zacisnąłem te kable od routera dostawcy na odwrót i nadal nie działa (o dziwo na hubie działa dobrze XD). Problem jest taki, że switch "czyta" te same kable co hub (przy tych samych się świeci lampka), ale nie czyta właśnie tego kabla co prowadzi od dostawcy (nie świeci się przy nim lampka)...
    Czy ma ktoś pomysł dlaczego hub Planet SE-900 normalnie łapie sygnał z kabla a switch TP-Link tl-sg108 już nie (oczywiście do huba jest podłączona skrętka, a nie współosiowy, który teoretycznie można by podłączyć do mojego obecnego huba) ;D? Jutro się jeszcze pobawię i zacisnę te kable tak po ludzku po 8 przewodów, bez tej przejściówki.
  • #12 16416279
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 284
    Możliwe, że jakość kabli/połączeń jest tak słaba, że działa tylko na 10Mb/s. Switch z jakiegoś powodu wynegocjuje 100Mb/s ale nie jest w stanie działać na tej prędkości.

Co do rozkminienia tej sieci, to przyniósłbym sobie laptopa i podpinał w różnych kombinacjach do switcha zwykłym kablem prostym.
  • #13 16417745
    jantomx
    Poziom 9  
    @U.P. chyba masz racje, po prostu ten switch nie działa z tym kablem/routerem. Zrobiłem po prostu jedną zwykłą końcówkę od routera do switcha i dalej nie działało. Więc postanowiłem wszystkie kable oprócz tego od routera dostawcy podłączyć do switcha, połączyć switcha z hubem i do huba popiąłem kabel od router dostawcy XDD Działa i jak na razie stabilnie, jitter ustąpił ale zobaczymy jak będzie w przyszłości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował switch TP-Link TL-SG108 w miejsce starego huba w swojej domowej sieci Ethernet, jednak napotkał problemy z brakiem dostępu do internetu. Po podłączeniu switcha, diody wskazują na różne prędkości połączenia, ale internet nie działa. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z nieprawidłowego okablowania, w tym z użycia kabli skrosowanych oraz z braku pełnego wykorzystania wszystkich ośmiu żył w kablach. Wskazano na konieczność sprawdzenia standardu połączeń RJ-45 oraz jakości kabli. Po kilku próbach, użytkownik ostatecznie podłączył switch do huba, co przywróciło stabilne połączenie i zredukowało jitter.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA