logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon Cyfral Smart-D podłączenie do centrali Urmet Basic

epokaepoka 13 Kwi 2017 22:21 7716 3
REKLAMA
  • #1 16411008
    epokaepoka
    Poziom 1  
    Witam serdecznie.
    Chcę zamienić domofon w mieszkaniu.
    Mam problem z nowym domofonem Cyfral Smart-D, podłączyłem (+ i -) wg starego domofonu(MIWI 1132/620) w sumie działa tylko wywołanie, domofon dzwoni ale niestety nie słychać nic w słuchawce, jak również po drugiej stronie również nie działa otwieranie drzwi. Przekopałem forum, znalazłem kilka tematów zacząłem kombinować ze zworkami, ale nic się nie zmienia, na dole w centrali wyskakuje OFF.
    Czy może ktoś wie jak ustawić te zworki?
    nowy domofon Cyfral Smart-D
    stary domofon MIWI 1132/620
    centrala Urmet Basic
  • REKLAMA
  • #2 16411455
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Zworki musisz ustawić na numer mieszkania.
    Przykład mieszkanie nr 23. Trzeba założyć zworki na piny 16, 4, 2 i 1.
    Przykład mieszkanie nr 32. Trzeba założyć tylko jedną zworkę na piny 32.
    Po prostu sumuje się te liczby. Minimalny numer mieszkania to 1 a maksymalny numer mieszkania to 255.

Na zdjęciu masz ustawiony numer mieszkania 40 (czyli 32+8).
    Na zdjęciach widać też, że zamieniłeś bieguny w instalacji. Na zacisk plusowy w starym były skręcone kabelki czerwony z czarnym, a na zacisk minusowy biały z niebieskim. W nowym masz odwrotnie. Zamień je zatem miejscami.
    Myślę, że dałeś tak samo, czyli czerwony z czarnym z lewej strony i nie zwróciłeś uwagi na to, co jest napisane przy zaciskach. L+ i L- są inaczej w obu unifonach.
  • REKLAMA
  • #3 16412038
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2057
    Zasada jest taka, że stosujemy unifony tego same producenta co Centrala. skoro centrala jest firmy Urmet, to unifon też powinien być Urmet, a nie Cyfral. Unifon Cyfral Smar-D jest bardzo kapryśny przy współpracy z innymi systemami, a tym bardziej z Basic’em, który poprawnie działa w zasadzie tylko z unifonami Urmeta. Z innymi unifonami zawsze jest jakiś, często mały, a le jednak problem.
    Spróbuj jeszcze przećwiczyć z ustawieniami zworek: ZW1 – na prawo, ZW2 – założona, ZW3- zdjęta, ZW5-zdjęta, ZW6- założona/zdjęta, ale jeżeli dalej coś jest źle, to pozostaje przeprosić się z Urmetem.
    Pasujące unifonu to: 1131/620, 1132/620, 1134/622, 1140/622 i 1140/622-b. Dlaczego wymieniasz stary unifon?

Pozdrawiam
  • #4 16412230
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Przecież autor ma zamienione kabelki plus z minusem. Zrobił identycznie, tzn. z lewej dał taki sam kabelek a unifony mają akurat odwrotnie zaciski, co widać na zdjęciach.
REKLAMA