Ahoj elektrodowicze.
Od dwóch miesięcy jestem klientem Netii.
Wybrałem opcję w promocji Internet + TV (gdzie internet przez pierwszy rok jest za darmo)
Internet do 50Mbitów oraz jakieś pakiety TV.
Telewizja działa bez zarzutu, internet natomiast jest baaardzo powolny.
Przeglądanie stron www, oraz pobieranie plików trwa wieki.
Usługę zamówiłem przez telefon, przyjechali Panowie instalatorzy z umową w której jest zaznaczona opcja "Internet MAX 20"
Czyli jakby na dzień dobry dostałem ograniczenie.
Chciałbym coś z tym zrobić jednak oczywiście odbijam się od infolinii gdzie Pani konsultantka mówi, że to taki jest, że pewnie stoję kilometr od routera itp itd.
Postanowiłem zebrać jakieś dane, testy i sporządzić pismo do Netii.
Nie jestem specjalistą, dlatego tutaj proszę o pomoc w zebraniu danych oraz ustaleniu możliwych przyczyn tego problemu.
Może się okazać, że tak jest i już i żadne moje pisma do Netii nic nie wskórają.
Na początek wykonałem kilka prostych testów samodzielnie:
Testy prędkości "na kablu" z wyłączonym TV.
Średnia prędkość pobierania wg powyższych stron wynosi 9,4Mb/s
Test pobierania przez wifi przy włączonym TV:
Średnia prędkość pobierania wg powyższych stron wynosi 2,4Mb/s
Zrozumiałe jest dla mnie, że TV działa przez internet i "zjada" wilczą część transferu, jednak przeglądanie internetu przy włączonym TV jest strasznym utrapieniem, strony ładują się bardzo długo, pingi są szalenie wysokie.
Przykładowo, pobieranie pliku torrent (100'000 udostępniających):
Pobieranie 1.44GB pliku trwało 3,5h, a średnia prędkość wynsiła 117kB/s - prędkości ciągle skakały:
W takim prędkość pobierania pliku wynosi 0,9Mb/s - a to w porówaniu do zamówionej usługi 50Mb/s to 2% maksymalnej przepustowości.
To samo wygląda chociażby podczas grania na telefonie - w ciągu 5 minutowej gry, aplikacja kilka razy traci połączenie z internetem.
Wykonałem również testy ping i pathping poprzez CMD:
Testy WinMTR:
Test PingPlotter:
Nie wiem czy te testy coś mówią, czy da się określić gdzie leży problem.
Proszę o pomoc w celu ustalenia gdzie go szukać oraz jakie testy mógłbym jeszcze przeprowadzić.
Pozdrawiam !
Od dwóch miesięcy jestem klientem Netii.
Wybrałem opcję w promocji Internet + TV (gdzie internet przez pierwszy rok jest za darmo)
Internet do 50Mbitów oraz jakieś pakiety TV.
Telewizja działa bez zarzutu, internet natomiast jest baaardzo powolny.
Przeglądanie stron www, oraz pobieranie plików trwa wieki.
Usługę zamówiłem przez telefon, przyjechali Panowie instalatorzy z umową w której jest zaznaczona opcja "Internet MAX 20"
Czyli jakby na dzień dobry dostałem ograniczenie.
Chciałbym coś z tym zrobić jednak oczywiście odbijam się od infolinii gdzie Pani konsultantka mówi, że to taki jest, że pewnie stoję kilometr od routera itp itd.
Postanowiłem zebrać jakieś dane, testy i sporządzić pismo do Netii.
Nie jestem specjalistą, dlatego tutaj proszę o pomoc w zebraniu danych oraz ustaleniu możliwych przyczyn tego problemu.
Może się okazać, że tak jest i już i żadne moje pisma do Netii nic nie wskórają.
Na początek wykonałem kilka prostych testów samodzielnie:
Testy prędkości "na kablu" z wyłączonym TV.
Średnia prędkość pobierania wg powyższych stron wynosi 9,4Mb/s
Test pobierania przez wifi przy włączonym TV:
Średnia prędkość pobierania wg powyższych stron wynosi 2,4Mb/s
Zrozumiałe jest dla mnie, że TV działa przez internet i "zjada" wilczą część transferu, jednak przeglądanie internetu przy włączonym TV jest strasznym utrapieniem, strony ładują się bardzo długo, pingi są szalenie wysokie.
Przykładowo, pobieranie pliku torrent (100'000 udostępniających):
Pobieranie 1.44GB pliku trwało 3,5h, a średnia prędkość wynsiła 117kB/s - prędkości ciągle skakały:
W takim prędkość pobierania pliku wynosi 0,9Mb/s - a to w porówaniu do zamówionej usługi 50Mb/s to 2% maksymalnej przepustowości.
To samo wygląda chociażby podczas grania na telefonie - w ciągu 5 minutowej gry, aplikacja kilka razy traci połączenie z internetem.
Wykonałem również testy ping i pathping poprzez CMD:
Testy WinMTR:
Test PingPlotter:
Nie wiem czy te testy coś mówią, czy da się określić gdzie leży problem.
Proszę o pomoc w celu ustalenia gdzie go szukać oraz jakie testy mógłbym jeszcze przeprowadzić.
Pozdrawiam !