logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson DSI 30PO - brak możliwości przełączania programów, problem z pamięcią?

chicken007 26 Lip 2005 12:53 3467 12
  • #1 1682932
    chicken007
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Problem polega na tym że od jakiegoś czasu programy dało się przełanczać tylko pilotem lub przyciskiem + przy tunerze - nie działał teraz nie da się przełączyć ani pilotem ani + przy tuneże. Możliwe żeby to było coś z pamięcią? i tak wogule to która kość jest tam od pamięci bo przy TV to się takimi rzeczami bawie ale przy tunerze to jeszcze nie robiłem i wszystko tam jest powieszchniowe , nie ma tam nic typu 24C.. Może ktoś mnie oświeci. Dzięki Pozdr.
  • #2 1682969
    -=M@RIO=-
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Umiesz robić reset?
    => wył tuner z pradu
    => naciśnij menu+strzałka doł + ok jednoczesnie
    trzymajac te trzy przyciski włącz do sieci tuner !
    po jakiejs dłóższej chwili musisz miec na wyswietlaczu napis CLEA !!!
    jeżeli nie bedzie napisu CLEAR na wyswietlaczy to
    wywal z przodu ten plastik :D "Panel Przedni" i mocno naciśni te przyciski bo one czasami nie stykają !!
    Moze pomoze :)
  • #3 1683770
    chicken007
    Poziom 26  
    oki sprawdze i dazm znać
  • #4 1685162
    chicken007
    Poziom 26  
    Napis się pokazał ale niestety nadal nic nie dziła , tylko power i reset, reszta nie reaguje.
  • #5 1685176
    Bonifacy
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    a co za karte masz w slocie ? Czy camlock jest odblokowany ?
  • #6 1685198
    chicken007
    Poziom 26  
    karta jest polsatu, gość nic nie wyciągał i nie kąbinował, pewnego pięknego dnia włączył i nie da się przełączyć kanałów. Niestety nie wiem o co chodzi z tym camlockiem( nie jestem w temacie)
  • #7 1687181
    Bonifacy
    Poziom 24  
    musisz wyciągnąc z tunera boxkey i przy uzyciu funki możesz go odblokować. do tego czasu co dało się oglądac TV karta była niezablokowana. Musisz teraz aby odblokować tuner kupić funke a jak chcesz coś wiecej to BleckCark (EFA) i zaprogramować ją.
  • #8 1687932
    chicken007
    Poziom 26  
    Echeh trochę to skomplikowane i nie wiem czy dobrze to zrozumiałem. Czyli ta karta co jest w tunerze jest zablokowana i przez to nie da się kanałów zmienić? a ten czy ta funki to jest jakiś programator, ba ja mam programator do pamięci Multiprog PLUS
    (ver. 2.12) http://www.epsilon.com.pl/support/multi_plus_cfg.htm , który obsługuje też te karty, z tym że ja się tym nie bawiłem i nie wiem czy to jakiś program jest do tego czy co. Jeśli można prosić o dokładniejsze wyjaśnienie to byłbym wdzięczny.
  • #9 1689420
    Bonifacy
    Poziom 24  
    Do zaprogramowania funki ten programator niby ma funkcje AVR ale nie jestem pewien bi nigdy zię tym nie bawiłem. Spróbuj za pomocą programu JGProg zaprogramować nim funke, jak się nie da to bedziesz musiał kupić sobie FunProga i uzyć programu np. FunMagic. Do FTA chyba niebedziesz musiał wyciągać BoxKey ale jak bedziesz chciał rozszezyć oferte o kanały słonka to już go bedziesz musiał wyciagnąć za pomocą J-TAGa
  • #10 1689478
    chicken007
    Poziom 26  
    Trochę o tym poczytałem w necie i coś już zaczynam kumać, nie wiem tylko czym się różnią od siebie te karty fun, bo jest ich kilka rodzaii np. tu http://www.epsilon.com.pl/cgibin/shop?show=karty i którą wybrać ,żeby była dobra. Tak wogule to nie liczyłem na to że będą jakieś dodatkowe kanały bez opłat bo ten tuner jest sąsiada i on sobie to regularnie opłacał i chce mieć tak dalej. Nie ma takiej możliwości, żeby on kupił od polsatu nową kartę czy jakoś tak?
  • #11 1689977
    Bonifacy
    Poziom 24  
    karta FUN (obojetnie 2 wystarczy a wieksza też bedzie działeś).
  • #12 1905565
    gucio10
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam pytanko
    obecnie mam zablokowana karte aby odbierac niekodowane kanaly wystarczy reset tunka ?
  • #13 1988070
    chicken007
    Poziom 26  
    Sprawa zakończona, tuner zmieniony na nowy i przejście na cyfrę i wszystko jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tunerem Thomson DSI 30PO, polegający na braku możliwości przełączania programów zarówno pilotem, jak i przyciskiem na tunerze. Podejrzewa problem z pamięcią, jednak brak jest typowych kości pamięci EEPROM (np. 24C). Proponowano wykonanie resetu tunera poprzez jednoczesne naciśnięcie przycisków menu, strzałka w dół i OK podczas włączania urządzenia, co powinno wyświetlić napis CLEAR. Reset nie rozwiązał problemu – działały tylko przyciski power i reset. Poruszono temat karty dostępu (karta Polsatu) i jej możliwego zablokowania, co może uniemożliwiać zmianę kanałów. Wskazano na konieczność wyjęcia boxkey z tunera i odblokowania karty za pomocą urządzenia programującego (funka) lub programatora Multiprog PLUS z odpowiednim oprogramowaniem (JGProg, FunMagic). Omówiono różne typy kart FUN i ich kompatybilność. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, a tuner został wymieniony na nowy model cyfrowy, co przywróciło pełną funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA