logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson DSI30PO zawiesza się na INIT po zabawach z prądem - jak naprawić?

Przemyslaw 01 Gru 2007 12:15 4198 12
  • #1 4539662
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Standardowe objawy niedogranego softu. Wisi na INIT - led miga.
    Stało się tak po zabawach elektryków z prądem.
    Próbowałem ratować metodą sagemową, czyli zwarcie A19 flashy do +3V i włączenie razem z MENU+DOWN+OK. Co ciekawe, tuner pomigał i włączył się normalnie z zablokowaną nogą A19 flasha i wszystkie funkcje działały poprawnie. Niestety po wyłączeniu znowu migał, etc.
    rozłączyłem A19 i niby zaczął coś ładować tyle, że po niby załadowaniu - znowu zwisł na INIT. Odczytałem oba flashe w zewnętrznym prog ale co dalej - nie wiem. Zapisac nie mam co.
    Czy ktoś mi pomoże z tym "cudem niedoróbek"??
  • Pomocny post
    #2 4557291
    zymt
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    DSI 30 ma to do siebie że można tylko odczytać ale niestety niczego nie da się wgrać. Jeżeli reset nie pomógł, to już chyba nic nie pomoże.:cry:
  • #3 4557500
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Nie ma tak, ąe się nie da. Co najwyżej brak odpowiedniego oprogramowania... a jeśli nie ma oprogramowania, to zawsze kości można wylutować i zaprogramować w programatorze... a jeśli jeszcze by się nie dało, to można wymienić flash na inny... wszystko się da :)
  • Pomocny post
    #4 4557600
    zymt
    Poziom 15  
    Zgadza się, że nie ma oprogramowania a przeróbka na chociażby DSI50 jest chyba niemożliwa a już na pewno nieopłacalna. Polecam lekturę http://sat-elita.info/forum/viewtopic.php?t=2617
    lub http://www.zackyfiles.net/
    Sprawdzałem na różne sposoby ale udaje się tylko w tym drugim modelu.
    Ale może Tobie się poszczęści :D , w każdym razie życzę powodzenia:D
  • #5 4558958
    aha30
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Przemyslaw napisał:
    Nie ma tak, ąe się nie da. Co najwyżej brak odpowiedniego oprogramowania... a jeśli nie ma oprogramowania, to zawsze kości można wylutować i zaprogramować w programatorze... a jeśli jeszcze by się nie dało, to można wymienić flash na inny... wszystko się da :)

pewno ze wszystko sie da
    pytanie czy sie to oplaci wogole robic
  • #6 4560604
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    A co byś polecał? Abonament klient opłaca a nie ma co oglądać. Tuner przypisany przeciez do karty... nie kupi innego. Zrobić to najprostsza metoda i jeszcze można się czegoś nauczyć. Jak nie wstanie to się zaczniemy martwić a póki co to żadnych kosztów oprócz odrobiny wolnego czasu jeszcze nie poniosłem.
  • #7 4560781
    zymt
    Poziom 15  
    Tak bardzo się starałem coś wymyślić że robiłem eksperymenty z moją 30-tką i teraz mam dokładnie te same objawy, ciemność.
    Chociaż jtagiem w dalszym ciągu da się odczytać wszystko.
    Chyba dam temu spokój.
  • #8 4561201
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    A masz pliki odczytane jtagiem jak jeszcze byl dobry? Hmmm.. mam się czuć winny, że uwaliłeś...?:cry:
  • Pomocny post
    #9 4561609
    zymt
    Poziom 15  
    Nie przejmuj się ponieważ ja go używam właśnie w celach edukacyjnych i taka zabawa zazwyczaj prowadzi do czegoś takiego. Bardzo mnie cieszy że mam nową zabawkę. Mam różne pliki i te stare też ale tego cho...stwa nie da się programować. Muszę pomyśleć nad wyjęciem flasza i zaprogramowaniem na zewnątrz. A kto wie czy akurat nie uda się to co dotychczas się nie udawało?
  • #10 4580304
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    W związku z tym, że udało mi się zrobić klona z innego odbiornika, zadam pytanie inaczej: Jaka jest możliwość dopasować teraz tuner do karty? Posiadam wyciągnięty boxkey i ID tunera na nalepce z tyłu - IRD z karty chyba mogę wyciągnąć jeśli potrzebny... No i mam jeszcze zgraną oryginalną zawartość na której tuner zwisał.
    Klon działa normalnie tylko wypisuje "tuner zablokowany" - trudno mu się dziwić.
  • Pomocny post
    #11 4580740
    zymt
    Poziom 15  
    Napisz dokładniej co zrobiłeś, bo ja rozumiem że dalej bawisz się tą trzydziestką. Jest taki sposób na IRD= numer id odczytany z tylu tunera w odpowiednim formacie:
    jeśli jest ID 012345678901 to wpisujemy
    R 01 2345 6789 dwie ostatnie liczby są niepotrzebne.

Więcej znajdziesz tu:
    http://sat-elita.info/forum/viewtopic.php?t=2617

ale co dalej???

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 4588202
    emes1973
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Nie trzeba się bawić w pisywanie IRD, w linku masz wsady do FunCard oczywiście Nagra1 Karta po zaprogramowaniu sama dostosuje się do dekodera.Zaprogramować i włożyć dodekodera i przełączyć kanał i musi chodzić chyba że soft w tunerze jest Nagra2 to niestety wsad ten nie zadziała.

http://dvb-upload.com/index.php?action=download&pid=81552
  • #13 4588996
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Kolego, chodziło o to, że karta jest i to oryginalna - opłacana. I ktoś chce na tym oglądać kanały, za które płaci, czyli w szczególności Nagra2.
    A dokładniej chodziło, żeby dopasować sklonowany tuner do posiadanej karty bo jego oryginalny wsad posypał się tak, że niewiele można było z tego zrobić.
    Nie chodzi o żadne lewe karty, programy FTA na wyłączonym tunerze czy poszerzanie sobie pakietów, etc
    Udało się zrobić w 100% to co chciałem i temat uważam raczej za wyczerpany. A jeśli ktoś będzie miał podobne problemy z tym tunerem (a widzę, że kilka osób też trapi problem postoju na napisie INIT), to zapraszam na PW.

Podsumowanie tematu

✨ Tuner Thomson DSI30PO zawiesza się na etapie INIT z migającą diodą po ingerencji elektryków w zasilanie, co wskazuje na uszkodzony lub niedograny soft. Próby ratowania metodą sagemową (zwarcie pinu A19 flash do +3V i uruchomienie z kombinacją MENU+DOWN+OK) pozwoliły na chwilowe uruchomienie tunera z zablokowanym pinem A19, jednak po wyłączeniu problem powracał. Odczytano zawartość obu pamięci flash za pomocą programatora zewnętrznego, lecz brak jest dostępnego oprogramowania do ponownego wgrania. Dyskusja potwierdza, że tuner DSI30 umożliwia tylko odczyt flasha, a wgranie nowego softu jest praktycznie niemożliwe lub nieopłacalne. Możliwe jest wyjęcie kości flash i zaprogramowanie jej zewnętrznie lub wymiana na inną, jednak brak oficjalnych wsadów utrudnia naprawę. Użytkownik wykonał klon tunera z innego odbiornika, lecz pojawił się problem z dopasowaniem tunera do oryginalnej karty abonamentowej (Nagra2). Wskazano metody dopasowania IRD (identyfikatora tunera) oraz wykorzystanie wsadów FunCard dla Nagra1, które jednak nie działają z Nagra2. Ostatecznie udało się w 100% sklonować tuner i dopasować go do oryginalnej karty, co rozwiązało problem zawieszania na INIT i umożliwiło normalne działanie. Temat jest zamknięty, ale autor oferuje pomoc osobom z podobnymi problemami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA