logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Apple iPhone 5S - Dotyk nie działa mimo wymiany ekranu

all_blvck 25 Kwi 2017 12:24 7518 9
REKLAMA
  • #1 16435363
    all_blvck
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam,,

Może na początek krótki opis sytuacji. Otóż kupiłem rozbitego iPhone 5S w celu samodzielnej naprawy, gdyż miałem już z takimi drobnostkami do czynienia, więc zaryzykowałem. Telefon generalnie jest sprawny, bez problemu system się uruchamia, iTunes go widzi. W kupionym telefonie ekran był roztrzaskany, w 70% czarny więc nie było możliwości sprawdzenia dotyku, po wymianie na nowy niestety tani zamiennik teoretycznie wszystko działa oprócz właśnie dotyku. Dotyk nie działa na całej powierzchni. Jak na razie wgrałem nowego softa przez DFU z cichą nadzieją że to pomoże, niestety to nic nie dało. W załączniku przesyłam zdjęcia taśm ekranu oraz wejścia na płycie. Obawiam się że jest wina płyty gdyż telefon ma inny numer IMEI wg. płyty, a inny na obudowie, do tego ma nieoryginalną baterie z iFixit z czego wnioskuję że cały iPhone jest zlepkiem kilku telefonów. Natomiast nie jestem w tym aż tak obeznany dlatego liczę na jakieś rady, tudzież wskazówki od was.
    Przepraszam za słabej jakości zdjęcia, ale jestem skazany na starego Cyber Shota :)

Pozdrawiam, Kuba

Edit:
    Zauważyłem dzisiaj że kiedy telefon jest "wyłączony?" co jakiś czas coś mniej więcej na środku ekranu jednorazowo miga. Nie rozumiem tego zupełnie.
    Załączniki:
    • Apple iPhone 5S - Dotyk nie działa mimo wymiany ekranu DSC03898.JPG (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Apple iPhone 5S - Dotyk nie działa mimo wymiany ekranu DSC03896.JPG (1.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Apple iPhone 5S - Dotyk nie działa mimo wymiany ekranu DSC03897.JPG (1.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16435463
    tonsileg
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Słusznie szukasz przyczyny po płycie.Iphone ma takie wredne weryfikacje wszystkiego i różnica imei maca dresu itp może blokować podzespoły lub uniemożliwiać całkowite działanie telefonu. To jednak żmudna i dość skomplikowana operacja to wszystko robić,ale raczej tego nie ominiesz.
    Ja niestety nie jestem wstanie naprowadzić krok po kroku jak to zrobić .
  • REKLAMA
  • #3 16435688
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 128
    tonsileg napisał:
    Słusznie szukasz przyczyny po płycie.Iphone ma takie wredne weryfikacje wszystkiego i różnica imei maca dresu itp może blokować podzespoły lub uniemożliwiać całkowite działanie telefonu.

Co ty człowieku gadasz? Co ma imei wspólnego z działaniem dotyku?

Najpierw do podstawienia wyświetlacz ze sprawdzonym i sprawnym dotykiem.
    Potem można szukać uszkodzenia dalej.
    EDIT@
    Zdjęcia słabej jakości ale coś mi się ten connector dotyku nie podoba.
  • REKLAMA
  • #4 16435698
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 222
    Mimo słabych zdjęć widac że socket dotyku na płycie jest rozwalony, konieczna jest wymiana.
    Zweryfikuj tez wtyk na taśmie panelu.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • #5 16435700
    tonsileg
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    gsmowiec napisał:
    tonsileg napisał:
    Słusznie szukasz przyczyny po płycie.Iphone ma takie wredne weryfikacje wszystkiego i różnica imei maca dresu itp może blokować podzespoły lub uniemożliwiać całkowite działanie telefonu.

Co ty człowieku gadasz? Co ma imei wspólnego z działaniem dotyku?

Najpierw do podstawienia wyświetlacz ze sprawdzonym i sprawnym dotykiem.
    Potem można szukać uszkodzenia dalej.
    EDIT@
    Zdjęcia słabej jakości ale coś mi się ten connector dotyku nie podoba.

To co napisałem to jedynie fakty potwierdzone doświadczeniem.Zaufaj drugiego telefonu ,który o wyświetlacz inną płytę lub przycisk home może robić nie ma.
    Co do zdjęć faktycznie na powiększeniu tak jakby wyłamany był jeden styk w gnieździe.
    Kolego Zachowaj proszę profesjonalny i niewrogi ton wypowiedzi.
  • REKLAMA
  • #6 16436836
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 128
    tonsileg napisał:
    Kolego Zachowaj proszę profesjonalny i niewrogi ton wypowiedzi.

Również pozdrawiam ;)

Do autora

Zapewne masz racje dostałeś typowego składa jakich pełno na allegro.
    Najlepiej bedzie jak odeślesz go sprzedawcy gdyż z doświadczenia stawiam w ciemno że że "telefon" ma dużo więcej ukrytych usterek.
  • #7 16437261
    all_blvck
    Poziom 7  
    Sprzedawca jest osobą prywatną, do tego sprzedawał w dziale uszkodzone więc będę wobec siebie konsekwentny i daruje sobie spory ze sprzedającym - przecież nikt nie kazał mi go kupować :) A sam telefon chyba rozłożę, w końcu buzzer, aparat i nie jedna mała część. jest sprawna więc pewnie w przyszłości się nadadzą. Dzięki za odpowiedzi, duża nauczka co do telefonów z allegro :)

Pozdrawiam
  • #8 16439281
    blade1231
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    tonsileg napisał:
    Słusznie szukasz przyczyny po płycie.Iphone ma takie wredne weryfikacje wszystkiego i różnica imei maca dresu itp może blokować podzespoły lub uniemożliwiać całkowite działanie telefonu. To jednak żmudna i dość skomplikowana operacja to wszystko robić,ale raczej tego nie ominiesz.
    Ja niestety nie jestem wstanie naprowadzić krok po kroku jak to zrobić .

Dawno nie czytałem takich bzdur...

A co do telefonu to jeżeli jest tylko urwany pin z gniazda (a pady na płycie są całe) to wymiana gniazda jest jak najbardziej opłacalna.

Iphone 70% wartości telefonu - Płyta główna
    Samsung 70% wartości telefonu - Wyświetlacz
  • #9 16439615
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 222
    Zerknąłem jeszcze raz na zdjęcia i tam są wyrwane obie tuleje, giemela totalna. Powalcz ze sprzedawcą bo to sciemniony temat.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • #10 16439632
    all_blvck
    Poziom 7  
    Zrobiłem tak jak mówiłem, telefon rozłożony.
    Kupiłem go bardzo tanio, a części na pewno się nie zmarnują :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił uszkodzonego iPhone'a 5S z zamiarem samodzielnej naprawy, jednak po wymianie ekranu dotyk nie działa na całej powierzchni. Po wgraniu nowego oprogramowania przez DFU problem nie ustąpił. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej, ponieważ numer IMEI na płycie różni się od tego na obudowie, a telefon ma nieoryginalną baterię. W odpowiedziach sugerowano, aby najpierw sprawdzić wyświetlacz, a następnie zająć się gniazdem dotyku, które może być uszkodzone. Wskazano również na możliwość, że telefon jest zlepkiem różnych części, co może prowadzić do ukrytych usterek. Użytkownik postanowił rozłożyć telefon, aby wykorzystać sprawne komponenty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA