logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tester akumulatorów i ładowania - brak reakcji (tylko jedna dioda)

mrozilla 26 Kwi 2017 16:35 1464 9
  • #1 16438190
    mrozilla
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Posiadam tester naładowania akumulatora i ładowania alternatora, jest to bardzo prosty model, posiada 3 diody naładowania (czerwona 11,5V, żółta 12,0V, zielona 12,6V) oraz 3 diody ładowania alternatora (czerwona 12,2V, żółta 14,5V, czerwona 15,5V).
    Niestety od nowości po podłączeniu do różnych akumulatorów jak również przy sprawdzaniu ładowania zapala się tylko i wyłącznie pierwsza dioda oznaczona 11,5V pomimo, że jeden z aku ma 12,6V, a ładowanie na poziomie 14,5V (sprawdzone multimetrem).
    Co może być przyczyną, że urządzenie nie działa prawidłowo, jak można je naprawić
    Tester akumulatorów i ładowania - brak reakcji (tylko jedna dioda) Tester akumulatorów i ładowania - brak reakcji (tylko jedna dioda) Tester akumulatorów i ładowania - brak reakcji (tylko jedna dioda)
  • #2 16438336
    bizon1993
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    No to jeśli masz miernik sprawdź diodę d1 czy nie jest spalona, i wszystkie rezystory czy nie mają przerwy, oraz kondensatory czy nie mają zwarcia. jeśli to jest ok to padły układy scalone.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam jeszcze że zanim zaczniesz mierzyć weź np., starą szczoteczkę do zębów i wyczyść tą płytkę z tego nalotu.
  • #3 16438383
    mrozilla
    Poziom 17  
    Oczyściłem, pomierzyłem i w sumie żaden z elementów nie jest uszkodzony przynajmniej na tyle, żeby nie było jakiegoś przejścia, rezystory o tych samych oznaczeniach mają bardzo zbliżony opór i tyle, ciągle miga pierwsza dioda.
  • #4 16438396
    bizon1993
    Poziom 15  
    kondensatory mają przejście?
    Jeśli kondensator ma przejście to ono powinno spadać im dłużej trzymasz końcówki miernika (przynajmniej jest tak w dużych kondensatorach, nie jestem pewien czy tu tak samo ale myśle że tak).
    Jeśli opór nie spada to znaczy że mamy padnięty kondensator
  • #5 16438413
    mrozilla
    Poziom 17  
    Przy teście diody każdy z trzech kondensatorów spada do poziomu ok. 400 i na tym pozostaje. Urządzenie po wyjęciu z pudełka od pierwszego podłączenia działa tak samo, miga pierwsza dioda bez względu na napięcie. Diody też sprawdziłem i działają, więc coś po drodze jest nie tak...
  • #6 16438436
    bizon1993
    Poziom 15  
    Podejrzewam układ u1 lub u2 to jest najbardziej prawdopodobne, a co pokarze miernik jak dasz na 200om te kondensatory?
  • #8 16438469
    bizon1993
    Poziom 15  
    Też wydaje mi się że pozostało tylko wylutować (albo i nie) diody LED a resztę w "krzaki" :P
  • #9 16438595
    mrozilla
    Poziom 17  
    Najbardziej wartościowe są tutaj chyba krokodylki, ale bardziej chodziło po prostu o naprawę, a nie o opłacalność, bo multimetry mam, ale skoro coś miało działać, to powinno działać, a niestety w tym przypadku tak nie było...
  • #10 16438616
    bizon1993
    Poziom 15  
    Możesz posprawdzać jeszcze raz na spokojnie wszystkie elementy, nawet sprawdzić pod mocną lampą czy na PCB nie ma przerw w ścieżkach, może jakaś pękła. Możesz też wpisać w gogle jak sprawdzić te układy, bo nie widać na zdjęciach jaki to typ.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z testerem akumulatorów i ładowania alternatora, który po podłączeniu do różnych akumulatorów zawsze sygnalizuje tylko pierwszą diodę (11,5V), mimo że napięcia są wyższe. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie diod, rezystorów, kondensatorów oraz układów scalonych. Użytkownik potwierdza, że elementy są sprawne, a problem nadal występuje. Pojawiają się również sugestie dotyczące ewentualnej nieopłacalności naprawy i możliwości zakupu nowego modułu woltomierza. Wskazówki obejmują również dokładne sprawdzenie ścieżek na PCB oraz testowanie kondensatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA