logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tester elementów - brak wyświetlania informacji po uruchomieniu

Grzegorz740 01 Lip 2018 16:41 1953 32
  • #1 17306773
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 551
    Witam.

W sklepie elektrody za punkty zakupiłem Tester elementów. Po zlutowaniu przystąpiłem do uruchomienia.

Po naciśnięciu enkodera na wyświetlaczu nic się nie wyświetla poza podświetleniem.Nie ma komunikatu aby przeprowadzić kalibrację.

Napięcia zasilające jakie dochodzą do Atmegi są i wynoszą 4,9 V.

Napięcia jakie zmierzyłem na wyświetlaczu względem pinu J1 są następujące:

2- 0 V
    3 - 1,3 V
    4 - 3,82 V
    5 - 3,82 V
    6 - zmienia się od 3 V do 1,2 V
    7 - 1,13 v
    8 - 3,82 V

Układ zmontowałem poprawnie , na PCB nie ma zwarć - sprawdzone wielokrotnie.

Może ktoś z kolegów będzie w stanie pomóc w znalezieniu przyczyny dlaczego tester elementów nie działa?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.
    Grzesiek.
  • #2 17306882
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Ocena: 235
    Mierzyłeś każdy element przed lutowaniem ?
    U mnie jest tak:
    2-1,15 V
    3-0,9 V
    4-3,85 V ( 0,89 V kiedy wywali " ? " z powodu braku elementu do testowania )
    5-3,85 V
    6-1,12 V
    7-1,20 V
    8-3,86 V
  • #3 17307114
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Radiokiller napisał:
    Mierzyłeś każdy element przed lutowaniem ?
    U mnie jest tak:
    2-1,15 V
    3-0,9 V
    4-3,85 V ( 0,89 V kiedy wywali " ? " z powodu braku elementu do testowania )
    5-3,85 V
    6-1,12 V
    7-1,20 V
    8-3,86 V

Każdego elementu przed wlutowaniem nie mierzyłem. Wartości rezystorów odczytywałem z kodów paskowych.

Napięcia na wyświetlaczu faktycznie się różnią. Czyli jest coś nie tak z wartościami rezystorów u mnie ? Czy jakiś tranzystor jest uszkodzony?

Jeśli tak to musiałbym sprawdzić rezystory powiązane z wyświetlaczem. Dobrze myślę. Jak nie to mnie popraw.
  • #4 17307174
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Czym Ty to zasilasz ? U mnie taka " kaszana " wychodziła przy oscyloskopie ze sklepu napędzanym baterią 9 V.
    Zarówno tester jak i oscyloskop zasilam 2 x 18650
    Tester elementów - brak wyświetlania informacji po uruchomieniu
    Od porządnego źródła zasilania bym zaczął, potem ewentualnie pomiar elementów.
  • #5 17307713
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Radiokiller napisał:
    Czym Ty to zasilasz ? U mnie taka " kaszana " wychodziła przy oscyloskopie ze sklepu napędzanym baterią 9 V.
    Zarówno tester jak i oscyloskop zasilam 2 x 18650
    Od porządnego źródła zasilania bym zaczął, potem ewentualnie pomiar elementów.

Ja tester zasilam baterią 9 V. I może faktycznie ta bateria jest na tyle kiepska ,że są takie problemy.

Akurat nie mam baterii takich jakimi ty zasilasz tester i oscyloskop. Czyli w moim przypadku musiałbym zastosować zasilacz 9 V stabilizowany. Tylko nie wiem o jakiej wydajności prądowej.
  • #6 17307770
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1844
    Pobór prądu przy 9V - 24,6mA, gdy " No, unknow, or damaged part ?"

Z lub bez wyświetlacza, przy braku elementu do testowania, tester wyłączy się po 14sek., od chwili jego załączenia.

Jeżeli tester się wyłącza to działa po części ATmega

Do sprawdzenia te rezystory:

Napięcia obaj macie dziwne, na złączu U1, bo nieprawidłowo wykonane:
    Pin 1 nie jest masą, a jest Anodą LED podświetlenia
    Pin 8 - to masa,
    Pin 7 - 5V
  • #7 17307777
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    HD-VIDEO napisał:
    Pobór prądu przy 9V - 24,6mA, gdy " No, unknow, or damaged part ?"

Z lub bez wyświetlacza, przy braku elementu do testowania, tester wyłączy się po 14sek., od chwili jego załączenia.

Jeżeli tester się wyłącza to działa po części ATmega

Pin 1 nie jest masą, a jest Anodą podświetlenia
    Pin 8 - to masa,
    Pin 7 - 5V

Według tego co napisałeś odnośnie zasilacza to mierząc napięcie miedzy pinami 8 i 7 wyświetlacza napięcie na pinie 7 mam 5V.

To ,że się tester wyłącza po tych 14 sec brzy braku elementu do testowania jest to normalne ? Po przyciśnięciu przycisku w enkoderze nie powinien pojawić się komunikat o tym ,że trzeba przeprowadzić kalibrację testera?

U mnie wygląda to tak ,że naciskam przycisk nic nie ma na wyświetlaczu, żadnych komunikatów tylko samo podświetlenie i gdy puszczę to wyświetlacz gaśnie.Czy to jest normalny objaw?

Wykonałem pomiary rezystorów , które pokazałeś na zdjęciu. Pomiary przedstawiają się następująco: jeden rezystor 10 K -wartość po zmierzeniu wynosi 9,93 K natomiast wartość po zmierzeniu drugiego rezystora 10K w wynosi 9,90 K. Wartości rezystorów 1K wynoszą jeden ma 0,98 K drugi ma 0,99 K .

Czyli można przyjąć ,ze rezystory mają wartość taką jaką powinny?
  • #8 17307780
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Tester wyłącza się przy braku elementu do testowania w wersji 1.12k; ATmega dostarczona w kicie. Komunikat o kalibracji, w tej wersji nie pojawił się.

Po przyciśnięciu enkodera, najpierw następuje inicjacja wyświetlacza(wersji 1.12k oprogramowania), wyświetlacz staje się biały, potem czarny, następnie (na zielono):
    Bat. 9V OK
    VCC=4.95V
    Testing... C

potem

No, unknow, or damaged part ?

Grzegorz740 napisał:
    ,że naciskam przycisk nic nie ma na wyświetlaczu, żadnych komunikatów tylko samo podświetlenie i gdy puszczę to wyświetlacz gaśnie

Objaw nie działającej ATmegi (musisz trzymać przyciśnięty przycisk enkodera, dioda LED nie będzie wtedy świeciła ; sprawdź rezonator, kondensatory przy rezonatorze, pin 1 (RESET) ATmegi

Grzegorz740 napisał:
    Wykonałem pomiary rezystorów

Wartości są prawidłowe.
  • #9 17307782
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    HD-VIDEO napisał:
    Tester wyłącza się przy braku elementu do testowania w wersji 1.12k; ATmega dostarczona w kicie. Komunikat o kalibracji, w tej wersji nie pojawił się.

Po przyciśnięciu enkodera, najpierw następuje inicjacja wyświetlacza, przy tej wersji 1.12k oprogramowania, wyświetlacz staje się biały, potem czarny, następnie (na zielono):
    Bat. 9V OK
    VCC=4.95V
    Testing... C

potem

No, unknow, or damaged part ?

Grzegorz740 napisał:
    ,że naciskam przycisk nic nie ma na wyświetlaczu, żadnych komunikatów tylko samo podświetlenie i gdy puszczę to wyświetlacz gaśnie

Objaw nie działającej ATmegi (musisz trzymać przyciśnięty przycisk enkodera ; sprawdź rezonator, kondensatory przy rezonatorze; pin 1 (RESET) ATmegi

Jak sprawdzić rezonator? Sprawdzić kondensatory przy rezonatorze czy są dobre czy są o dobrej pojemności wlutowane. Bo jak chodzi o pojemność ich to na PCB jest napisane 22 a na kondensatorach 220 .

Czyli ATmega jest uszkodzona?
  • #10 17307783
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Tam nie w kicie innych opisanych jako "22", i to 220 można uznać za 22pF, ale może być to 220pF.

Ktoś pisał, że do kita oscyloskopu , też jakieś dziwne pojemności dostarczone w kicie się mierzyły, może być to błąd.

Wylutuj te kondensatory "220", ATmega ruszy bez nich.
  • #11 17307886
    Radiokiller
    Poziom 30  
    HD-VIDEO napisał:

To dla czego jeden działa a testy elementów są porównywalne z testami na tym :
    Magia ?
  • #12 17308367
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    A wiesz jaki typ wyświetlacza jest w tym modelu co pokazujesz i co chcesz porównać, co do czego.

Radiokiller napisał:
    To dla czego jeden działa

Pokazałem o jakie PCB chodzi, a te obecne, które są w sklepie mają jeszcze inne PCB, pomimo koloru czerwonego soldermaski.

Grzegorz740 napisał:
    W sklepie elektrody za punkty zakupiłem

Założyłem, że jest to obecny tester, z czerwoną soldermaską + kolorowy wyświetlacz.

Dodatkowo zmierzyłem, i jak mierzy się względem pin1, to napięcia wyże w poście #1 właśnie takie są; ale pomiar jest nieprawidłowy, więc nie żadna magia tylko źle wykonane pomiary.
  • #13 17308501
    Radiokiller
    Poziom 30  
    HD-VIDEO napisał:

Grzegorz740 napisał:

Założyłem, że jest to obecny tester, z czerwoną soldermaską + kolorowy wyświetlacz.

Dodatkowo zmierzyłem, i jak mierzy się względem pin1, to napięcia wyże w poście #1 właśnie takie są; ale pomiar jest nieprawidłowy, więc nie żadna magia tylko źle wykonane pomiary.

Też tak założyłem, że chodzi o ten
    i podałem wyniki pomiarów napięć właśnie na nim.
    Na tym z postu #11 dla porównania testowalem różne elementy i pomiary są podobne.
    Sorry za zamieszanie. Chyba mój multimetr robi mnie w bambuko.
  • #14 17308791
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    HD-VIDEO napisał:
    Tam nie w kicie innych opisanych jako "22", i to 220 można uznać za 22pF, ale może być to 220pF.

Ktoś pisał, że do kita oscyloskopu , też jakieś dziwne pojemności dostarczone w kicie się mierzyły, może być to błąd.

To znaczy ,że mam te kondensatory wylutować? I jak ruszy ATmega to mam wlutować kondensatory o innej pojemności? Czy zostawić bez tych kondensatorów?

Wolę się dopytać niż popełnić jakiś błąd.

Dodano po 42 [sekundy]:

Radiokiller napisał:
    HD-VIDEO napisał:

Grzegorz740 napisał:

Też tak założyłem, że chodzi o ten
    i podałem wyniki pomiarów napięć właśnie na nim.
    Na tym z postu #11 dla porównania testowalem różne elementy i pomiary są podobne.
    Sorry za zamieszanie. Chyba mój multimetr robi mnie w bambuko.

Tak. Dokładnie chodzi o ten tester.

Dodano po 15 [minuty]:

HD-VIDEO napisał:

Wylutowałem te kondensatory i ATmega nie ruszyła.

Czyli jest uszkodzona ATmega?
  • #15 17309013
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2473
    @Grzegorz740 kiedyś pewien mój znajomy przyznał mi się że w trakcie składania KIT_u (nie dotyczy tego testera) odwrotnie wlutował podstawkę w PCB a co za tym idzie wstawił również odwrotnie "scalaka". :!:
    W związku z tym że układ nie działał, po dłuższym czasie przeglądania modułu udało mu się zidentyfikować winowajcę takiej sytuacji. :D
    On również zadał podobne pytanie do:
    Grzegorz740 napisał:
    Mam nadzieję że nie popełniłeś podobnego błędu jak ten mój znajomy.
    Pozdrawiam
  • #16 17309039
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 17309147
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Grzegorz740 napisał:
    U mnie wygląda to tak ,że naciskam przycisk nic nie ma na wyświetlaczu, żadnych komunikatów tylko samo podświetlenie i gdy puszczę to wyświetlacz gaśnie.Czy to jest normalny objaw?

A to tak masz cały czas, że musisz trzymać przycisk, aby wyświetlacz się tylko podświetlał, puszczasz - podświetlenia gaśnie.

Jeżeli tak do sprawdzenia tranzystory w swoich miejscach,; są 2szt. S9014 (NPN), 1szt S9012 (PNP)
  • #18 17309159
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    gumisie napisał:
    @Grzegorz740 kiedyś pewien mój znajomy przyznał mi się że w trakcie składania KIT_u (nie dotyczy tego testera) odwrotnie wlutował podstawkę w PCB a co za tym idzie wstawił również odwrotnie "scalaka". :!:
    W związku z tym że układ nie działał, po dłuższym czasie przeglądania modułu udało mu się zidentyfikować winowajcę takiej sytuacji. :D
    On również zadał podobne pytanie do:
    Grzegorz740 napisał:
    Mam nadzieję że nie popełniłeś podobnego błędu jak ten mój znajomy.
    Pozdrawiam

Podstawkę dobrze wlutowałem i ATmegę do podstawki prawidłowo wstawiłem. Czyli błędu nie popełniłem jak twój znajomy.

Dodano po 28 [minuty]:

HD-VIDEO napisał:
    Grzegorz740 napisał:

A to tak masz cały czas, że musisz trzymać przycisk, aby wyświetlacz się tylko podświetlał, puszczasz - podświetlenia gaśnie.

Jeżeli tak do sprawdzenia tranzystory w swoich miejscach,; są 2szt. S9014 (NPN), 1szt S9012 (PNP)

Zgadza się ,że mam tak cały czas czyli ,że muszę trzymać przycisk cały czas aby wyświetlacz się tylko podświetlił i gdy puszczę to gaśnie.

Tranzystory są na swoich miejscach , nie są zamienione. Zgadza się , są 2 sztuki S9014 i 1 sztuka S9012. O to tobie chodziło? Czy chodziło o wylutowanie tranzystorów i sprawdzenie ich czy są dobvre.
  • #19 17309393
    Radiokiller
    Poziom 30  
    Jeżeli tranzystory są na swoich miejscach, to nie pozostaje nic innego jak:
    Grzegorz740 napisał:
    Czy chodziło o wylutowanie tranzystorów i sprawdzenie ich czy są dobvre.

Może fotki wreszcie zapodasz ?
  • #20 17309456
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2473
    @Grzegorz740 montowałeś ten tester wg. porad Kol. CMS :?: .
    Link
  • #21 17309459
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Jeszce jedno zapomniałem dopisać, dioda LED - sprawdź kierunek włączenia
  • #22 17309560
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Radiokiller napisał:
    Jeżeli tranzystory są na swoich miejscach, to nie pozostaje nic innego jak:
    Grzegorz740 napisał:
    Czy chodziło o wylutowanie tranzystorów i sprawdzenie ich czy są dobvre.

Może fotki wreszcie zapodasz ?

Wstawiam fotki.

Tylko wylutowałem kondensatory 22 tak jak doradził HD-VIDEO ale i tak nie przyniosło spodziewanego efektu. Wlutuję z powrotem te kondensatory.

Nie było rezystora 33 KΩ. Wiec na szybko znalazłem rezystory i połączyłem je aby uzyskać około 33 KΩ. Uprzedzę pytanie. Nie zginą mi ten rezystor , po prostu go nie było. Za to były 3 kondensatory elektrolityczne.
    Załączniki:
    • Tester elementów - brak wyświetlania informacji po uruchomieniu IMG_20180702_203004.jpg (899.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tester elementów - brak wyświetlania informacji po uruchomieniu IMG_20180702_202947.jpg (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 17309561
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    gumisie napisał:
    @Grzegorz740 montowałeś ten tester wg. porad Kol. CMS :?: .
    Link

Przyznam się ,że nie montowałem według porad kolegi CMS.

Dodano po 7 [minuty]:

HD-VIDEO napisał:

Diodę LED źle wlutowałem. Zasugerowałem się kółkiem , które jest ściete z od strony otworu montażowego. Dopiero jak napisałeś to zwróciłem uwagę na symbol w kółku i jest na odwrót.

Diodę poprawnie wlutuję.
  • #24 17309958
    automobilklub
    Poziom 17  
    Ocena: 175
    Albo zdjęcie tak to oddaje albo niektóre luty pozostawiają trochę do życzenia? Dla przykładu gniazdo wyświetlacza i testowe?
    Nie, żebym się czepiał... tylko moje spostrzeżenia
  • #25 17310077
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    automobilklub napisał:
    Albo zdjęcie tak to oddaje albo niektóre luty pozostawiają trochę do życzenia? Dla przykładu gniazdo wyświetlacza i testowe?
    Nie, żebym się czepiał... tylko moje spostrzeżenia

OK. Luty poprawię.

Dodano po 5 [minuty]:

HD-VIDEO napisał:

Diodę LED poprawiłem kierunek wlutowania. Faktycznie mój błąd.

Wymieniłem mój łączony rezystor na jeden 33 KΩ. Jeszcze wlutowałem te kondensatory 22 ( na kondensatorach 220 ).

Po tych zabiegach po wciśniecie przycisku enkodera i puszczeniu go zapala się dioda LED, wyświetlacz zapala się na dłużej ale nie ma żadnych komunikatów na wyświetlaczu. Czyli jakby było coś z ATmegą.

Czyżby rzeczywiście ATmega jest uszkodzona?

Dodano po 1 [minuty]:

Czyli tranzystory są dobre. Tak mnie się wydaje. Jak coś to mogę je wymienić bo kupiłem nowe. Ale chyba nie potrzeba ich wymieniać.
  • #26 17310194
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Nie montuj kondensatorów 220pF, poszukaj 22pF lub 33pF.
    Z kondensatorami 220pF przy rezonatorze nie będzie działać.
    Gzie można znaleźć schemat tego testera ?
  • #27 17310329
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Grzegorz740 napisał:

HD-VIDEO napisał:
    Z lub bez wyświetlacza, przy braku elementu do testowania, tester wyłączy się po 14sek., od chwili jego załączenia

Jeżeli podtrzymuje się włączenie testera po puszczeniu przycisku a po 14 sek, wyłącza podświetlenie wyświetlacza - ATmega jest sprawna, tranzystory też.

Sprawdź poprawność lutów po wlutowaniu złącza w płytkę wyświetlacza
  • #28 17311293
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    HD-VIDEO napisał:
    Grzegorz740 napisał:

HD-VIDEO napisał:
    Z lub bez wyświetlacza, przy braku elementu do testowania, tester wyłączy się po 14sek., od chwili jego załączenia

Jeżeli podtrzymuje się włączenie testera po puszczeniu przycisku a po 14 sek, wyłącza podświetlenie wyświetlacza - ATmega jest sprawna, tranzystory też.

Sprawdź poprawność lutów po wlutowaniu złącza w płytkę wyświetlacza

Dobrze, posprawdzam poprawność lutów po wlutowaniu złącza w płytkę wyświetlacza. I dam znać czy się coś zmieniło.

A może być tak ,że w ATmedze nie ma softu bo nie został wgrany z powodu zapomnienia wgrania? Bo ktoś zapomniał? Może tak być. Spotkałeś się z tym, albo ktoś kto składał tester.
  • #29 17311300
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Jeżeli:
    HD-VIDEO napisał:
    Jeżeli podtrzymuje się włączenie testera po puszczeniu przycisku a po 14 sek, wyłącza podświetlenie wyświetlacza

W ATmedze jest soft, a czy poprawny (do tego wyświetlacza) to już nie wiadomo
  • #30 17312851
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    HD-VIDEO napisał:
    Jeżeli:
    HD-VIDEO napisał:
    Jeżeli podtrzymuje się włączenie testera po puszczeniu przycisku a po 14 sek, wyłącza podświetlenie wyświetlacza

W ATmedze jest soft, a czy poprawny (do tego wyświetlacza) to już nie wiadomo

Poprawność lutów złącza wyświetlacza posprawdzałem, poprawiłem. Sprawdziłem przejścia i na każdym pinie są. Czyli jest ok.

Może być problem z softem według ciebie? Jak tak to nie dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z testerem elementów, który po zlutowaniu nie wyświetlał żadnych informacji, a jedynie podświetlenie. Po pomiarach napięć na pinach wyświetlacza oraz zasilania, użytkownik stwierdził, że napięcia są nieprawidłowe. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie wartości rezystorów, kondensatorów oraz zasilania. Użytkownik zasilający tester z baterii 9V miał problemy z wydajnością prądu. Po kilku próbach i wymianach komponentów, w tym kondensatorów i rezystorów, użytkownik ostatecznie otrzymał nowy tester, który działał poprawnie. Została również poruszona kwestia kalibracji nowego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA