Gromadzi mi się coraz więcej danych, które muszę jakoś zabezpieczać. Obecnie robię to na dyskach zewnętrznych USB - zgrywam na 2 dyski to samo. Musiałbym dokupić następne i zastanawiam się, czy nie zainwestować w NAS. Pojemność mi wystarczająca to 2 TB (+ drugi dysk w raid 1 tak myślę). Tylko teraz tak:
router mam na parterze, telewizor mam na piętrze, komputery wszystkie z wifi. Dane - zdjęcia i filmy - pochodzą w większości z komórek, które wysyłają to do chmury (google disk i one drive). I teraz taką mam wizję:
-NAS przy telewizorze na kablu - lepsze przesyłanie filmów (?)
-połączenie z routerem przez wifi w celu dostępu do NASa przez internet
-NAS sam ściąga kopie z chmury ewentualnie komórki przesyłają kopie nie na dysk google i MS a do "prywatnej" chmury w domu
Z tego co widzę mało domowych NASów ma wifi i muszą być podłączane do routera przez Ethernet. Czy jak tak to zrobię to odtwarzanie na telewizorze filmów przez poł. bezprzewodowe będzie płynne?
router mam na parterze, telewizor mam na piętrze, komputery wszystkie z wifi. Dane - zdjęcia i filmy - pochodzą w większości z komórek, które wysyłają to do chmury (google disk i one drive). I teraz taką mam wizję:
-NAS przy telewizorze na kablu - lepsze przesyłanie filmów (?)
-połączenie z routerem przez wifi w celu dostępu do NASa przez internet
-NAS sam ściąga kopie z chmury ewentualnie komórki przesyłają kopie nie na dysk google i MS a do "prywatnej" chmury w domu
Z tego co widzę mało domowych NASów ma wifi i muszą być podłączane do routera przez Ethernet. Czy jak tak to zrobię to odtwarzanie na telewizorze filmów przez poł. bezprzewodowe będzie płynne?