logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serwer NAS w domu - czy ma sens

revolt 03 Maj 2017 12:18 6312 10
REKLAMA
  • #1 16451569
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Gromadzi mi się coraz więcej danych, które muszę jakoś zabezpieczać. Obecnie robię to na dyskach zewnętrznych USB - zgrywam na 2 dyski to samo. Musiałbym dokupić następne i zastanawiam się, czy nie zainwestować w NAS. Pojemność mi wystarczająca to 2 TB (+ drugi dysk w raid 1 tak myślę). Tylko teraz tak:
    router mam na parterze, telewizor mam na piętrze, komputery wszystkie z wifi. Dane - zdjęcia i filmy - pochodzą w większości z komórek, które wysyłają to do chmury (google disk i one drive). I teraz taką mam wizję:
    -NAS przy telewizorze na kablu - lepsze przesyłanie filmów (?)
    -połączenie z routerem przez wifi w celu dostępu do NASa przez internet
    -NAS sam ściąga kopie z chmury ewentualnie komórki przesyłają kopie nie na dysk google i MS a do "prywatnej" chmury w domu

Z tego co widzę mało domowych NASów ma wifi i muszą być podłączane do routera przez Ethernet. Czy jak tak to zrobię to odtwarzanie na telewizorze filmów przez poł. bezprzewodowe będzie płynne?
  • REKLAMA
  • #2 16451716
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    NASa może sobie zrobić samemu. Nie musisz kupować Qnapa czy też Synology.
    Jam mam na starym laptopie Dell Inspiron 6400. Oprogramowanie Openmediavault.
    Co do wifi to daje radę przy FullHD przez sieć n 300Mb.
  • REKLAMA
  • #3 16451917
    revolt
    Poziom 34  
    Z racji wolnego miejsca i czasu raczej jak już coś pewnie będę celował w gotowe rozwiązania. Na razie chcę się zorientować czy urządzenie spełni założenia.
  • REKLAMA
  • #4 16452141
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Jak dla mnie super rozwiązanie, korzystam już kilka lat. Dużym błędem będzie podłączenie dysku NAS przez wifi do sieci domowej. Polecam rozwiązania Zyxel (budżetowe) Qnap czy Synologi tak jak pisałeś wyżej.
  • REKLAMA
  • #5 16453548
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    revolt napisał:
    Gromadzi mi się coraz więcej danych, które muszę jakoś zabezpieczać. Obecnie robię to na dyskach zewnętrznych USB - zgrywam na 2 dyski to samo. Musiałbym dokupić następne i zastanawiam się, czy nie zainwestować w NAS. Pojemność mi wystarczająca to 2 TB (+ drugi dysk w raid 1 tak myślę). Tylko teraz tak:
    router mam na parterze, telewizor mam na piętrze, komputery wszystkie z wifi. Dane - zdjęcia i filmy - pochodzą w większości z komórek, które wysyłają to do chmury (google disk i one drive). I teraz taką mam wizję:
    -NAS przy telewizorze na kablu - lepsze przesyłanie filmów (?)
    -połączenie z routerem przez wifi w celu dostępu do NASa przez internet
    -NAS sam ściąga kopie z chmury ewentualnie komórki przesyłają kopie nie na dysk google i MS a do "prywatnej" chmury w domu

Z tego co widzę mało domowych NASów ma wifi i muszą być podłączane do routera przez Ethernet. Czy jak tak to zrobię to odtwarzanie na telewizorze filmów przez poł. bezprzewodowe będzie płynne?

Czy przez WiFi bedzie płynnie zależy od tego WiFi, czy daleko stoi router co nadają sąsiedzi i jakie pliki będziesz tym przesyłał. W ciemno się nie da powiedzieć. Z mojego doświadczenia taki NAS to bardzo przydatne urządzenie. Mam 2 komputery, odwarzacz sieciowy, komórki. Komputery mają tylko szybkie małę dyski SSD na system. Jak połączysz się po kablu, to przesyłam na NAS 50-100MB (mega bajtów)
    na sekundę. Skopiowanie filmu pare GB trwa kilka sekund.
    Przy WiFi i dobrych wiatrach prześlesz 10MB/s
  • #6 16476873
    revolt
    Poziom 34  
    Pooglądałem sobie różne opcje i ze względów multimedialnych spodobał mi się qnap TS251A - ma HDMI itp. Potem się trochę ochłonęło :) i kolega powiedział mi, że kupił TS228 (jako serwer FTP). Połowa ceny TS251A a jak przemyślałem sprawę to pewnie po pierwszym skonfigurowaniu urządzenie pójdzie w zapomnienie póki będzie działać. Mam zatem 2 pytania:
    1) Przyjmując, że serwer połączę z liveboxem i przyjmując, że wifi wyrobi z transferem to czy problemem będzie dla TS228 odtworzenie filmu HD jak go połączę z telewizorem?
    2) Czy dyski działają w takim serwerze na okrągło czy tylko jak "coś od nich chcę"? Jak pisałem dla mnie wystarczy, żeby zsynchronizował chmurę raz dziennie, raz na tydzień zrzucę jakieś zdjęcia i może raz na tydzień odpalę pokaz slajdów na telewizorze. Zastanawiam się czy zamiast dysków nasowych kupić zwykłe. Jakby była kopia na drugim to tragedii nie ma jakby miał paść po 3 latach np. Czy serwer NAS wymaga jakoś specjalnych dysków i koniec kropka?
  • #7 16494037
    Cr4sheR
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam,

Jak najbardziej ma sens! :D Powiem Ci jak to wyglądało z mojej perspektywy.
    Zacząłem od najprostszego 1-zatokowego serwera (chińskiego), który podłączyłem kablem do routera - tragedia... zawieszanie/zrywanie połączeń itd.
    Następnym wyborem padł Synology J110, który działa do dzisiaj! Wydajność była przyzwoita, ale pojawił się problem z brakiem miejsca na dysku (1 zatoka), więc zaopatrzyłem się w następny serwer Synology 115J i QNAP 219 IIP, z czasem zaczęło brakować miejsca... Doszło Synology DS213 AIR (Model z WIFI). Znów miejsca brak..., więc pomyślałem raz się żyje i kupiłem 8-zatokowego Synology 1815+, wpakowałem 6 dysków 2-3TB (WD Red, o których wspomnę później) i ogień wszystko pięknie przez około roku - brak miejsca, dokupiłem następnego RED'a, wrzuciłem i rozszerzam macierz (SHR, coś ala RAID5) i zonk! Nowy dysk WD RED 3TB padł...Wymieniłem na nowy HGST tym razem i przy naprawie/rozszerzaniu bang padł następny WD RED (2TB 6000 godzin przepracowanych) :(, więc RAID5 i 2 padnięte dyski = utrata danych, na szczęście udało się go skopiować posektorowo. Polecam poczytać opinie o WD RED na zagranicznych forach (nie w sklepach).

Serwer NAS w domu - czy ma sens

Nauczony doświadczeniami postanowiłem nie ryzykować i kupiłem 4x4TB HGST, żeby przekopiować najważniejsze dane i się udało, finalnie straciłem około 10-15% danych. Dowiedziałem się przez to też, że utrzymanie 8-dyskowego serwera jest kosztowne.

Co do przesyłania filmów do TV to większość TV ma interfejs 100Mbp/s . 10 MB realnego transferu w zupełności wystarczy prawie do wszystkiego (problem może pojawić się przy niektórych filmach 4K), do przesyłania filmów/muzyki polecam Plex/Kodi fajne aplikacje.

Ad 2) Dyski kup od różnych producentów, bo może być seria uwalona, wg mnie ja bym nie przepłacał za "NAS" od WD. Serwer nas (w zależności od modelu hibernuje dyski twarde).

Ad 1) Tu dużo zależy od urządzenia, które będzie odtwarzać ten film (w Twoim przypadku TV), jeśli bezpośrednie odtwarzanie - to nie będzie problemu, jeśli musi transkodować to mogą być problemy, jeśli urządzenie nie ma kodeka x264, lub innego, w którym zapisany jest film.
  • #8 16494435
    KOCUREK1970
    Ocena: 5496
    revolt napisał:
    Z tego co widzę mało domowych NASów ma wifi i muszą być podłączane do routera przez Ethernet

Nie muszą - Synology obsługuje sieć wifi (po dokupieniu dongla TP Linka), u Qnapa pewnie będzie podobnie (choć oni preferują Asusa).
    revolt napisał:
    czy problemem będzie dla TS228 odtworzenie filmu HD jak go połączę z telewizorem?

Nie powinno być problemu - jeśli nic więcej w tym samym czasie nie będziesz od niego chciał (RAMu tylko 1 GB i procesor to nie Intel).
    revolt napisał:
    Czy dyski działają w takim serwerze na okrągło czy tylko jak "coś od nich chcę"?

Sam zdecydujesz ustawiając to w menu urządzenia.
    Ale dyski najbardziej "padają" od zmiany zasilania (czyli przy uruchamianiu).
    Ja w moim Synology DS713+/DX513 nie usypiam dysków.
    revolt napisał:
    Zastanawiam się czy zamiast dysków nasowych kupić zwykłe

Można zastosować zwykłe - choć może się okazać, że może być problem z pewnymi określonymi procesami w serwerze.
  • #9 16494673
    revolt
    Poziom 34  
    Kupiłem TS228 i 2 dyski WD Red (trafiła się promocja i były 10 zł droższe od zwykłych). Proces instalacji w domu poszedł średnio - najpierw nie chciał "przyjąć" dysków i piszczał po swojemu całkowicie niezgodnie z opisem pipnięć w instrukcji :), dopiero po restarcie poprawnie się zainicjalizował. Strona do konfiguracji nie widziała podpiętego do routera NASa i skończyło się wyszukiwaniem programem Qnap finder. System po zalogowaniu wyrzucił błędy aktualizacji aplikacji, których nie szło zaktualizować mimo upartych prób. Po 2 dniach zaciągnął aktualizację systemu i na razie się uspokoiło. Brakowało mi jakiejś wersji instrukcji dla tłumoków - chciałem tylko włączyć RAID 1, wgrać na to pliki i udostępnić część jako DLNA. Co do drugiego to średnio działa, z tego co zrozumiałem jest folder multimedia gdzie "natywnie" działa DLNA. Jak udostępniłem inny folder to telewizor nie widzi w nim podfolderów. Póki co zgrałem co miałem (transfer nędzny po Wi-Fi - ok. 5 MB/s) tylko jedno pytanie - na całym dysku jest utworzony wolumin. Mapuje poszczególne foldery poszczególnym użytkownikom. Tak ma być czy powinno być więcej woluminów?
  • #10 16495137
    KOCUREK1970
    Ocena: 5496
    revolt napisał:
    czy powinno być więcej woluminów?

Wolumen - to powierzchnia dysku.
    Ty decydujesz, jak go podzielić w NAS i ile na dany wolumen przypisać miejsca.

Ja zawsze robię jeden wolumen z całego danego HDD - potem tworzę foldery i udostępniam co potrzeba.
    Jeśli dysk "padnie" mechanicznie, to i tak 20 utworzonych wolumenów niczego nie zmieni ;)
  • #11 16605633
    revolt
    Poziom 34  
    Ostatecznie wybrałem QNAT TS-228

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa inwestycję w serwer NAS w celu lepszego zarządzania rosnącą ilością danych, które obecnie przechowuje na zewnętrznych dyskach USB. Zastanawia się nad połączeniem NAS z routerem przez Ethernet oraz jego lokalizacją przy telewizorze, aby zapewnić płynne odtwarzanie filmów. W dyskusji podkreślono, że podłączenie NAS przez Wi-Fi może być problematyczne, a lepsze wyniki osiąga się przy połączeniu kablowym. Użytkownicy polecają różne modele NAS, takie jak Synology i QNAP, oraz zwracają uwagę na znaczenie wyboru odpowiednich dysków, takich jak WD Red. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na model QNAP TS-228, który ma spełniać jego potrzeby multimedialne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA