logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migracja systemu na dysk SSD -

okobogee 03 Maj 2017 21:24 6222 14
REKLAMA
  • #1 16452945
    okobogee
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,
    proszę o wskazówki dotyczące rozwiązania mojego problemu.
    Zakupiłem dysk SSD Good Ram i chciałem na niego sklonować system Win.8
    W tym celu zainstalowałem program EaseUS Todo Backup Free i postępowałem zgodnie z wskazówkami które znalazłem na YouTube.
    Na koniec otrzymałem komunikat że nie mogę migrować systemu gdyż system jest jakimś GPT a Dysk SSD jest MBR.
    Panowie i Panie nie idzie sklonować tym programem no chyba że kupię rozszerzoną wersję za 44baksów .

Proszę o wskazówki jak mogę uporać się z tym problemem.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
  • REKLAMA
  • #2 16453124
    Broda83
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Trochę się możesz namęczyć z migracją system ze standardu GPT na MBR. Prościej sformatować dysk SSD na GPT za pomocą programu np. Diskpart
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16453286
    okobogee
    Poziom 10  
    Broda83 napisał:
    Trochę się możesz namęczyć z migracją system ze standardu GPT na MBR. Prościej sformatować dysk SSD na GPT za pomocą programu np. Diskpart

Mam pytanie czy formatowanie tego dysku na GPT nie zaszkodzi?
    No jak by to napiąć ten dysk tani nie był i nie chciał bym go uszkodzić czy też skrócić jego żywotność.
    Trochę się rozczarowałem firmą goodram :/ Ma dobre opinie ale nie spodziewałem się takiego problemu.. no może moja wina że nie zapytałem sprzedawcy jaki to typ dysku ale oprogramowanie do takowej migracji systemu powinna być.
  • #5 16453324
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    A co ma producent dysku ssd do rodzju partycji? Sam ustawiałeś rodzaj partycji a to Goodram ma być winien? Dziwne. Oprogramowania również nie kupiłeś a uważasz, że powinno być, czemu niby?
    GPT w niczym nie przeszkadza, przeczytałeś link dany wyżej?
  • #6 16453388
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    @okobogee
    okobogee napisał:
    Mam pytanie czy formatowanie tego dysku na GPT nie zaszkodzi? No jak by to napiąć ten dysk tani nie był i nie chciał bym go uszkodzić czy też skrócić jego żywotność.

Co ma niby zaszkodzić formatowanie.

okobogee napisał:

Trochę się rozczarowałem firmą goodram :/ Ma dobre opinie ale nie spodziewałem się takiego problemu.. no może moja wina że nie zapytałem sprzedawcy jaki to typ dysku ale oprogramowanie do takowej migracji systemu powinna być.

Co Ty za bzdury wypisujesz, jakie oprogramowanie niby mieli by producenci dodawać do dysków. Może najlepiej płytę z systemem operacyjnym, żaden producent dysku nie dodaje oprogramowania do dysku.

Jak zacząłeś "kombinować jak koń pod górę", to się nie dziw że się motasz i męczysz.
    Było zrobić sobie kopię plików i programów ze starego dysku, podłączyć nowy SSD zainstalować system z DVD i by było wszystko.
  • REKLAMA
  • #7 16453434
    okobogee
    Poziom 10  
    atomic99 napisał:
    @okobogee
    okobogee napisał:
    Mam pytanie czy formatowanie tego dysku na GPT nie zaszkodzi? No jak by to napiąć ten dysk tani nie był i nie chciał bym go uszkodzić czy też skrócić jego żywotność.

Co ma niby zaszkodzić formatowanie.

okobogee napisał:

Co Ty za bzdury wypisujesz, jakie oprogramowanie niby mieli by producenci dodawać do dysków. Może najlepiej płytę z systemem operacyjnym, żaden producent dysku nie dodaje oprogramowania do dysku.

Jak zacząłeś "kombinować jak koń pod górę", to się nie dziw że się motasz i męczysz.
    Było zrobić sobie kopię plików i programów ze starego dysku, podłączyć nowy SSD zainstalować system z DVD i by było wszystko.

No ok rozumiem że to ja sobie sam zaszkodziłem :/

No własnie nie mam systemu na płytce mam płytę recovery którą zrobiłem sobie jak komputer po raz pierwszy uruchomiłem. Teraz ta płytka recovery informuje ze dysk jest za mały :/

Panowie czy idzie jakoś to naprawić sformatować ten dysk ssd z pozycji systemu windows
  • #8 16453459
    atomic99
    Poziom 34  
    @okobogee Robiłeś update do Win10 ?
  • #9 16453470
    okobogee
    Poziom 10  
    atomic99 napisał:
    @okobogee Robiłeś update do Win10 ?

Nie zrobiłem do 8.1
  • #10 16453483
    atomic99
    Poziom 34  
    To zrób sobie kopie potrzebnych plików, zrób update do Win10, skopiuj pliki licencyjne i numer seryjny Win10.
    Zamontuj SSD, ściągnij obraz Win10 i zainstaluj na świeżo instalację systemu (nie wpisujesz klucza podczas instalacji), później kopiujesz pliki licencji i masz aktywowany system Win10.
  • #11 16453504
    okobogee
    Poziom 10  
    atomic99 napisał:
    To zrób sobie kopie potrzebnych plików, zrób update do Win10, skopiuj pliki licencyjne i numer seryjny Win10.
    Zamontuj SSD, ściągnij obraz Win10 i zainstaluj na świeżo instalację systemu (nie wpisujesz klucza podczas instalacji), później kopiujesz pliki licencji i masz aktywowany system Win10.

A ja myślałem że nie już darmowa aktualizacja jest nie możliwa :0
    Mam pytanie jak mam skopiować pliki licencyjne, gdzie one są?

Dzięki Atomic99
  • #12 16453529
    atomic99
    Poziom 34  
    Wpisz na google, "kopia plików licencji Win10".
  • #13 16453671
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    okobogee napisał:
    A ja myślałem że nie już darmowa aktualizacja jest nie możliwa :0

Jest, ale pod warunkiem, ze masz Windows 8, lub 7...
    Kopia licencji jest zbędna. Po prostu instalujesz system bez klucza i wsio. System autmatycznie się aktyuje, a jak tak się nie stanie to dzwonisz na pomoc techniczną Microsoftu, mówisz że zrobiłeś aktualizację do Windowsa 10 i system nie chce się aktywować i konsultant z którym zostaniesz połączony zajmie się resztą. Naprawdę, tam pracują bardzo życzliwi i pomocni ludzie. Nie ugryzą jak zadzwonisz z problem. Sam niejednokrotnie kontaktowałem się z nimi z przeróżnymi problemami i nigdy żaden pracownik z którym zostałem połączony nie pozostawił mnie na lodzie i sami nawet zachęcali do powtórnego kontaktu jeżeli ich porady nie pomogą.
  • #14 16453677
    atomic99
    Poziom 34  
    @Piotr160292 W jakim celu to napisałeś ? Skoro autor tematu nawet w #1 napisał że posiada Win8. A czy to jest Win8 czy Win8.1, to nie ma znaczenia.
  • #15 16455545
    okobogee
    Poziom 10  
    Witam, Panowie i Panie problem został rozwiązany.
    Okazało się że najlepszym sposobem będzie sformatowanie dysku SSD z panelu Windowsa, wybieramy>zarządzanie dyskami>następnie strzałka od myszki najeżdżamy na daną partycję tam gdzie ikonka i klikając prawym przyciskiem, wybieramy konwertuj na MBR na GPT
    A migrację wykonałem według instrukcji na YouTube, którą prezentuje ForumWiedzy.pl
    Wszystkim dziękuję za udział w pomocy rozwiązania problemu.
    Temat można zamknąć.
    Migracja systemu na dysk SSD -

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem podczas migracji systemu Windows 8 na nowy dysk SSD Good Ram, ponieważ dysk był sformatowany w MBR, a system w GPT. W odpowiedziach zasugerowano, aby sformatować dysk SSD na GPT za pomocą narzędzia Diskpart oraz zainstalować system operacyjny bezpośrednio na SSD. Użytkownik zrealizował migrację po konwersji partycji na GPT i skorzystał z instrukcji dostępnych na YouTube. Problem został rozwiązany, a użytkownik podziękował za pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA