logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SSD GOODRAM IRDM 120GB blokuje start Windows 8.1 na GA-G31M-S2L

Zizi921 28 Cze 2018 12:08 2034 8
REKLAMA
  • #1 17301440
    Zizi921
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam komputer stacjonarny oparty na płycie głównej GA-G31M-S2L oraz stary dysk Sata 160 gb. Przyszła pora wymiany dysku. Zakupiłem Dysk SSD GOODRAM IRDM 120GB 550MB/s SATA III MLC. Podpinam dysk pod kabel sata oraz zasilenie z zasilacza. ( Zasilacz XFX 550W ) Problem jest następujący : Komputer startuje wczytuje się logo windowsa 8.1 i następuje jakiś błąd. Nie jestem w stanie przeczytać jaki bo trwa to ułamek sekundy i komputer się restartuje. Przy starcie komputera, wyświetlają się oba dyski. Stary i nowy SSD lecz win nie rusza. Po odpięciu dysku SSD komputer uruchamia windows, wszystko działa. Przy podłączeniu kabla SATA do dysku na uruchomianym windowsie, dysk również nie zostaje wykryty. Ktoś jest w stanie wytłumaczyć co się dzieje, oraz jak mogę uruchomić komputer z nowy i starym dyskiem ? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17301446
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    Zizi921 napisał:
    Zakupiłem Dysk SSD GOODRAM IRDM 120GB 550MB/s SATA III MLC
    Dysk nowy i 100% sprawny?
    Zizi921 napisał:
    następuje jakiś błąd. Nie jestem w stanie przeczytać jaki
    Uruchom i sprawdź działanie w trybie awaryjnym.
    Przeszukaj pliki na dysku HDD (może są jakieś logi o tym błędzie).
    Sprawdź podgląd zdarzeń, czy odnotował w/w błędy.
  • REKLAMA
  • #3 17301474
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    @Zizi921 Za @DriverMSG pokaż SMART`y tych dysków.
    Zaktualizuj BIOS płyty głównej i upewnij się, że masz włączone AHCI i hot-plug.
    Wtedy podłącz SSD już po odpaleniu systemu i ma się pokazać w zarządzaniu dyskami.
  • #4 17301504
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    |Należy pamiętać, że jeśli nie było włączone AHCI, to po włączeniu system może się nie uruchomić - należy uprzednio wgrać sterowniki.
  • REKLAMA
  • #5 17301541
    Zizi921
    Poziom 9  
    Prawdopodobnie nie jest włączone, jak tylko będę miał możliwość sprawdzę bios. Dziękuje za wstępne rady, tymczasem dlaczego po podłączeniu pustego dysku którego win nie widzi, komputer nie chce załadować Windowsa ze starego dysku sata, A po odłączeniu SSD już Windows się ładuje normalnie. Czy to wina tego że windows widzi jakiś błąd w tym dysku? Nie powinien się Windows mimo to uruchomić normalnie tylko zwyczajnie nie wykrywać SSD?
  • REKLAMA
  • #7 17302542
    safbot1st
    Poziom 43  
    safbot1st napisał:
    pokaż SMART`y tych dysków.
  • #8 17303243
    Zizi921
    Poziom 9  
    Dysk jest w 100% nowy i sprawny. Co do uruchomienia trybu ahci w biosie nie mam takiej opcji. Natomiast mam do wyboru tylko "on-chip SATA mode" auto/disabled/combined/enhanced. Próbowałem już z Auto i enhanced.

Edit: dysk uruchomił się na combined. Rozwiązany
  • #9 17303368
    safbot1st
    Poziom 43  
    Zizi921 napisał:
    Co do uruchomienia trybu ahci w biosie nie mam takiej opcji.

Ano GA-G31M-S2L posiada ICH7, który nie ma AHCI. Trochę słaba opcja na SSD, ale da się pracować bez AHCI.
    Hot-plug również nie zadziała, więc dysk trzeba podłączyć przed POST`em.
    Gratuluje rozwiązania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada komputer stacjonarny z płytą główną GA-G31M-S2L i starym dyskiem SATA 160 GB, który zamienił na nowy dysk SSD GOODRAM IRDM 120GB. Po podłączeniu SSD komputer nie uruchamia systemu Windows 8.1, a po odłączeniu SSD system działa normalnie. Użytkownik otrzymuje błędy podczas uruchamiania, które nie są widoczne z powodu szybkiego restartu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stanu dysków (SMART), aktualizację BIOS-u, włączenie trybu AHCI oraz podłączenie dysku SSD przed POST. Ostatecznie problem rozwiązano przez ustawienie trybu SATA na "combined", co umożliwiło uruchomienie systemu z nowym dyskiem SSD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA