logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W124 1987 - jaki nowy silnik od rocznika 2010 będzie pasował?

gedwey 06 Maj 2017 18:04 4698 10
REKLAMA
  • #1 16459081
    gedwey
    Poziom 6  
    Ocena: 35
    Witam mam mercedesa w124 87 rok. Moja buda jest w super stanie ale coś czuje, że silnik za niedługo bedzie do wymiany. Jaki proponujecie silnik ktory by pasował do tej budy. Chodzi mi o silnik mercedesa ale nowszego najlepiej nowego. od rocznika 2010 jest mozliwosc zrobienia cos takiego ?
  • REKLAMA
  • #2 16459514
    jenusz11
    Poziom 20  
    Ocena: 195
    wszystko jest możliwe pytanie czy się opłaca taka zabawa ? i ile chcesz wydać? 20 lat różnicy to nie bedzie plug and play
  • REKLAMA
  • #3 16459671
    pp_pablo
    Poziom 27  
    Ocena: 402
    Nie napisałeś jaki masz silnik oryginalny. Diesel, benzyna, pojemność? Wiesz co chcesz osiągnąć/czego oczekujesz czy pytasz bo Ci się nudzi?
  • #4 16459765
    gedwey
    Poziom 6  
    silnik w benzynie 2.0 109 koni. Osiągnąć chce po prostu lepszy silnik mocniejszy trochę. Mam budżet okolo 10 tyś złotych, wiem ze za tyle mietka nie kupie dobrego rocznika a silnik mozna dorwać nawet z za granicy sprowadzic. Teraz pytanie ile wezma mniej wiecej za taka zamiane. Sinik moze byc 1.8 albo 2.0 powyzej 130 koni. Bude mam zrobioną u lakiernika strasznie mi sie podoba i nie chce jej zmieniać za duzo w nia włozyłem pracy i pieniędzy

Dodano po 25 [minuty]:

myśle ze do 10 tyś znajde jakis dobry silnik do zamiany. Dziekuje za pomoc Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 16459888
    Cobrat
    Poziom 22  
    Ocena: 499
    Zwykły mechanik nie podejmie Ci się raczej takiej rzeźby. A jeśli znajdziesz kogoś, robiącego dziwaczne swapy, to tanio nie będzie. Sam osobiście chcę do w201 wsadzić 2,2 150 KM, ale na razie zarzuciłem pomysł, bo są ważniejsze rzeczy... Życie...

PS. Im bardziej rozbudowaną jednostkę wymyślisz do przekładki, tym większy stopień skomplikowania, niestety.
    Poza tym polecam forum:Link i Link. Tam czasem też ludzie wpadają na różne pomysły ;)
  • #8 16459891
    gedwey
    Poziom 6  
    Cobrat napisał:
    Zwykły mechanik nie podejmie Ci się raczej takiej rzeźby. A jeśli znajdziesz kogoś, robiącego dziwaczne swapy, to tanio nie będzie. Sam osobiście chcę do w201 wsadzić 2,2 150 KM, ale na razie zarzuciłem pomysł, bo są ważniejsze rzeczy... Życie...

mam mechanika u mnie musze podjechac ile bierze za takie cuda.
  • #9 16460198
    jenusz11
    Poziom 20  
    Ocena: 195
    najlepiej mieć całego dawce bo jak zaczniesz po kolei wszystko kupować to końca nie dojdziesz , jak chcesz sie bawić kup anglika albo coś po dzwonie
  • #10 16460347
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1532
    Czasy tanich swap skończyły się w epoce w-124... Cokolwiek nowszego będziesz chciał tam upchnąć, będzie stanowić problem=koszt. Sterowniki obecnie rozmawiają ze sobą, jak któregoś nie ma, skutkuje to trybem awaryjnym, a immo jest decydujące. Więc sama zabawa z mechaniką, będzie w tym wypadku ułamkiem możliwych kosztów. Jako dawca, praktycznie całe auto i mocno ogarnięty człowiek do tego. Ale jest to wykonalne :D
  • #11 16463402
    Grzegoslaw01
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Polecam orginalny silnik od w124 2.2E, 150km 210nm ze zmienną fazą rozrządu. Bardzo fajnie i dynamicznie przyspiesza, do tego dobrze znosi gaz :D Kompletny silnik z komputerem i wiązką można dorwać za około 2k pln. Z takim budżetem możesz zrobić kapitalny remont i na 100% taki silnik wytrzyma dłużej niż z nowego mercedesa :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Mercedes W124 z 1987 roku i poszukuje nowszego silnika od rocznika 2010, który mógłby pasować do jego pojazdu. W odpowiedziach podkreślono, że wymiana silnika na nowszy model nie będzie prosta ani tania, ze względu na różnice technologiczne i konieczność dostosowania sterowników. Sugerowano, aby rozważyć silnik 2.2E z W124, który ma 150 KM i jest dobrze przystosowany do gazu, jako bardziej praktyczną opcję. Koszt takiego silnika z komputerem i wiązką wynosi około 2000 PLN, co pozwala na przeprowadzenie kapitalnego remontu. Wskazano również, że najlepiej mieć całe auto dawcy, aby uniknąć problemów z zakupem poszczególnych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA