logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwie anteny do dekodera ?

nostromo6464 07 Maj 2017 17:59 8817 12
REKLAMA
  • #1 16461329
    nostromo6464
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam. Chciałbym odbierać programy na jednym dekoderze z dwóch różnych kierunków nadawania. Jak podłączyć dwie anteny do jednego dekodera dvbt.
  • REKLAMA
  • #2 16461354
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 110
    A wpisz w google "odbiór TV z dwóch anten".
    Pytanie pomocnicze brzmi ? Jakie pasma jakie kanały? To wszystko ma wpływ na podjęcie decyzji co i jak?
    Pozdrawiam.
  • #3 16461370
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 389
    Przez zwrotnicę UHF/UHF, ale lepiej kupić już zwrotnicę 2xUHF/VHF, pod VHF będzie można podłączyć trzecią antenę na MUX 8.
  • #4 16461447
    nostromo6464
    Poziom 7  
    A moge prosic o pomoc jaka zwrotnice kupic ? Jakas fotka. Jaka byla by najlepsza i by sygnal byl bez zaklucen.
  • REKLAMA
  • #5 16461464
    antek1cza
    Poziom 31  
    Ocena: 199
    Witam
    nostromo6464 napisał:
    Jak podłączyć dwie anteny do jednego dekodera dvbt
    Tak jak sugerują koledzy i dodatkowo można wypróbować za pomocą rozgałęźnika-splittera antenowego np. takiego https://dvbsklep.pl/pl/p/Rozgaleznik-TV-dwudrozny-R-2-Signal/122
    Jak podłączyć dwie anteny do dekodera ? Jak podłączyć dwie anteny do dekodera ?
    To jest najprostsze rozwiązanie ale :
    1. Przenosi częstotliwości od 5-1000Mhz to znaczy wszystko w tym paśmie nie tylko programy.
    2. Ma zwarcie dla zasilania (DC) anteny.
    Reasumując można go zastosować ale w ramach prób a jak antena ma zasilanie to rozgałęźnik musi mieć jedną z gałęzi przeznaczoną do przenoszenia DC.
    Tak już proforma w.w.splitter może być podłączony odwrotnie tzn.do IN= tuner DVB-T a do OUT= Ant.1 i Ant.2.
    nostromo6464 napisał:
    Jaka byla by najlepsza
    To zależy z jakich nadajników będzie odbierany sygnał .
  • #6 16461475
    nostromo6464
    Poziom 7  
    Kolego ja chcialem podlaczyc dwie anteny dvbt kazda skierowana w roznym kierunku nadawania pod jeden dekoder dvbt i jeden tv

Dodano po 7 [minuty]:

A jesli chodzi o nadajniki to. Jeden kierunek Lodz okolo 50 km drugi Warszawa 120km. I chcialbym jedna antene skierowac kierunek Lodz druga antena kierunek Warszawa i podpiac te dwie anteny pod jeden dekoder dvbt a dekoder do tv. Mam wbudowany w tv dekoder i pomysl taki mam. Antena kierunek Lodz podpiecie pod dekoder i tv a antena kierunek Warszawa podpiecie pod tv bezposrednio. Chodzi o to bym odbieral na jednym tv wiecej programow dvbt bo zaleznie w ktorym kierunku jest skierowana antena sa inne programy.
  • REKLAMA
  • #7 16461499
    antek1cza
    Poziom 31  
    Ocena: 199
    nostromo6464 napisał:
    ja chcialem podlaczyc dwie anteny dvbt kazda skierowana w roznym kierunku
    Widzę, że kolega nie przeczytał dokładnie ze zrozumieniem w.w.postów !
    Tak skrótowo : nadajniki nadają z różną mocą, na różnych częstotliwościach, antena ma lub nie wzmacniacz, anteny gsm znajdujące się w pobliżu mogą wprowadzać zakłócenia itp.
    Od w.w. informacji zależy jaką zwrotnicę trzeba kupić.
    Proponuję udać się do najbliższego sklepu RTV gdzie mają anteny i zwrotnice, splittery i najzwyczajniej porozmawiać ze sprzedawcą powinien coś doradzić.
    Choć to może być różnie - mało sprzedawców zakłada anteny i brak im praktyki.
  • REKLAMA
  • #8 16461531
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16461560
    helazbyś
    Poziom 17  
    Ocena: 66
    ,,A jesli chodzi o nadajniki to. Jeden kierunek Lodz okolo 50 km drugi Warszawa 120km. I chcialbym jedna antene skierowac kierunek Lodz druga antena kierunek Warszawa i podpiac te dwie anteny pod jeden dekoder dvbt a dekoder do tv. Mam wbudowany w tv dekoder i pomysl taki mam. Antena kierunek Lodz podpiecie pod dekoder i tv a antena kierunek Warszawa podpiecie pod tv bezposrednio. Chodzi o to bym odbieral na jednym tv wiecej programow dvbt bo zaleznie w ktorym kierunku jest skierowana antena sa inne programy.''

Kolego jeżeli masz telewizor z dekoderem ,to do czego jest Ci potrzebny osobny dekoder.?
  • #10 16461574
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 389
    Bez sprawdzenia mocy sygnałów z interesujących cię kierunków trudno coś doradzić,
    Zwrotnica wprowadza tłumienie, może trzeba dać zwrotnicę ze wzmacniaczem.
    Do sprawdzenia można użyć takiej, koszt niewielki.
    ZWROTNICA ANTENOWA ZA-112Ms (Z1005)
    Ma dodatkowe wejście na VHF /MUX 8/.
    Mamy zamontowane dwie anteny /kierunek Gorzów i Śnieżne Kotły/ i z tym strojeniem to jest tak, ze dekoder stroi wszystkie kanały z obu anten, potem przy zapisie pozostawia tylko te co się nie dublują, czyli do pakietu nadawanego przez Wrocław dodaje nam TVP regionalną Gorzów Wielkopolski. Nie ma tak, że mam dwa TVN, dwa Polsaty itp.
  • #11 16461677
    nostromo6464
    Poziom 7  
    No właśnie o to mi chodzi. Np antena skierowana na Łódź są programy z Mux 1. Antena skierowana na Warszawę są programy z Mux 2. Np na Mux 1 brak Tv Warszawa taki przykład więc jak podłączę dwie anteny pod jeden dekoder będę miał tą tv Warszawa. Tylko chodzi mi o to jak mam podłączyć by nie było ubytków w przesyle sygnału. Ja wiem że programy się powielą ale dojdą i inne z mux2.

Dodano po 2 [minuty]:

Do kolegi helazbyś. No właśnie w zasadzie nie jest potrzebny mi dekoder. Zastanawiałem się tylko jak mógłbym zgrać na jeden tv kilka sygnałów antenowych z kilku a dokładnie z dwóch anten skierowanych w innych kierunkach.

Dodano po 6 [minuty]:

Do kolegi nuszek. No właśnie o to mi chodzi jak piszesz dwie anteny kierunek Łódź i druga kierunek Warszawa by doszły mi te programy które nadaje Warszawa, nie muszą i nie powinny się dublować właśnie. Jeden TVN jeden Polsat i inne programy z anteny Łódź i dochodzi np tv Warszawa z anteny skierowanej na Warszawę którego na Łodzi nie ma.
  • Pomocny post
    #12 16462060
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2946
    Takie coś np. i sposób łączenia Jak podłączyć dwie anteny do dekodera ?
    Jak podłączyć dwie anteny do dekodera ?
  • #13 16462562
    nostromo6464
    Poziom 7  
    Dziękuje wszystkim za pomoc. Myślę że dam radę z tym podłączeniem. Wszystko jasne temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał sposobu na podłączenie dwóch anten DVB-T skierowanych w różne kierunki (Łódź i Warszawa) do jednego dekodera, aby odbierać więcej programów telewizyjnych. W odpowiedziach zasugerowano użycie zwrotnicy UHF/UHF lub 2xUHF/VHF, a także rozgałęźnika-splittera antenowego. Podkreślono znaczenie sprawdzenia mocy sygnałów z obu kierunków oraz ewentualne zastosowanie zwrotnicy ze wzmacniaczem, aby zminimalizować straty sygnału. Użytkownik został również zachęcony do konsultacji w sklepie RTV w celu doboru odpowiednich komponentów. Na koniec użytkownik podziękował za pomoc i stwierdził, że ma wystarczającą wiedzę do podłączenia anten.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA