logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

instalacja Windows XP na tablecie z Intel Atom x86 - możliwe?

xntxnt 09 Maj 2017 15:25 5955 4
REKLAMA
  • #1 16465617
    xntxnt
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Jak w temacie: czy jest możliwa instalacja Windows XP na tablecie z Atomem? Oczywiście nie na takim z Androidem, z prockiem w architekturze ARM, tyko na tablecie z Win 8/8.1/10.

Będą jakieś przeszkody? Np. czy da się wejść do BIOS-a i zmienić kolejność bootowania na USB itp.?
    Z problemami z brakiem sterów oczywiście się licze.
  • REKLAMA
  • #2 16465634
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1658
    Zmiana systemu niema nic wspólnego z biosem więc możesz wgrać co chcesz a do biosu i tak będzie można wejść i ustawić co trzeba.
    Jaki jest sens wgrywania xp na takiego tableta?
  • REKLAMA
  • #3 16466151
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    A nawet jak się uda, to pozostaje dobrać sterowniki. Nierealne - zwłaszcza do dysku.
  • REKLAMA
  • #4 16466369
    xntxnt
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Wiem, że to "sztuka dla sztuki", że XP nie jest bardzo dostosowany do dotyku, że będzie mocno doić baterię, ale niektórzy nie lubią kafelków i bajerów. Mi XP zawsze bardzo odpowiadał - kontrola nad wszystkim, nic nie "działo się samo" itp.

Bardziej mi chodziło o to, czy nie będzie problemu z wejściem do BIOSu, czy jest Secure Boot który można wyłączyć i czy można zmienić kolejność bootowania. Nie miałem nigdy tableta Windowsowego, stąd pytania czy to nie jest jakaś ograniczona platforma.

Odnośnie dysku... Rozumiem, że chodzi o AHCI. - A gdyby podebrać stery z Win8/8.1/10 oryginalnie zainstalowanego na tablecie? Albo jakby przełączyć na "legacy" IDE -jest w ogóle taka opcja? Wiem, że SSD woli AHCI, no ale. Pewnie coś bym wymyślił.
  • #5 16466409
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1658
    Sterowniki od Win8/8.1/10 nie będą pasowały do XP.
    xntxnt napisał:
    Bardziej mi chodziło o to, czy nie będzie problemu z wejściem do BIOSu, czy jest Secure Boot który można wyłączyć i czy można zmienić kolejność bootowania. Nie miałem nigdy tableta Windowsowego, stąd pytania czy to nie jest jakaś ograniczona platforma.

Dostałeś już odpowiedz na to pytanie.
    Kafelki zawsze można wyłączyć.
REKLAMA