logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik "Mysz zgodna z HID" - Brak w win7 32bit sterownika "Mys

sidi666 11 Maj 2017 13:34 10968 8
REKLAMA
  • #1 16469664
    sidi666
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam.
    Nie działa żadna mysz USB, gdyż są rozpoznawane jako "Urządzenie zgodne z HID". Problem jest znany w necie i nawet opisane rozwiązanie - trzeba wybrać aktualizuj sterownik i wskazać "Mysz zgodna z HID" zamiast tego urządzenia i powinno wszystko latać jak ta lala. Problem w tym, że u mnie brak na liście zgodnych urządzeń "Myszy zgodnej z HID" i nie mogę naprawić niedziałającej myszy USB. Jak doinstalować standardowe sterowniki myszy w win7 32-bit? W win/system32 ich nie ma. I jak naprawić niedziałające myszy USB?
  • REKLAMA
  • #2 16469703
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Podłącz mysz i zamieść screena z menadżera urządzeń z rozwiniętą zakładką "Urządzenia wskazujące".
  • #3 16469754
    sidi666
    Poziom 9  
    Screen z menadżera:

Screen z listy wyboru sterownika: powinna być jeszcze mysz zgodna z HID, a jej nie ma :(

EDIT: PS. ta mysz PS2 to touchpad i on działa prawidłowo. A mysz podłączona do USB nie działa. Mysz jest sprawna, porty USB też sprawne. Mysz przestała działać po instalacji SP1 do win 7 32bit.
  • REKLAMA
  • #4 16469790
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Sprawdź czy możesz zainstalować z dysku.

Tu masz lokalizację i nazwę sterownika.

• #5 16479478
    sidi666
    Poziom 9  
    Mam te pliki w podanym katalogu. Ale nie mam pliku .inf. Jak zainstalować te sterowniki?
  • REKLAMA
  • #7 16480598
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Czy w BIOSie ustawiłeś pracę równolegle myszy z touchpadem? Spotkałem się już parę razy z taką opcją. Ponieważ nie podałeś modelu laptopa, wróżymy z fusów.
  • #8 16481102
    sidi666
    Poziom 9  
    To kilkuletni Asus, ale modelu z pamięci nie podam - jestem w pracy. Bios przeszukałem na początku, jest tak okrojony, że nawet nie było opcji urządzeń USB ani touchpada. Jedynie w oprogramowaniu touchpada, jest opcja wyłączenia touchpada przy podłączeniu myszy USB ale fajkowanie i odfajkowywanie tego nic nie daje.
    @RADU23 : wiem jak instalować sterowniki gdy je mam. Ale tych nie mam, bo są to defaultowe sterowniki systemu windows. Pliki sys są, ale brak pliku .inf o ile jeszcze czegos nie brakuje. W tym problem. Wpisując w google HID-compliant mouse driver, nie mogę znaleźć tych sterów dla win7 32bit.
    W lapku jest też powyłączane trochę usług, żeby oszczędzać RAM może to jakaś usługa systemowa odpowiada za brak "myszy zgodnej z HID"?
  • REKLAMA
  • #9 16481118
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Odznacz "Zgodny sprzęt" i pokaż screena.
    Rozwiń też Kontrolery USB.
    Czy inne urządzenia USB działają? Podłącz mysz i pokaż rozwinięty screen z UVCView, według tego postu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2424173.html#11544548

Aktualizowałeś sterowniki chipsetu ze strony producenta? Obstawiam, że chipset jest Intela, ale strzelam, bo nie podałeś modelu (co powinieneś uczynić w pierwszym poście)
    https://downloadcenter.intel.com/product/1145/Intel-Chipset-Software-Installation-Utility

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z myszą USB, która jest rozpoznawana jako "Urządzenie zgodne z HID" w systemie Windows 7 32-bit. Mimo prób aktualizacji sterownika, brak jest opcji "Mysz zgodna z HID" na liście dostępnych urządzeń. Użytkownik potwierdza, że mysz i porty USB są sprawne, a problem pojawił się po instalacji SP1. W odpowiedziach sugerowane są różne metody rozwiązania, w tym sprawdzenie BIOS-u, instalacja sterowników z dysku oraz aktualizacja sterowników chipsetu. Użytkownik nie ma pliku .inf potrzebnego do instalacji sterowników, co komplikuje sytuację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA