logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kilka pytań dotyczących nowego zestawu komputerowego.

empathic 11 Maj 2017 19:39 633 9
REKLAMA
  • #1 16470318
    empathic
    Poziom 8  
    Witam! Niedługo zamierzam zakupić nowy zestaw komputerowy. Dwie rzeczy zostają ze starej maszyny, nowe podzespoły to:

Procesor
    Karta graficzna
    Płyta główna
    RAM
    Obudowa
    Chłodzenie CPU

Z obecnego komputera mam zamiar zabrać zasilacz (Chieftec 550W) oraz dysk HDD (Seagate 500GB). Tutaj pojawia się moje kilka pytań, a mianowicie:

1) Czy stary zasilacz da radę udźwignąć nowe podzespoły?
    2) Czy obudowa, którą zamieściłem wyżej pomieści Grandisa 2 oraz czy nie będzie problemu z umieszczeniem pamięci RAM?
    3) Lepszą opcją będzie zakupienie od razu 2 kości pamięci czy zamiast 1 z kości dokupienie dysku SSD? Myślałem o GoodRam Iridium Pro 240GB. Nie jestem pewien czy 120GB to wystarczająco pamięci na system.

Komputer jest kupowany z myślą o wieloletnim używaniu. Jestem graczem, także nie wykluczam podkręcania procesora. Gdyby istniała możliwość zakupu podzespołów tańszych, a równie wydajnych byłbym bardzo wdzięczny za poinformowanie. Wiem, że mój temat jest bardzo rozległy, ale z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 16470558
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 351
    empathic napisał:
    1) Czy stary zasilacz da radę udźwignąć nowe podzespoły?

Jeśli jest w 100% sprawny - tak.

empathic napisał:
    2) Czy obudowa, którą zamieściłem wyżej pomieści Grandisa 2 oraz czy nie będzie problemu z umieszczeniem pamięci RAM?

Maksymalna wysokość chłodzenia 161mm, Grandis ma 159 - wejdzie.

empathic napisał:
    3) Lepszą opcją będzie zakupienie od razu 2 kości pamięci czy zamiast 1 z kości dokupienie dysku SSD? Myślałem o GoodRam Iridium Pro 240GB. Nie jestem pewien czy 120GB to wystarczająco pamięci na system.

Na system 120 wystarcza, z tym że z biegiem czasu będziesz chciał więcej programów/gier na nim (wiem co mówię :P) także lepiej kup 1 kość i do tego SSD.

Zestaw jest poprawny, z tym że ja nie kupowałbym tak drogiej płyty, poza tym nie ufam płytom głównym MSI.
  • REKLAMA
  • #3 16470597
    empathic
    Poziom 8  
    rtj71 napisał:
    Zestaw jest poprawny, z tym że ja nie kupowałbym tak drogiej płyty, poza tym nie ufam płytom głównym MSI.

To akurat płyta główna ASUS'a :P Sam długo się zastanawiałem nad inną, masz jakieś sugestie? Wracając jeszcze do RAM'u, czytałem gdzieś że może być ciężko z włożeniem kości z tym chłodzeniem. Te Kingstony są OK, czy da się wyhaczyć coś lepszego za podobną cenę?
  • REKLAMA
  • #4 16470626
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 351
    empathic napisał:
    To akurat płyta główna ASUS'a :P

Wybacz, tak to jest jak się czyta 5 tematów na raz. Zależy Ci na bajerach typu USB 3.1/displayport? nie wiem czego oczekujesz od płyty. Kingstony są w porządku.
  • #6 16470666
    empathic
    Poziom 8  
    rtj71 napisał:
    Wybacz, tak to jest jak się czyta 5 tematów na raz. Zależy Ci na bajerach typu USB 3.1/displayport? nie wiem czego oczekujesz od płyty. Kingstony są w porządku.

Nie ma sprawy :P Od płyty oczekuję tak naprawdę 4 slotów na RAM oraz możliwości podkręcenia mojego procesora w przyszłości. Złącze M.2 jest zbędne, ponieważ i tak nie celuję w tego typu SSD, na razie nie na moją kieszeń :P

Dodano po 13 [minuty]:

@atomic99 Bardzo dziękuję! Wychodzi na to, że RAM spokojnie wejdzie :)
  • #7 16470719
    cxzcxz123
    Poziom 32  
    Ocena: 284
    empathic napisał:
    Witam! Niedługo zamierzam zakupić nowy zestaw komputerowy. Dwie rzeczy zostają ze starej maszyny, nowe podzespoły to:

Procesor
    Płyta główna
    RAM

Płyty Z170 wymagają aktualizacji BIOS'u jeśli mają działać z procesorami Kaby Lake.

Jak sam wspominasz płyta ma 4 sloty na RAM. Dlaczego więc nie wziąć 2x4 GB? Dwie kości pamięci zapewnią nieco większą wydajność. Poza tym płyta obsługuje szybsze pamięci niż 2400 MHz. Można wybrać np.:
    https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-e...2x4gb-3000mhz-cl16-red-pve48g300c6krd-906312/
    Lub:
    https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengean...b-3000mhz-cl15-red-cmk8gx4m2b3000c15r-764770/

Koszty możesz trochę obniżyć jeśli np. weźmiesz płytę od MSI np.
    https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z270-tomahawk-z270-ddr4-hdmi-dvi-usb-c-atx-975947/

I skorzystasz z promocji (jeśli byś zdążył)
    https://msi-promotions.com/pl/pl/pages/springcashback/qualifying

Ewentualnie Z170 + aktualizacja BIOS'u też wyjdzie taniej niż płyta którą podałeś.
    https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-...gaming-k3-z170-ddr4-sata3-usb-3-1-atx-845236/

https://www.morele.net/aktualizacja-biosu-649058/

empathic napisał:
    Myślałem o GoodRam Iridium Pro 240GB. Nie jestem pewien czy 120GB to wystarczająco pamięci na system.

Dobry dysk SSD 120 GB to koszt około 300 zł, zaś dobry SSD 240 GB kosztuje niecałe 400 zł. Jak widać nawet nie sama kwestia ilości pamięci ale także opłacalność sprawia, że kupno 120 GB jest niezbyt korzystne.
  • #8 16470773
    empathic
    Poziom 8  
    cxzcxz123 napisał:
    Jak sam wspominasz płyta ma 4 sloty na RAM. Dlaczego więc nie wziąć 2x4 GB? Dwie kości pamięci zapewnią nieco większą wydajność. Poza tym płyta obsługuje szybsze pamięci niż 2400 MHz.
    Dwie kości na pewno zwiększą lekko wydajność, jednak wolę zakupić 1 kość 8GB. Drugą dokupię jak najszybciej będę mógł. W przyszłości w miarę możliwości dokupię pozostałe. Doskonale rozumiem, że mógłbym później sprzedać pamięci 2x4GB, jednak zapewne stracą na wartości.

cxzcxz123 napisał:
    Koszty możesz trochę obniżyć jeśli np. weźmiesz płytę od MSI
    Wiele ludzi w tym moi znajomi nie polecają MSI, dlatego celuję raczej w produkty Gigabyte/ASUS.

cxzcxz123 napisał:
    Ewentualnie Z170 + aktualizacja BIOS'u też wyjdzie taniej niż płyta którą podałeś.
    Całkiem ciekawa propozycja, na pewno nad nią pomyślę. Płyta ASUS'a jest jednak lepsza jeśli chodzi o OC, a na pewno będę podkręcał.
  • #9 16470875
    punkwsieci
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Płyta jest dobra do OC i warta dopłaty, ze względu na dużą stabilność, można uzyskać lepsze parametry przy niższym napięciu, nie ma szans że się przegrzeje bo ma dobrze chłodzona sekcję zasilania, oprogramowanie płyty tez godne uwagi, nie trzeba będzie instalować dodatkowego softu. Owszem trzeba zaktualizować do niej BIOS, ale za porównywalną solidną na Z270 trzeba będzie zapłacić więcej w sumie.
  • REKLAMA
  • #10 16473092
    empathic
    Poziom 8  
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc! :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup nowego zestawu komputerowego, zachowując zasilacz Chieftec 550W i dysk HDD Seagate 500GB. Pojawiają się pytania dotyczące kompatybilności zasilacza z nowymi podzespołami, przestrzeni w obudowie dla chłodzenia Grandis 2 oraz wyboru między zakupem dwóch kości RAM a dyskiem SSD GoodRam Iridium Pro 240GB. Odpowiedzi sugerują, że zasilacz powinien wystarczyć, a obudowa pomieści chłodzenie. Zaleca się zakup dwóch kości RAM dla lepszej wydajności oraz rozważenie tańszych płyt głównych, takich jak MSI lub Gigabyte, z uwagi na ich stabilność i możliwości podkręcania. Użytkownik preferuje produkty Gigabyte/ASUS ze względu na ich reputację w kontekście OC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA