logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie telefonu stacjonarnego: napięcie, moc, prąd stały czy zmienny?

subratri 12 Maj 2017 13:41 4524 13
  • #1 16471721
    subratri
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Przerazające jest to, że nie pamiętam ale... no nie pamietam ;)
    pytanie - jak jest zasilany telefon... no bartek na przykład.
    Jakie napiecie, moc i czy prad stały...
    Pamiętam tylko, że jak dzwoni to 60V jest... Ale to za mało ;)
    A skąd pytanie? A no, radośnie rezygnuję z usług skrętkowych, dając szansę światłowodom.
    Aparat jednak mam zasilany z akumuatorów byłej tepsy. Nie mam w nim wejścia na zasilacz.
    Ustrojstwo jednak jest całkiem wygodne a ogladając przeróżne oferty nawych urządzeń, zmienił bym raczej na gorsze...
    Najprostrze rozwiązanie to podać mu zasilanie z boku, ale jakie?
    No i czy da się to zrobić na kablu, bez ingerencji w samo ustrojstwo?
    A drugie pytanie.
    jaka jest moc w gniazdku telefonicznym? Czy dało by się z niego zasilić modem i telefon? :) Zakładam, że nikt mi kabli nie odetnie ;)
  • #2 16471815
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    subratri napisał:
    A no, radośnie rezygnuję z usług skrętkowych,

Po rezygnacji a usługi TPSA w starym gniazdku telefonicznym będziesz miał zero napięcia , więc problem zasilania z niego modemu i telefonu zniknie. :cry:
  • #3 16471820
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 16471821
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Żeby rozwiać Twoje wątpliwości to za prąd przy światłowodzie zapłacisz ty.
    Do telefonii na światłowodzie na dzień dobry potrzebujesz skrzyneczkę. Ta skrzyneczka tak czy inaczej prąd z gniazdka będzie ciągnąc, daje ją operator. Ja mam coś takiego u siebie. Nie używam telefonii tylko internetu ale 2 gniazdka pod telefon z tej skrzyneczki wychodzą.
    Zasilane jest to zasilaczem 12VA 12V więc jak prądu w sieci nie będzie to i telefonu też.
    Światłowód jest w domu.
  • #5 16471822
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16471827
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Witam,
    trochę nie na temat, ale mam wrażenie, że do tego łącza światłowodowego dostaniesz odpowiednie dedykowane urządzenie typu modem - router, zasilane z sieci elektrycznej, w którym będzie klasyczne gniazdko telefoniczne, do którego będzie można podłączyć dowolny typowy telefon, nic nie będziesz musiał zasilać "na boku".
    Najlepiej sprawdź, jakie urządzenia dostarcza dostawca światłowodu, przeczytaj dokumentację, instrukcję, itp.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 16471829
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 431
    Na wyjsciu abonenckim jest ok 64V DC, po podniesieniu mikrotelefonu i otrzymaniu sygnalu zgloszenia (sygnal ciagly 400Hz ) 10-12V DC.

Biegunowosc napiecia dowolna - w aparacie jest mostek greatz-a
  • #8 16471854
    subratri
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    kurde ale ja mam dziury. Przerażające..
    Czyli modem zasili mi klasyczny aparat który był zasilany z sieci tepsy? Modem z netem już od dawna działa,telefon będzie za niedługo.

Dodano po 6 [minuty]:

BC109B napisał:
    Niech kolega zrobi sobie podtrzymanie bateryjne do swojego urządzenia.

Tak, kusi mnie postawić jakieś aku z boku. Mam wrażenie, że prąd traci się częściej miejscowo, muszę się dowiedzieć, u operatora, jak to jest z zasilaniem u nich... /jedyną zaletą telefoni "skrętkowej" jest jej niezależność od elektrowni. Jeśli światłowód miał by jakoś zdywersyfikowane zasilanie, to mała bateria mogła by się uporać z resztą ;) Wtedy skrętka nie miał by juz żadnych zalet.
  • #9 16471871
    idepopizze
    Poziom 33  
    No to jaki widzisz problem ?
    Podepnij akumulatora 12V do zasilania takiego modemu i masz niezależność (chwilową) od elektrowni.
  • #10 16471877
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 16471892
    idepopizze
    Poziom 33  
    A po co UPS ?
    Jaki jest sens go stosować skoro potrzebujesz 12V ?
    Masz w UPSie akumulator na 12v (np) później przetwornica zamienia to na 230V później zasilacz zamienia to znowu na 12V
  • #12 16471901
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 16471920
    idepopizze
    Poziom 33  
    Właśnie do tego zmierzam, bo UPS tak naprawdę jest tu niepotrzebny.
    Tak czy inaczej jeżeli ma się w domu światłowód to problem zasilania instalacji jest po stronie właściciela i pewnie o te rozterki i wątpliwości chodzi autorowi wątku.
    Gdzieś ten akumulator musi być.
    W klasycznym telefonie blok akumulatorów stał (pewnie dalej stoi) na centrali u operatora i od niego był prąd do zasilania tych zwykłych starych telefonów.
  • #14 16472088
    kangyooni
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Odnośnie aparatu "Bratek" - weź pod uwagę że moduł VoIP na 99% nie będzie już miał wybierania impulsowego a tylko tonowe. Więc telefon OK, ale nie z tarczą wybierczą.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie zasilania telefonów stacjonarnych, szczególnie w kontekście przejścia na światłowody. Użytkownicy wskazali, że tradycyjne gniazdka telefoniczne po rezygnacji z usług TPSA nie będą dostarczać napięcia, co eliminuje możliwość zasilania modemu i telefonu z nich. Zasilanie telefonów na światłowodzie wymaga dedykowanego urządzenia, które zazwyczaj jest zasilane z sieci elektrycznej (12V). Uczestnicy sugerowali zastosowanie akumulatorów lub UPS dla zapewnienia niezależności od zasilania sieciowego. Warto również zauważyć, że klasyczne telefony mogą nie być kompatybilne z nowymi systemami VoIP, które nie obsługują wybierania impulsowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA