logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi a8 d2 2.8 v6 - Urwane przewody od kostki sondy lambda

noszczyk24 13 Maj 2017 21:45 3300 7
  • #1 16474390
    noszczyk24
    Poziom 14  
    Ocena: 68
    Witam!

Na schematach nie mogłem znaleźć odpowiedzi dotyczącej mojego problemu. Mianowicie w mojej A8 zastałem urwane przewody od kostki sondy lambda. Kable od sondy są całe i kostka też ale znalazłem urwany uchwyt kostki i pewnie wiązka położyła się na kolektorze wydechowym. Ale w czym problem. Problem polega na tym, że z wiązki wychodzi 5 przewodów a sonda ma 4.
    Od sondy wychodzą takie przewody i znalazłem ich opis
    -biały --- grzałka
    -biały --- grzałka
    -szary -- masa
    -czarny - sygnał

Z wiązki wychodzą:
    biało-czerwony (zasilanie +12) ?
    brązowy - masa ?
    i to są dość grube przewody więc zapewne to zasilanie grzałki

natomiast w tej wiązce znajduje się jakby jeszcze jedna z 3ma cienkimi przewodami:
    -brązowy
    -brązowy
    -czarny

No i tu się pogubiłem. Co to za przewody i czemu aż 3? z kostki nie idzie dojść co do czego bo stopiła się doszczętnie i piny oderwały się od kabli.

A8 2.8 V6 193KM Manual 1997r.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam :)
  • #2 16475456
    maniek1561
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sonda ma czujnik tlenu we wtyczce, dlatego jest jeden kabel więcej, jeżeli jest uszkodzona wtyczka to czujnik może nie działać.
  • #3 16476451
    noszczyk24
    Poziom 14  
    Trudno mi w to uwierzyć tym bardziej że piąte wejście kostki jest po prostu zaslepione. Kostka która sie urwała wygląda tak Audi a8 d2 2.8 v6 - Urwane przewody od kostki sondy lambda
  • #4 16476673
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3480
    Masz 2 takie same sondy, to sobie na 2 banku podejrzyj.

edit:
    Niebieski sygnał, szary masa, czarny ekran(nigdzie nie podłączać).
  • #5 16477195
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    maniek1561 napisał:
    Sonda ma czujnik tlenu we wtyczce, dlatego jest jeden kabel więcej, jeżeli jest uszkodzona wtyczka to czujnik może nie działać.

Możesz wstawić link do tej sondy o której piszesz?
  • #6 16477753
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3480
    Nie ma żadnego czujnika we wtyczce, po prostu tlen dostaje się od sterownika do sondy wewnątrz przewodu, dlatego min nie można tych przewodów lutować żeby zbytnio nie uszczelnić.
  • #7 16478120
    noszczyk24
    Poziom 14  
    ociz napisał:
    Masz 2 takie same sondy, to sobie na 2 banku podejrzyj.

edit:
    Niebieski sygnał, szary masa, czarny ekran(nigdzie nie podłączać).

Okej to czarny mamy z głowy. problem polega na tym, że zamiast szarego i niebieskiego są 2 brązowe

Audi a8 d2 2.8 v6 - Urwane przewody od kostki sondy lambda
  • #8 21764155
    tomaszko48
    Poziom 2  
    Cześć,
    Udalo Ci sie uporać z problem?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy urwanych przewodów przy kostce sondy lambda w Audi A8 D2 2.8 V6 193 KM z 1997 r. Problem polegał na tym, że z wiązki wychodziło 5 przewodów, mimo że sonda ma 4 żyły: dwa białe od grzałki, szary jako masa i czarny jako sygnał. Ustalono, że w instalacji może występować dodatkowy przewód związany z konstrukcją sondy i ekranowaniem, a w jednej z odpowiedzi wskazano, że czarny przewód może być ekranem i nie powinien być podłączany. Pojawiła się też sugestia porównania z drugą sondą na drugim banku. Autor doprecyzował, że zamiast oczekiwanych szarego i niebieskiego w wiązce znajdują się dwa brązowe przewody, a kostka była stopiona i piny oderwane od kabli.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA