logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa wzmacniacza na LM3886: wybór komponentów i zakup transformatora

kamtzu 27 Lip 2005 21:46 1930 5
REKLAMA
  • #1 1687099
    kamtzu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zabieram sie za budowe swojego pierwszego wzmacniacza (lm3886) :)
    Przeczytalem juz wszystkie mozliwe posty dotyczace tego tematu ale mam jeszcze pare pytan..

1. jest dostepny kit avt http://www.cyfronika.com.pl/cgibin/shop?info=K30122&sid=460adc54 ale chyba taniej bedzie kupic sama plytke i elementy osobno tak? czy kupic kit i miec problem z glowy? bo widze ze jest tam tylko pare rezystorow i kondensatorow... chyba skusze sie na kupno lepszych elementow biernych (jak w temacie ostatnio poruszanym w DYI "LM3886 Stereo - świetna elektronika w ładnej obudowie"). Aha i czy te schematy z internetu mozna zastosowac na plytce z AVT?

2. no wiec dalej skad kupic scalaki najtaniej i zeby byly ok? mam ten http://www.aprovi.com.pl/index.php?body=zamow&symbol=LM3886T-NSC sklep po drodze i moge kupic osobiscie, dobry wybor?

3. transformator... widze ze bardzo tanio maja na http://www.toroidy.pl/ ale jedyne dostepne pasujace napiecie to +-24V a wolalbym cos blizej 30V (200VA). Znacie inny tani sklep z trafami?

4. Chcialbym miec regulacje tonow niskich i wysokich, czyli musze chyba zastosowac przedwzmacniacz... pytanie jaki zeby pasowal klasa do wzmacniacza czyli nie psul dzwieku i nie byl za drogi? (chodzi mi o dostepne kity bo narazie nie czuje sie zeby trawic sam plytki)

dziekuje za pomoc poczatkujacemu i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1687490
    bprzem
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ad1. ja polecam zbudowac Gainclone: http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=4731&p=1#k
    Musisz sie troche nabiegac za czesciami (oczywiscie jezeli chcesz zeby ładnie grał) ale warto. Co prawda potrzebnych jest tylko 9 elementow poza ukladem, ale zdobyc je nie tak latwo.

ad2. scalaki mozesz zamowic z www.huma.com.pl albo www.wimel.prv.pl tam o ile pamietam w okolicach 12 zł są.

ad3. polecam toroidy.pl ;) a dlaczego chcesz wieksze niz 24 ?! przeciez tyle wystarczy do tego ukladu, a pod kolumny 8ohm to nawet 2x22V
  • REKLAMA
  • #3 1687715
    alastor
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Właśnie skończyłem swój wzmacniacz na lm3886. Trafo mam 2x24V 200VA z toroidy.pl i takie polecam nic nie buczy nawet jak gra głośniej. Jak już zostało napisane więcej niż 24 po prostu nie trzeba. Ja swoje lm'y zamawiałem w cybor-techu i wszystko ładnie działa.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1689470
    kamtzu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    bprzem: co do tych sklepow to pytam dalej czy moge kupic w aprovi? bo jest w trojmiescie i odchodza mi koszty przesylki... co do trafo chodzilo mi o wieksza moc wzmaka na przyszlosc ale to nie jest takie konieczne

odpisali mi tak

"Transformator TS200 PRI: 230VA SEC: 30V mogę zaoferować w cenach:
    w konfiguracji AUDIO hi-end - 90,00 PLN netto + 22% VAT/szt.
    w konfiguracji standardowej - 40,00 PLN netto + 22% VAT/szt.

Wykonanie "AUDIO" jest dedykowane dla zastosowania we wzmacniaczach mocy i
    innych urządzeniach audio wysokiej klasy. Trafo takie posiada dodatkowo
    ekranowanie magnetyczne i elektryczne jest w całości lakierowane, posiada
    środek zalany żywicą, wykonane jest w oparciu o wysokiej klasy elementy.
    Gwarantuje to bezgłośną pracę i najwyższe parametry elektryczne"

wy macie pewnie w wersji standardowej?
    dzieki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #5 1690392
    alastor
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja mam trafo w wersji standardowej. Jak podłączyłem kable sygnałowe nieekranowane to było słychać dość głośne buczenie w głośnikach. Wstawiłem kable ekranowane i problem zniknął. Zależało mi na niskiej cenie więc wziąłem standardowe, z wersją audio nie będzie takich problemów. Twój wybór :) A co do mocy to przy 2x24V dla 4ohm kolumn jest ona dosyć duża, a przy 2x30 to już możesz kostkę spalić. Obejżyj wykresy w nocie aplikacyjnej.
    Pozdrawiam
  • #6 1691133
    satariel666
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Aprovi to bardzo dobry sklep i ja u nich kostki te kupowałem i chodzą już jakiś czas.Za cholere nie bierzcie w Poltronicu co druga jest przemalowana.
    A w Aprovi jest jeszcze taniej i u mnie juz kilka sztuk działa.Mimo,ze jestem z
    dolnego śląska to prawie wszystko biore z aprovi.Jedna mają wade:brak opcji przelej na konto,od razu wysyłają piortyetem za zaliczeniem(9zeta).
    Trafo jak najbardziej bierz zwykłe,przecież ten LM to nie Hi-End.Ja wstawiłem te kosci do WS354,trafo 300VA 2x30.Ale przez to napiecie mam duźy radiator,nawet w sumie nie potrzebie pchałem tam LM35 do kontroli wentylatora bo i tak chodzi cały czas.
    Nie kupuj nigdzie płytek bo to jest dosłownie parę elementów i sam płytke sobie zrób albo w pająku.Masz tu artykuł z elektora.
    LM3876T to to samo co LM3886 ale słabszy.Całkowicie jest wymienny.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • 954083.pdf (157.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA