logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Novell Netware 6 a Windows 2003 - unikalne funkcje i sens zakupu w firmie

prez8s 27 Lip 2005 22:41 1523 4
REKLAMA
  • #1 1687339
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Witam, mam pytanie: co daje nam netware 5.1/6, czego nie można mieś w win 2000/2003 server? Prosiłbym o jakieś linki na ten temat, porównania, bo szukam i nic ciekawego nie znalazłem, a chciałbym się nieco więcej dowiedzieć na temat netware.
    Czy zakup novella w firmie ma dzisiaj sens (pomijając fakt istnienia darmowego linuxa)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1688008
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam
    Wszystko zależy do czego chcesz to wykorzystywać. Zwróciłem uwagę że ostatnio wszystko idzie w stronę Microsoft’u. Zajmuję się wdrażaniem oprogramowania i większość oprogramowania ma tylko wsparcie techniczne jeżeli jest zainstalowany Windows 2000 serwer lub 2003 serwer. Kolejnym i coraz bardziej rozwijającym się systemem jest Linux – i tutaj kolejny problem – brak całkowitego supportu producentów oprogramowania. Kiedyś musiałem przejść z Linuxa na Windows 2000 serwer, ponieważ pewien producent oprogramowania stwierdził , że nie robili testów w takiej konfiguracji i nic nie może mi pomóc ( na windowsie uzyskałem pomoc). Jeżeli chodzi o Netware to sprawa wygada całkiem inaczej niż z systemem Linux. Może jakieś dwa lata temu kiedy dominacja firmy Microsoft w systemach serwerowych była mniejsza producenci oprogramowania sieciowego zalecali Netware. Do oprogramowania które wdrażam zalecane były sieci oparte na systemie Netware i praktycznie nie było z nimi problemów. W chwili obecnej do tego samego oprogramowania ale już w systemie Windows zalecany jest serwer Microsoft SQL i Windows 2000 lub 2003 serwer – producent oprogramowana nie prowadzi supporty jeżeli zainstaluje oprogramowanie na innej platformie sprzętowej.

Ze swojego doświadczenia, zauważyłem że oraz więcej oprogramowania zalecane jest pod systemy Microsoft. Jeżeli miałbym postawić sieć w której serwer miałby pełnić role serwera plików i wydruku to wybrałbym Netware Novell. Przez ładne kilka lat te systemy działają stabilni i nie napotkałem większych problemów. Jeżeli chodzi o Linux’a – serwer Samby – zauważyłem duży spadek wydajności dla sieci powyżej 20 użytkowników, ale po za tym dla małych sieci może być. Jeżeli chodzi o Windows to już inna historia – wymaga dużych zabiegów w utrzymaniu stabilności systemu (duża ilość aktualizacji).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1688631
    prez8s
    Poziom 33  
    Ok, a teraz mam pytanie nieco z innej beczki, mianowicie mam certyfikat novella zrobiony w szkole, ale wiedzy raczej brak, chciałbym się go nieco douczyć, bo być może mi się przyda. Próbowałem zainstalować Netware 6 i nie ma sterowników to karty sieciowej na płycie (nforce 2) zintegrowanej z mostkiem południowym i instalacja dalej nie idzie. Czy są gdzieś sterowniki do tego? Na stronie nvidii nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 1690678
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam
    Jaki posiadasz certyfikat ?. Pierwszym certyfikatem jest CNA i jest wydawany na określoną wersje Netware. Jeżeli chodzi o Nforce 2 to wygląda to na kartę grafiki na nie na sieć. Trudno będzie mi Tobie pomóc ponieważ nie dotarłem do wersji 6.0. Jeszcze nigdy nie maiłem problemów z kartą grafiki. A dokładnie z czym jest problem - może więcej informacji

Pozdrawiam
  • #5 1698461
    prez8s
    Poziom 33  
    Mam certyfikat ze szkoły i jest napisane m.in. NetWare 5.1 Administration. Novell Education Certyfikate. Papierek dostałem, ale wiedzy mi zapomnieli dać :-) Ściągam sobie z e-mule jakiegos pdf-a o novellu po polsku. Musze sobie kpic jakegoś kopmpa z sieciówką rozpoznawalną przez netware i sobie pocwicze. Nforce 2 to chipset na plycie głownej, ma w mostku południowym zintegrowany lan, ale jak widze nvidia nie wspiera novella. Kupie jakąś maszynke i sobie w domu postawie sieć na novellu. Teraz mam na XP, czas na eduklacyjną przesiadke :-)

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

Tak na zaś, czy mógłbym prosić o jakiś spis najważniejszych komend, rozkazów itp, taką ściągawke.
REKLAMA