logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony XR-33R - nie działa podświetlenie wyświetlacza

tensto 27 Lip 2005 22:45 3201 10
REKLAMA
  • #1 1687351
    tensto
    Poziom 11  
    Witam,

mam problem z radiem Sony XR-C33R, a dokładniej z wyświetlaczem tego radia - nie działa może nie tyle sam wyświetlacz, co jego "iluminacja". Zaczęło się od tego, że trzeba było poruszać trochę panelem przy wkładaniu, żeby wyświetlacz "raczył" zacząć pokazywać cokolwiek, a od paru tygodni nawet to nie pomaga. Dodam, że przy mocnym świetle (np. pełne słońce), widać jednak aktualne informacje pokazywane na wyświetlaczu, bardzo słabo, ale świadczyłoby to generalnie o działaniu tego wyświetlacza...

Jestem niestety laikiem, ale może da się coś zrobić bez wymiany drogich na pewno (Sony!) części. Może coś trzeba przeczyścić, itp.? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

pozdrawiam,
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 1687368
    coderadio
    Spec od car audio
    Ocena: 52
    masz uszkodzone zarowki do podswietlenia wyswietlacza lcd
  • REKLAMA
  • #3 1687562
    tensto
    Poziom 11  
    coderadio napisał:
    masz uszkodzone zarowki do podswietlenia wyswietlacza lcd

Dzięki za odpowiedź, czy mogę to samemu jakoś naprawić (sam wyświetlacz jest wlutowany na płytce w metalowej puszce) albo w jakimś tanim serwisie? Ile to mogłoby kosztować? Chodzi mi o to, żeby nie ładować w naprawę jakichś dużych pieniędzy, bo wtedy kupiłbym jakieś inne tanie radio.
  • #4 1687763
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Znajomy elektronik zrobi Ci to za 20 zł. Zarówki kosztują 50 gr. Niestety, nie spotkałem oryginałów. Może być za ciemny wyświetlacz (mała moc żarówek w stosunku do oryginalnych SONY).
    Cześć!
  • #5 1687802
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Lub za jasny, wtedy wytopi plastik lub szybko się przepali żarówka. Nie powiem żeby to było skomplikowane ale trochę doświadczenia w dobieraniu żarówek do tego trzeba. Większości się wydaje że to jest tak samo jak z żarówką w żyrandolu, spaliła się setka to się setkę wkręci a tu jest troszkę inaczej, musi świecić prawidłowo, nie za jasno, nie za ciemno. Z ceną takiej usługi nie będę się kłócił choć niektórzy fachowny trochę się cenią co nie zawsze idzie w parze z jakością.

SławeK
  • REKLAMA
  • #6 1690452
    tensto
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedzi, wygląda na to, że samemu tego nie zrobię - kwestia znalezienia tego właściwego "fachowca". Z dwojga złego już wolę za ciemną żarówkę :-)

Jeszcze tylko w kwestii formalnej - ta żaróweczka jest zainstalowana w tej puszce metalowej, która jest przylutowana do płytki, a w której schowany jest też wyświetlacz; dobrze rozumiem?
  • #7 1690675
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Dokładnie jak to jest w danym modelu to nie pamiętam ale jeśli wyświetlacz jest dłuższy to zwykle są conajmniej dwie żarówki. Czasem są one na 12V, równolegle a czasem po 6V w szeregu, niestety ale nie ma na nich opisu jak w żarówkach z żyrandola. Blacha na wyświetlaczu mało kiedy jest lutowana, prędzej rozginana na zaczepach a w okolicach wyświetlacza zachowaj naprawdę sporą ostrożność, pęka nawet nie wiadomo kiedy.
    Dobrze byś się najpierw rozejrzał za serwisówką w necie, przynajmniej dowiesz się jakie to żarówki a czasem nawet opisany jest montaż.

SławeK
  • #8 1861796
    Voltar79
    Poziom 11  
    Witam!

No to znalazłem rozwiązanie zagadki z podswietleniem w moim LCD (Blaupunkt). Żadna z dwóch żarówek się nie pali, ale jedna tylko nie chce świecić z baterią. Myśłałem, że padł jakiś klucz tranzystorowy, załączający napięcie, ale chyba są one po prostu szeregowo połączone! Dziękuję za podpowiedź!

Voltar
  • REKLAMA
  • #9 1862002
    vins
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.Czesto w radyjkach Sony są żarówki 5V po 2 szt w szeregu,po wymianie ich na 6voltowe słabo świeci wyświetlacz .Orginalne są do kupienia w TME ale są dośc drogie około 4 zł za szt.
  • #10 1866065
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    4 zł to pestka.Zadzwoniłem do Centrum Serwisowego SONY. Zaśpiewali 24 zł (netto) za szt.
  • #11 1869104
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    W tym Sony (xr-c33r) ładnie świecą 2 żarówki 6V/100mA (testowałem jak od razu w nowym radiu panel zrobił łup na dywan). Trochę się trzeba natrudzić aby rozebrać panel (jog) ale za to nie trzeba nic ciąć bo lcd jest na elastomerze i ładnie się zdejmuje.
    Acha jeszcze jedno. Aby świeciło ładnie wybieramy 2 żarówki sprawdzone tak, aby świeciły jednakowo podłączone w szeregu i zasilone z 12V. Jeżeli świecą nie równo lub są zbyt ciemne to trzeba dobrać z innych. I wymieniamy ZAWSZE obydwie z szeregu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z podświetleniem wyświetlacza LCD w radiu Sony XR-C33R wynika najczęściej z uszkodzonych żarówek podświetlających. Wyświetlacz sam w sobie działa, co potwierdza widoczność informacji przy silnym świetle zewnętrznym. Żarówki podświetlenia są zwykle umieszczone w metalowej puszce razem z wyświetlaczem i są przylutowane do płytki. W modelu tym stosuje się zazwyczaj dwie żarówki 6V/100mA połączone szeregowo, które należy wymieniać parami, dobierając tak, aby świeciły równomiernie i nie były ani zbyt jasne, ani zbyt ciemne, co mogłoby uszkodzić plastik lub powodować szybkie przepalenie. Wymiana żarówek nie jest bardzo skomplikowana, ale wymaga doświadczenia i ostrożności przy demontażu panelu, gdyż elementy są delikatne. Oryginalne żarówki Sony są dostępne, ale drogie (około 4 zł za sztukę lub więcej w serwisie). Alternatywnie można skorzystać z usług elektronika, który wymieni żarówki za około 20 zł. Zaleca się poszukiwanie serwisówki, aby poznać dokładne parametry i sposób montażu żarówek w tym modelu.
REKLAMA