logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel radio Siemens ncdr 1100 - Sterowanie muzyką z kierownicy

scq1231 17 Maj 2017 21:16 1827 2
REKLAMA
  • #1 16482038
    scq1231
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam. W swojej Astrze G posiadam radio Siemens ncdr 1100 z kolorowym wyswietlaczem i zmieniarką Philips cdc3. Od zmieniarki wyciągnąłem trzy kable i zlutowałem je z kablem AUX i dzięki temu mogę odtwarzać muzykę np z telefonu. Przy kierownicy posiadam przyciski głośności, które działają bez zarzutu, lecz są także przyciski służące do zmiany utworów i tu pojawia się pytanie. Czy jest to możliwe by móc sterować muzyką (poprzedni, nastepny, pauza) za pomocą tych przycisków? Cos na zasadzie pilota w słuchawkach smartfonowych. Jeżeli tak, to prosiłbym o pomoc jak to zrobić. Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #2 16494698
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    W zasadzie idea jest prosta - pilot to typowa drabinka, czyli działa na zasadzie dzielnika napięcia (radio sprawdzając poziom napięcia wybiera daną funkcję). W zasadzie wystarczy więc odpowiedni pomiar tego napięcia oraz układ, który ją zinterpretuje i prześle dalej do urządzenia. Problem pojawia się z jednoznacznym określeniem tego napięcia (np. w stanach przejściowych). Od strony elektronicznej wystarczy układ bufora (aby nie obciążać sygnału bo inaczej radio nie będzie poprawnie reagować na pilota) oraz mikrokontroler. Cała siła w programie, który trzeba napisać samodzielnie.
  • #3 16494869
    scq1231
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Do swojego smartfona mam słuchawki z pilotem który pozwala na pauzowanie po jednym wciśnięciu przycisku i na zmianę utworu na następny po dwukrotnym naciśnięciu. Czy ten pilot mogły mieć zastosowanie w moim planie? jakby na przykład wpiąć pilot na kablu aux i zlutowac z niego kable do kierownicy na przyciski?

Dodano po 5 [godziny] 22 [minuty]:

Jeszcze mam jedno pytanie. Mianowicie czy do zmieniarki (Philips cdc3) tez dochodzą kable do zmiany utworów/ pałzowania? Za cholerę nie mogę znaleźć odpowiedniego schematu a jezeli tak jest to mi znacząco ułatwi sprawę
REKLAMA