logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Meriva - jak zrobić własne zdalne sterowanie do radia CDR2005?

robiw 16 Kwi 2005 13:21 2483 7
  • #1 1410223
    robiw
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Witam Kolegów.
    Z racji, że mam radyjko CDR2005 posiadające możliwość zdalnego sterowania z koła kierownicy (a takowej kierownicy nie posiadam) zdecydowałem się zrobić "lepsze", własne zdalne sterowanie jako, że często wożę pasażerów z tyłu auta i również często zdarzają się "żądania" zmiany stacji/utworu od tych "z tyłu" co rozprasza mnie jako kierowcę.
    Pomysł był taki: w Merivie (i nie tylko) tunel środkowy kończy się z tyłu pomiędzy oparciami przednich foteli - jest tam dodatkowa popielniczka, dodatkowe gniazdo zasilania oraz (na górze) miejsce na kubek/szklankę lub lepiej puszkę piwa :-). W tym właśnie miejscu postanowiłem zamontować manipulator zdalnego sterowania, zwłaszcza, że odnalazłem tam (tu dziwna polityka Opla) niewykorzystane złącze do opcjonalnego TwinAudio, w którym to między innymi znajdują się sygnały: masa i automatycznej anteny; sygnał zdalnego sterowania musiałem pociągnąć jednym przewodem od radia.
    Elementy: 5 przycisków microswitch, 6 rezystorków SMD, 4 diody SMD, płytka drukowana, ładny podświetlany przycisk manipulatora i duuuużo cierpliwości. Efekt - oceńcie na zdjęciu. Przycisk manipulatora ma 5 funkcji:
    < - utwór/stacja poprzednia,
    > - utwór/stacja następna,
    ciszej i głośniej oraz przycisk przełączania pomiędzy CD a TUNEREM.

Manupulator jest podświetlany w chwili włączenia radia. Jedyna jego wada to to, iż jest niewielki ale trudno było znaleźć coś ładnego i dodatkowo z możliwością podświetlenia - obsługuje się go jednak bez problemu. Skąd go wziąłem - z klawiatury od telefonu motorola C550 :-) ... Teraz już Ci "z tyłu" sami mieszają w radiu ;-) .. pozdrawiam... robiw

TUTAJ LINK DO OBRAZKA: http://autokacik.pl/files/274405730-remote_c.jpg

PS.
    Można byłoby pokusić się o manipulator wymontowany z jakiegoś panela radia Blaupunkt (jest większy) - takie 4 kursory - ale rozwiązanie to byłoby dużo droższe.[/url]
  • #2 1411172
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Super, gratulacje, podoba mi się :)
  • #3 1415448
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Cóż a wystarczyło kupić mysz od philipsa. Operacja podłączenia wygląda dużo prościej, jeden klawisz na masę drugi w złącze ISO. I nic nie trzeba dłubać. A schemat dawno był na studio 24.
  • #4 1420453
    robiw
    Poziom 26  
    djlj24 napisał:
    Cóż a wystarczyło kupić mysz od philipsa. Operacja podłączenia wygląda dużo prościej, jeden klawisz na masę drugi w złącze ISO. I nic nie trzeba dłubać. A schemat dawno był na studio 24.

Tylko jak ta mysz wygląda? :-) robiw
  • #5 1420477
    djlj24
    Spec od car audio
    Szczerze naprawdę ładnie.
  • #7 1430221
    robiw
    Poziom 26  
    Witam.
    Gdyby ktoś chciał to zamieszczam załącznik - wygląd płytki drukowanej. Jako, że zostały użyte elementy SMD to widok przedstawia płytkę od strony druku i zarazem elementów. Jako switch'y użyto typowych microswitch'y zamontowanych po stronie druku. Opis wyjść przedstawia się następująco:
    - G [masa]
    - AA [sygnał "automatycznej anteny"]
    - RC [wyjście do zdalnego sterowania]

... robiw
    Załączniki:
    • Opel Meriva - jak zrobić własne zdalne sterowanie do radia CDR2005? twin_pcb.jpg (29.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1435041
    djlj24
    Spec od car audio
    Wygląd oraz wielkość jest rzeczą gustu. Ja przez długi czas jeździłem sterując radio myszką philipsa (radio było zamontowane tak, że nie bardzo dało się go normalnie obsługiwać podczas jazdy bezpośrednio).
    Bardzo fajnie chodzi z tej myszki volume, wszystko jest ułożone tak, że steruje się tym intuicyjnie. Ja jestem przyzwyczajony do dużych elementów regulacyjnych (becker, blaupunkt starszy, philips starszy) bo podczas jazdy nie patrzę na radio tylko na drogę.
    Ale jak wspomniałem wszystko jest rzeczą gustu (dla mnie radio z tym alpha touch clariona to horror podczas jazdy, dołek - chrup odpadło).

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest wykonanie własnego zdalnego sterowania do radia Opel CDR2005 w samochodzie Opel Meriva, które umożliwia obsługę radia z tylnych miejsc pasażerskich. Autor wykorzystał niewykorzystane złącze do opcjonalnego systemu TwinAudio w tunelu środkowym między przednimi fotelami, gdzie zamontował manipulator z 5 przyciskami microswitch, 6 rezystorami SMD oraz 4 diodami. Sygnał zdalnego sterowania poprowadzono osobnym przewodem od radia. W dyskusji pojawiła się alternatywna propozycja użycia myszy Philipsa jako prostszego rozwiązania do sterowania radiem, podłączanej do złącza ISO, co nie wymagało skomplikowanych przeróbek. Użytkownicy podkreślali różne preferencje dotyczące wyglądu i wielkości manipulatorów, a także wygodę obsługi podczas jazdy, wskazując na intuicyjność dużych elementów sterujących w starszych modelach Becker, Blaupunkt czy Philips. Autor udostępnił również schemat płytki drukowanej z opisem wyprowadzeń: masa (G), automatyczna antena (AA) oraz wyjście do zdalnego sterowania (RC).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA