logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Logo 7 Sterowanie impulsowe jednym wejściem,

przybor71 18 Maj 2017 21:09 2130 6
  • #1 16483770
    przybor71
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Witam! Piszę program do bramy dwu skrzydłowej i mam problem, na wejściu I1 będę miał wpięty odbiornik radiowy pilota który ma sterować pracą bramy w cyklu Otwórz-Stop-Zamknij.
    Jak rozwiązać to programowo ? Licznik i porównania? Nie mam pomysłu jak to rozwiązać.
    Pozdrawiam M.
  • #2 16483809
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Możesz też przesuwać bity w słowie.
  • #3 16483823
    przybor71
    Poziom 16  
    Wybacz ale nie kumam:(
    Mógłbyś przykładowo pokazać o co chodzi w moim programie?
    ps. I przy okazji sprawdził moje wypociny?
    Załączniki:
    • Brama.rar (10.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 16483869
    Pittt
    Poziom 32  
    Dwa timery działają cały czas.
    Musisz użyć bloczka Rejestr Przesuwny i przepisywać dane z wyjścia na wejście.
    Na wyjście musisz podawać odpowiedni bit aby twój cykl działał prawidłowo.
    Przy starcie powinieneś ustawić bit dla STOP.
    Odpowiednie dwa bity wykorzystasz bezpośrednio w tym co już masz.
    A jak to za skomplikowane to licznik i porównanie.
  • #5 16484113
    przybor71
    Poziom 16  
    możesz mi rozrysować połaczenia? kombinuje i nie wychodzi mi to. A przyznam że ciekawy bloczek:D
    Załączniki:
    • rejestr.rar (8.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 16484139
    Pittt
    Poziom 32  
    nie mogę, nie chcę rysować głupot, a nie mam tyle czasu żeby sprawdzać co wychodzi.
  • #7 16576950
    Mario980
    Poziom 9  
    Jedno wejście - to pewnie chodzi o załącz wyłącz za pomocą jednego wejścia? Mam tutaj filmik z takiego rozwiązania w Step7. Takie działanie zrealizowałem na dwa sposoby: przerzutką S/R i za pomocą licznika. Jak celnie zauważył kolega można by też przesuwać bity w słowie (albo DW 01010101010...) - i zapisywać na końcu programu np. M0.0 (z przesuwanego DW) na wyjście np. Q0.0. Na filmie przykład załączania i wyłączania za pomocą jednego przycisku - ale w twoim przykładzie należałoby jeszcze dodać sygnał z krańcówek od bramy lub timer.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania programowego dla sterowania bramą dwuskrzydłową za pomocą jednego wejścia I1, do którego podłączony jest odbiornik radiowy pilota. Dyskutanci sugerują różne metody, w tym użycie rejestru przesuwnego, liczników oraz przerzutników S/R. Wskazują na konieczność ustawienia bitów dla cyklu Otwórz-Stop-Zamknij oraz dodania sygnałów z krańcówek lub timerów. Wskazówki obejmują przesuwanie bitów w słowie oraz zapis na wyjściu, co może ułatwić realizację funkcji załączania i wyłączania bramy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA