logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ORION 337S - Zacinanie się filmów, opóźnienia dźwięku, czyszczenie soczewki?

prawdziwyblekit 28 Lip 2005 10:42 1040 3
REKLAMA
  • #1 1686985
    prawdziwyblekit
    Poziom 2  
    witam
    przepraszam za prawdopodobna naiwnosc pytania
    jestem posiadaczem starszego modelu stacjonarnego odt. orion

jakis czas temu zaczely pokazywac sie symptomy niepokojace
    ogladalajac film, podcas jego trwania kilka razy spoznil glos sie co do obrazu, cos tma doczytal itp

dzis jednak chcac obejrzec film obejrzalem kliknascie minut po czym zaciol sie, stanol i probowal walczyc , udalo sie po klikunastu seknudach , ta sata sytaucja znow po 10 minutach filmu, sprobowalem inny film,,, podobnie po 20 minutach filmu zatrzymal sie i sprzed walczyl z momentem. Powrocilem do tamtego filmu, i jasne bylo ze staje na tych samych moemntach, casem uda mu sie przebrnac dalej czasem nie
    oba filmy bez rys - oryginalne

cyz to kwestia totalnej awarii, czy wystarczy przeczyscic soczewke ( o tym jakies tam pojecie mam, robilem to w cdromach, wacikiem i spirytusem i jakos dawalem rade wowczasz), problem tez taki, ze przy tych momentach zaciecia odtwarzacz zaczyna glosno pracowac itp wiec nie wiem czy czegos innego nie trzeba ''wyprowadzic'' na prosta...zauwazaylem ze na szynach po ktorych jezdzi glowica byl lekki smar , ma on tam byc ? starlem go

prosze o porady
    i z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 1688211
    prawdziwyblekit
    Poziom 2  
    Ponoc zacinanie sie filmu w tych samych momentach, przy nieporysowanych plytach oczywiscie, moze byc wina , a raczej spowodowana problemami w poruszaniu sie glowicy po szynach.
    Czy owe szyny maja byc czyms nasmarowane ?
    Kdy problem sie pojawia i film u mnie sie zacina, slychac odglosy ''walki'' czasem uda sie przebrnac i ogladam znow 15 minut bez problemu, do nastepgo przystanku
  • REKLAMA
  • #3 1688257
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Scalilem dwa tematy, w pierwszym był brak modelu. Proszę używać przycisku zmień w celu edycji tematu a nie zakładać nowy.
    Regulamin!
  • #4 1689049
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Witam. Te odgłósy walki to niemożność zogniskowania się lasera.
    Działanie:Gdyby zacinał się dokładnie w tym samym miejscu, wyczyść prowadnice lasera i ew. przesmar. jakimś olejem obojętnym np. silikonowy lub wazelinowy(delikatnie , na tym później zbiera się kurz).
    Wyszyść soczewkę lasera, najlepiej zwykły wacik do uszu , bez żadnych środków(suchy)delikatnie zbierz naloty , soczewa jest pokryta warstwą ochronną i nie wolno jej uszkodzić.Jeżeli to nie pomoże - wymiana laserka.
REKLAMA