logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer pokazuje ekran startowy i sam sie resetuje

PolskiWariat 21 Maj 2017 08:05 1578 6
  • #1 16487434
    PolskiWariat
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Witam ostatnio porządkowałem komputer żeby wgrać grę , gdy byłem w folderze nastąpił okrutny lag tzn. Nic nie można było zrobić myszą nic dodam że komputer NIE chodził jak odkurzacz . Więc zresetowałem komputer pojawił się ekran startu czyli Intel hp i można tylko do biosu wejść jak będziemy czekać to będzie tak na okršgło (będzie się pojawiać ekran żeby wejść do biosu i czarny ekran i znów ekran startu z biosem) czy system nawalił? Czytałem na forum tutaj ten problem ale go wykluczam bo nie pomógł . Wyciągałem procesor i go włożyłem przed ten komputer działał i po włożeniu też działał kondensatory na płycie ok ?. Mi się zdaje że system poszedł . Robiłem CMOS!!! . Parametry mojego komputera:
    Windows 7 32bit Home Premium (nie wiem czy mam ten system jeszcze)
    Intel Core 2.77 Ghz (nie podkręcany)
    Grafika Nvidia geforce GT 640 1gb gddr5
    4 gb ram
    Płytę główną dam w komentarzu

Dodano po 25 [minuty]:

Płyta główna : 437795-001
    Komputer mini tower dc7800 compaq
    zasilacz: HP PC6015 365W MAX
  • #2 16487526
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    Na początek daj SMART dysku z MHDD. Wcześniej sprawdź czy BIOS wykrywa ten dysk.
  • #3 16487612
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    "Windows 7 32bit Home Premium (nie wiem czy mam ten system jeszcze) " - widze ze komputery to nie jest twoja mocna strona :) To nie wiesz na czym pracowales ?
    skoro to HP/compaq to powinien miec opcje auto dagnostyki - czemu z niej nie skozystales ?
    Skoro masz problem z uruchomieniem systemu to trudno ci bedzie wykonac SMART z dysku, proponuje zabootowanie z jakiegos Live Linuxa i tam masz opcje SMART np. w progrmie DISKS pod linuxem Mint czy Ubuntu.
    Jezeli masz ciagle resety i zawieszenia na biosie to przetestuj wyjecie wszystkich kart i dodatkow a potem dokladanie po jednym az do wystapienia bledu, do testow uruchom komputer w minimalnej dzialajacej wersji.
    Czyli gola plyta z minilana iloscia pamieci na zintegrowanej grafice, wykonaj testy potem dokladaj po jednym pamiec czy video. Nie zaszkodzi pomierzyc zasilacz w nim tez mogly wyschnac koncensatory.
    Pozdrawiam
  • #4 16489194
    PolskiWariat
    Poziom 9  
    Napisałem nie wiem czy mam bo nie chce się załadować po za tym w biosie nic nie zrobię v.01.32 "test" dysku zrobiłem nic dzisiaj zastosuje się do twoich wskazówek . Z tym linuxem to raczej się nie uda bo z pendriverów w tej wersji bios nic nie zrobię próbowałem wgrać. Z pendriva i nic prosi o płytę ale z tym żeby powyciągać wszystko to spróbuję
    Dodano po 8 [godziny] 1 [minuty]:
    Karta graficzna pamięć ram wszystko działa + zasilacz
  • #5 16489867
    antek1cza
    Poziom 31  
    Ocena: 199
    Witam
    PolskiWariat napisał:
    nastąpił okrutny lag tzn. Nic nie można było zrobić myszą nic
    Mnie to wygląda na uszkodzenie dysku. A czy kolega przypadkiem nie szturchnął niechcący obudowę komputera podczas pracy ?
    Jeżeli tak to mogły podskoczyć głowice i uderzyć w talerze itd.
    Słychać może teraz jakieś chrobotanie od dysku ?
    PolskiWariat napisał:
    (będzie się pojawiać ekran żeby wejść do biosu i czarny ekran i znów ekran startu z biosem)
    Mam problemy ze zrozumieniem tego co pisze kolega ale jak dobrze zrozumiałem to po prostu "KOMPUTER SAM SIĘ RESETUJE" ?
    Jeżeli tak to nie wygląda mi na dysk bo przy uszkodzonym dysku lub systemie komputer zatrzyma się i poinformuje, że nie może znaleźć systemu i zaproponuje go zrestartować przez naciśnięcie CTRL+ALT+DELETE, jednak nie zrobi restartu.
    Warto zrobić co proponują koledzy a w szczególności wejść do biosu i sprawdzić czy dysk jest widziany przez płytę główną. Jak nie da się bo nastąpi reset to powyłączać wszytko zgodnie ze wskazówkami kolegi
    viayner napisał:
    Czyli gola plyta z minilana
    itd
  • #6 16489879
    PolskiWariat
    Poziom 9  
    Nic dysk chodzi ładnie i bios go wyświetla robiłem tą gołą płytę z"minilana" dalej nic i tak rozwałkowałeś moją logikę chodzi właśnie o to że w momencie gdy powinien wyświetlić ładowanie windowsa to w tym momencie robi się czarny ekran i od nowa

Dodano po 25 [minuty]:

Komputer pokazuje ekran startowy i sam sie resetuje odłączyłem dysk od dopływu prądu uruchomiłem komputer był error później podłączyłem dysk i wyskoczyło takie cos czyli dysk normalnie wykrywa
  • #7 16491263
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    "minilana" - to moja literowka i chyba nie o nia tu chodzi dla wyjasnienia powinno byc z "minimalna".
    Wracajac do problemu:
    - opisuj dokladnie co sie dzieje i kiedy, co to znaczy "odłączyłem dysk od dopływu prądu uruchomiłem komputer był error później podłączyłem dysk i wyskoczyło takie cos czyli dysk normalnie wykrywa" - jaki blad wyskoczyl ?
    - ustawienia w biosie jakie sa - F10, nie ma tam procedur testowych jak to w firmowkach ?
    - a czemu nie mozesz zabootowac sie z linuxa-USB ?
    - to ze dysk czy karta jest wykrywana nie oznacza ze sa w 100% sprawne.
    Sugeruje wykonac test z minimalna obsada jak napisalem na poczatku potem dokladac po jedenym komponencie i dalej testowac.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po zresetowaniu utknął na ekranie startowym (Intel HP) i nie ładuje systemu operacyjnego. Po próbie uruchomienia BIOS-u komputer resetuje się cyklicznie. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie systemu operacyjnego, mimo że wcześniej wyciągał procesor i sprawdzał kondensatory na płycie głównej. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, w tym sprawdzenie SMART dysku, testowanie komponentów w minimalnej konfiguracji oraz użycie Live Linuxa do dalszej diagnostyki. Użytkownik potwierdza, że dysk jest wykrywany w BIOS-ie, ale problem z resetowaniem nadal występuje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA