logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Harman Kardon BDS 5 - padł laser wymienilem na nowy i nie czyta DVD

jacek72kow 21 Maj 2017 13:50 4089 6
REKLAMA
  • #1 16487934
    jacek72kow
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Kino domowe Harman Kardon BDS5 nie czytał płyt, okazało się, że przy starcie powinien odezwać się laser niebieski później czerwony, u mnie czerwony był martwy.
    Zamówiłem nowy w IMPEL, zamontowałem (zworek już nie było po rozpakowaniu), (taśma 45-pinowa przemierzona 3 razy) i lasery się odzywają czerwony i niebieski, czyta CD ale DVD nie czyta.
    Wózek z laserem jeździ w położenia skrajne ale po kilku próbach wyrzuca płytę i pokazuje napis DISC ERROR.
    Czy ktoś się orientuje czy w tym modelu resetuje się bufor pamięci błędów, czy laser jest kiepski i muszę zamówić następny?
    Laser ma symbol sf-bd412vst.
  • REKLAMA
  • #2 16488000
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    jacek72kow napisał:
    czy laser jest kiepski i muszę zamówić następny?

Chyba tak, albo reklamować.
  • REKLAMA
  • #3 16488013
    jacek72kow
    Poziom 11  
    Kontaktowałem się z firmą IMPEL, z której mam laser, w sprawie rozlutowanych zworek w laserze i dostałem odpowiedź od pana Przemysława: "Co do zwór technologicznych są to egzemplarze „produkcyjne” a takie nie posiadają zabezpieczeń".
  • #4 16488058
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    jacek72kow napisał:
    "Co do zwór technologicznych są to egzemplarze „produkcyjne” a takie nie posiadają zabezpieczeń".

Nie wiem, czasami były zwory na punktach lutowniczych, czasami klamra na taśmie, nie neguję że były również bez żadnego zabezpieczenia.
    Jak zakupiony czytnik lasera nie działał, nigdy nie miałem problemów z wymianą jego..
  • REKLAMA
  • #5 16496170
    sowa_46
    Poziom 25  
    Ocena: 84
    Podejrzewam, że firma zakupiła trefną partię laserów, bo były za grosze, teraz sprzedaje za odpowiednią cenę testując u odbiorców, gdyby się szanowali to zwróciliby pieniądze lub wymienili laser na, być może sprawny.
  • #6 16497393
    jacek72kow
    Poziom 11  
    Laser jest na gwarancji, i n ie będę więcej tracił czasu tylko spróbuję wymienić. Zobaczymy jak się zachowa nowy laser.
  • REKLAMA
  • #7 16526668
    jacek72kow
    Poziom 11  
    Laser oddałem na gwarancje, gdy przyszedł nowy po zamontowaniu i usunięciu zworek zaczął czytać CD i DVD bez problemów. Nie wykonywałem żadnego kasowania bufora błędów. Sprawa rozwiązana. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odtwarzaczem DVD Harman Kardon BDS 5, który po wymianie lasera (model sf-bd412vst) nie czytał płyt DVD, mimo że CD działały poprawnie. Po zamontowaniu nowego lasera, który nie miał zworek, urządzenie nadal wyświetlało błąd DISC ERROR. Użytkownik skontaktował się z dostawcą lasera, firmą IMPEL, i dowiedział się, że zwory technologiczne nie są wymagane. Po oddaniu lasera na gwarancję i zamontowaniu nowego egzemplarza, problem został rozwiązany, a odtwarzacz zaczął poprawnie czytać zarówno CD, jak i DVD, bez potrzeby resetowania bufora błędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA