Harman Kardon BDP 10 mam od 2009 roku. Pierwsze problemy zaczęły się z odczytem płyt BR następnie DVD i w ostatniej kolejności już zwykłe CD. Ostatni objaw był taki, że po załączeniu zasilania pierwszą płytę Audio CD spokojnie odczytał i można przesłuchać , odtwarzam numery w dowolnej w kolejności, przesuwam wyłączam, włączam play i gra. Następnej płyty już nie czyta. Po wyłączeniu sprzętu z zasilania i ponownym włączeniu za około 45 min następuje to samo pierwszą płytę czyta następnej nie. I tak się działo do chwili wymiany laseru ( przeczytałem porady na forum elektrody ). Wymieniłem laser na nowo zakupiony KES 410A (identyczny) no i.... odtwarzacz przestał czytać wszystkie płyty . Ponownie zamontowałem stary laser ten pierwotny i teraz odczytuje tylko płyty z nagranymi plikami mp3 , oryginalnych płyt CD , DVD , BR nie czyta nawet za pierwszym razem. Nagrane prywatne płyty mogę wkładać , zamieniać i odtwarzać. Pierwsza reakcja otworzyć okno i wy.... amerykańskiego dziada przez okno ychhhhhh. Pomocy może jest ktoś kto ma wiedzę i jest magikiem, pozytywnym maniakiem?