logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp LC-40LS340E - TV nie daje się urochomić, mruga dioda stand-by

zeeuss 23 Maj 2017 20:45 2151 7
REKLAMA
  • #1 16491938
    zeeuss
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Witam. Tv jak w tytule, nie daje się załączyć. Mruga dioda stand-by na zielono- czerwono. Sciągnąłem serwisówkę i tam znalazłem, że problem jest z napięciami. Pomierzyłem i tu jest wszystko zgodne ze schematem- napięcia na wyjściu przetwornicy ok, na złączach też i na stabilizatorach też są poprawne. Gdy dotknąłem stabilizatora (podczas pomiaru miernikiem) na płycie inwertera (24V) Tv załączył się na chwilę, pojawiło się podświetlenie i zapaliła zielona dioda. Ale to było tylko raz. Klient zgłaszał, że czasami TV się wyłącza i po ostygnięciu (godzinie lub czasami kilku) można było go uruchomić. Tym razem wyłączył się i już nie uruchamia. Poprawiłem luty na płycie inwertera, zwłaszcza stabilizatorów, tranzystorów i transformatora oraz wymieniłem kondensator przy wyjściu ze stabilizatora- bez skutku. Poprawiłem też lutowania na innych stabilizatorach i tu zauważyłem (przypadkowo dotknąłem) radiatora procesora na płycie MAIN- jest gorący, nie można utrzymać ręki. Tv prubował wystartować nie dłużej niż 5min. Podejrzewam, że to właśnie procesor jest winien- ale potrzebuję upewnić się lub wyeliminować ten trop. Jak to sprawdzić? Czy macie jakieś sugestie? Proszę o wskazówki. Pozdrawiam Janusz
    Link do manuala: https://www.manualslib.com/manual/1064521/Sharp-Lc-40ls340e.html?page=80#manual
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16492084
    zeeuss
    Poziom 17  
    17MB70-5P
    V1 050511
    O ile to jest ten numer. Pozdrawiam
    P.S Grzeje się procesor wizji PNX5120&5130
  • #5 16492184
    zeeuss
    Poziom 17  
    To znaczy? proszę uściślić, bo nie wiem jak to zrobić. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 16495959
    acsz
    Poziom 16  
    Ocena: 81
    Wymień pamięć SPI na nową, przepisując wsad ze starej.
  • REKLAMA
  • #7 16496006
    LCD-LED-PDP

Poziom 28  
    Ocena: 233
    acsz napisał:
    Wymień pamięć SPI na nową, przepisując wsad ze starej.

A gdzie w tym Vestelowskim chassis znajduje się SPI może kolega mnie oświeci ?
    Konto firmowe:
    POL UK Elektronik Tomasz Doros
    Lipowa 14/9, Pakość, 88170
  • #8 16520944
    zeeuss
    Poziom 17  
    Niestety TV został odebrany przez klienta do serwisu autoryzowanego. Zamykam temat. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sharp LC-40LS340E nie uruchamia się, dioda stand-by mruga na zielono-czerwono. Użytkownik sprawdził napięcia na wyjściu przetwornicy oraz stabilizatorach, które są zgodne z schematem. Po dotknięciu stabilizatora na płycie inwertera TV uruchomił się na chwilę, co sugeruje problem z przegrzewającym się procesorem wizji PNX5120&5130. Użytkownik poprawił luty na płycie inwertera oraz wymienił kondensator, jednak problem nie ustąpił. W dyskusji zasugerowano wymianę pamięci SPI oraz wykonanie loga, ale temat został zamknięty po odebraniu telewizora przez klienta do serwisu autoryzowanego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA