logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak internetu mimo połączenia wifi z routerem

kluivert_9 24 Maj 2017 20:20 10293 20
REKLAMA
  • #1 16493842
    kluivert_9
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam, ostatnio nabyłem nowy laptop ASUS UX410UA, i w sumie od razu pojawił się problem. Mianowicie, podczas przeglądania stron www, czasami gubi dostęp do internetu. Tak jakby go co jakiś czas coś "rwało". Diagnoza na komputerze nic podejrzanego nie znalazła. Oczywiście dostęp do internetu po kilku minutach wraca, ale zaczyna mnie to irytować. Kontaktowałem się z serwisem Asusa, to polecili w menadżerze urządzeń / karty sieciowe/ powyłączać WAN Miniport (bo podobno to z zaktualizacją Windows 10 wyszło i coś blokuje), ale nie pomogło. Następnie polecili przeinstalować sterowniki do karty sieciowej, ale też nie pomogło. Potem próbowałem ewentualnie zaaktualizować sterowniki do karty, ale też nic z tego. Czytałem że antywirusy mogą mieszać.... Na poprzednim laptopie takich akcji nie miałem, na telefonie też internet śmiga. Z tego co zauważyłem to najczęściej wywala mi neta przy Facebooku, ale może to przypadek (chyba że chodzi o ilość danych do wyświetlenia-gdybam). Po kablu nie sprawdzę bo ten lapek nie ma takiego wyjścia, ale nie skupiałbym się na routerze bo to raczej wina lapka.

Podsumowując dane komputera:
    System: Windows 10 64bit
    Karta sieciowa: Intel (R) Dual Band Wireless-AC 8260
    Router: CISCO EPC3925
    Usługi internetu: Multimedia Polska
    Antywirus: darmowy Avast

z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 16493870
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Z innego postu, ale ciągle aktualne:
    1. konsola i kontrola adresu IP
    2. ping -t adres bramy
    3. kolejna konsola i j/w ale adres np: wp.pl
    4. jeśli rwie pingi do bramy, to sterowniki?? win10 albo lepszy?
    5. uruchomić system w trybie awaryjnym z obsługą sieci i powtórzyć w/w czynności
  • #3 16493905
    kluivert_9
    Poziom 9  
    VooVoo napisał:
    Z innego postu, ale ciągle aktualne:
    1. konsola i kontrola adresu IP
    2. ping -t adres bramy
    3. kolejna konsola i j/w ale adres np: wp.pl
    4. jeśli rwie pingi do bramy, to sterowniki?? win10 albo lepszy?
    5. uruchomić system w trybie awaryjnym z obsługą sieci i powtórzyć w/w czynności

Jest szansa trochę dokładniej rozpisać te podpunkty ??
    Bo jestem trochę laikiem w tej dziedzinie.
  • REKLAMA
  • #4 16494437
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5391
    kluivert_9 napisał:
    nie skupiałbym się na routerze bo to raczej wina lapka.

Modemorouter (bo o nim tu mowa od operatora) nie ma zewnętrznych anten, więc też jest trochę tu "winny".
    kluivert_9 napisał:
    Po kablu nie sprawdzę bo ten lapek nie ma takiego wyjścia

Ale ma porty USB? - to można zakupić kartę sieciową USB-RJ45.

I teraz najważniejsze - skoro mój pierwszy post coś już wyjaśnia, to zainstaluj na komputerze InSSIDera v2/Home i tu wstaw wynik pomiaru sygnału sieci - zobaczymy moc sygnału z tego modemoroutera i zatłoczenie sieci wifi.
  • #5 16495186
    kluivert_9
    Poziom 9  
    Brak internetu mimo połączenia wifi z routerem
    KOCUREK1970 napisał:
    kluivert_9 napisał:
    nie skupiałbym się na routerze bo to raczej wina lapka.

Modemorouter (bo o nim tu mowa od operatora) nie ma zewnętrznych anten, więc też jest trochę tu "winny".
    kluivert_9 napisał:
    Po kablu nie sprawdzę bo ten lapek nie ma takiego wyjścia

Ale ma porty USB? - to można zakupić kartę sieciową USB-RJ45.

I teraz najważniejsze - skoro mój pierwszy post coś już wyjaśnia, to zainstaluj na komputerze InSSIDera v2/Home i tu wstaw wynik pomiaru sygnału sieci - zobaczymy moc sygnału z tego modemoroutera i zatłoczenie sieci wifi.

Screen z programu:
    https://obrazki.elektroda.pl/5455487900_1495722191.jpg
  • #6 16495269
    KOCUREK1970
    kluivert_9 napisał:
    Screen z programu:

No to już wiesz dlaczego jest problem - sieci wifi pewnie z 50 na 2,4 GHz gdzie kanałów jest tylko 13, więc i inna sieć na tym samym kanale zakłóca Twoją sieć.
  • REKLAMA
  • #7 16495360
    kluivert_9
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    kluivert_9 napisał:
    Screen z programu:

No to już wiesz dlaczego jest problem - sieci wifi pewnie z 50 na 2,4 GHz gdzie kanałów jest tylko 13, więc i inna sieć na tym samym kanale zakłóca Twoją sieć.

Jeżeli chodzi o kanał to tylko ja jestem na 8. Co do zakłóceń, to na starszym laptopie nigdy tak się nie działo (równolegle na innym lapku nic się nie dzieje takiego). Dziwne że teraz nagle tak zaczęło się dziać. Może to spowodowane jest nowszym sprzętem.....? (jakbyś mógł trochę jaśniej wyjaśnić sprawę). Co powinienem teraz zrobić ????
    (w trakcie pisania odpowiedzi znowu zerwało połączenie i dopiero jak kliknąłem rozwiąż problem to wyskoczyła informacja "Brama domyślna jest niedostępna", i później internet powrócił.)
  • #8 16495398
    KOCUREK1970
    kluivert_9 napisał:
    Jeżeli chodzi o kanał to tylko ja jestem na 8

W tym momencie - ale są inne sieci bardzo blisko (odstęp jednej sieci od drugiej winien wynosić minimum 2 kanały)
    kluivert_9 napisał:
    Może to spowodowane jest nowszym sprzętem.....?

Raczej czułością samej karty bezprzewodowej - jedne radzą sobie lepiej inne gorzej.
    kluivert_9 napisał:
    Co powinienem teraz zrobić ????

Zmienić nr kanału wifi na inny, zmienić położenie modemoroutera operatora, zmienić położenie Twojego komputera, wymienić kartę sieciową w komputerze na inną.

No i W10 - ten to potrafi mieć permanentne problemy z internetem, "wywalać" sterowniki i sprzęt.
  • #9 16495613
    kluivert_9
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:

Zmienić nr kanału wifi na inny, zmienić położenie modemoroutera operatora, zmienić położenie Twojego komputera, wymienić kartę sieciową w komputerze na inną.

No i W10 - ten to potrafi mieć permanentne problemy z internetem, "wywalać" sterowniki i sprzęt.

Czyli ogólnie rzecz biorąc wszystkiemu winny jest system Windows 10......, bo raczej karty sieciowej w komputerze nie będę zmieniał bo dopiero go kupiłem, więc to trochę mija się z celem. A co do zmiany kanału sieci, to ciężko coś wybrać skoro w bloku na każdym kanale ktoś siedzi z siecią. I raczej musiałbym wzywać serwisanta z multimedi, bo sam tego nie zrobię ?????
    A jak odniesiesz się do wypowiedzi użytkownika VooVoo ?
    Sądzisz że przerobienie tych podpunktów coś może pomóc ?
  • #10 16495652
    KOCUREK1970
    kluivert_9 napisał:
    wszystkiemu winny jest system Windows 10......,

Wszystkiemu nie - ale nie da się ukryć, że ma w tym swój udział i to wcale znaczny.
    kluivert_9 napisał:
    karty sieciowej w komputerze nie będę zmieniał bo dopiero go kupiłem, więc to trochę mija się z celem.

Czasami nie da się inaczej i zmiana jest konieczna.
    Producent sprzętu ma gdzieś co montuje w swoim sprzęcie.
    kluivert_9 napisał:
    A jak odniesiesz się do wypowiedzi użytkownika VooVoo ?
    Sądzisz że przerobienie tych podpunktów coś może pomóc ?

A potrafisz to zrobić?

Podłącz się na czas testu do modemoroutera przewodem - jeśli będzie all ok - to wskazówki Kolegi @VooVoo niewiele tu wnoszą - z netem wszystko ok, a problem stanowi już samo wifi w tym konkretnym komputerze.
    Mówisz, że komputer nie ma karty LAN - musiałbyś kupić kartę sieciową USB-RJ45.
    Można się też pokusić o instalacje własnego routera i połączyć to z tym modemorouterem operatora, może się sytuacja polepszyć, bo własny router będzie miał inny układ chipsetu wifi i Twoja karta go bardziej polubi.
    Możesz też odinstalować tego Avasta - darmowa wersja nie spełnia żadnych założeń ochrony komputera.
  • #11 16495983
    jprzedworski
    Ocena: 827
    KOCUREK1970 napisał:
    Możesz też odinstalować tego Avasta - darmowa wersja nie spełnia żadnych założeń ochrony komputera.
    Z tym bym dyskutował. To co - w ogóle bez ochrony? Samobójstwo! Avast jest całkiem niezły:
    https://www.youtube.com/watch?v=G0NKV-aGOo0
    https://www.youtube.com/watch?v=1JcUZNub_ts
    https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/
  • #12 16495984
    kluivert_9
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:

A jest jakiś inny darmowy antywirus co spełnia jakiekolwiek wymogi ???? (Avira)
  • #13 16496021
    KOCUREK1970
    jprzedworski napisał:
    w ogóle bez ochrony? Samobójstwo!

Użyłem określenia "darmowy".
    jprzedworski napisał:
    Avast jest całkiem niezły:

W porównaniu do czego?
    kluivert_9 napisał:
    jest jakiś inny darmowy antywirus co spełnia jakiekolwiek wymogi ???? (Avira)

Kupiłeś nowy komputer, a nie stać Cię na płatnego antywirusa?
    Moje propozycje płatnych wersji:
    BitDefender, AVG, F-Secure
  • #14 16496029
    jprzedworski
    KOCUREK1970 napisał:
    Użyłem określenia "darmowy".
    Wiem. I nadal twierdzę, że darmowy nie znaczy zły. Powtórzę ten link:
    https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/
    Zwykle wersje darmowe mają ograniczone funkcje, ale te same sygnatury i ten sam silnik.
  • #15 16496040
    KOCUREK1970
    jprzedworski napisał:
    nadal twierdzę, że darmowy nie znaczy zły.

Jaki interes miałby w tym autor programu, by mi za darmo dać najlepszą możliwą ochronę, skoro sam ma wersję tego samego programu płatną?
    Zapewne wersja gratis i płatna ma różnice - i to są zapewne te różnice istotne dla ochrony komputera (gdyby tak nie było, kto by płacił kasę za ochronę tylko poczty czy www).
    Każdy uważa inaczej - ja mam zdanie takie i go nie zmienię.
    Dla mnie oprogramowanie gratisowe jest zupełnie nieprzydatne.
  • #16 16496046
    jprzedworski
    Możesz mieć swoje zdanie. Ja opieram się na testach (nie mam technicznych możliwości, aby zrobić samemu):
    https://www.av-test.org/en/antivirus/home-win...-2017/avast-free-antivirus-17.2--17.3-171413/
    Jeśli pokażesz mi inne testy udowadniające, że jest to beznadziejny program ("zupełnie nieprzydatny"), to wtedy zmienię swoje zdanie. Cały internet do dyspozycji.
    A różnice wersji są:
    https://www.avast.com/pl-pl/index
    Trzeba kliknąć: "Porównaj produkty"
  • #17 16496058
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam

Jak chcesz mieć stabilność to może warto rozważyći zmienić pasmo z 2.4GHz na 5GHz jak masz takie zapełnienie sieci 2.4Ghz. To się może wiązać z wymianą urządzeń na 5Ghz
  • #18 16496081
    KOCUREK1970
    jprzedworski napisał:
    Możesz mieć swoje zdanie. Ja opieram się na testach

I ja również:
    https://www.virustotal.com/pl/file/c7eccf0369...ec5a5d2726a6fe137e1343c72dd43ec7516/analysis/
    jprzedworski napisał:
    Jeśli pokażesz mi inne testy udowadniające, że jest to beznadziejny program ("zupełnie nieprzydatny"),

KOCUREK1970 napisał:
    darmowa wersja nie spełnia żadnych założeń ochrony komputera.

Tylko takim określeniem podsumowałem ten program.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 16496234
    jprzedworski
    Coś przepuścił? Nie on jeden - jest w znanym towarzystwie. Dlatego powstał Virustotal, że nikt nie jest doskonały.
    Nie napisałem, że jest najlepszy. Napisałem "niezły". Z jednym się zgadzam. Lepiej równać w górę, niż w dół.
    Zareagowałem, bo zdanie "odinstaluj Avasta" ktoś potraktuje tak, że skoro taki marny, to może w ogóle bez niczego ... Wiele osób tak robi, że nic nie mają. "Bo to i tak nic nie da".
  • Pomocny post
    #20 16496566
    KOCUREK1970
    jprzedworski napisał:
    Zareagowałem, bo zdanie "odinstaluj Avasta" ktoś potraktuje tak, że skoro taki marny, to może w ogóle bez niczego ...

Bardzo często (nie wiedzieć dlaczego) program antywirusowy "zamula" komputer, spowalnia jego pracę, czy nawet uniemożliwia połączenia z internetem - warto go odinstalować, by sprawdzić (potwierdzić/odrzucić) czy faktycznie nie on stał się tu winowajcą.
    jprzedworski napisał:
    Nie napisałem, że jest najlepszy. Napisałem "niezły". Z jednym się zgadzam. Lepiej równać w górę, niż w dół.

Korzystając z darmowego Avasta, można z powodzeniem z niego zrezygnować i zastąpić go aplikacjami (Defender, czy Microsoft Security Essentials) - niektóre nawet są zaimplementowane w systemie - i wydaje mi się, że z systemem współpracują znacznie lepiej, wydajniej i bez obciążenia, niż program zewnętrzny. Efekt końcowy taki sam, ale więcej korzyści nam to daje.
    Korzystać z internetu należy z głową, bo nawet antywirus za 500 zł miesięcznie nie zwalnia nas z myślenia i nie jest w stania za nas podejmować decyzji i reakcji na zagrożenia wynikające z naszych nieprzemyślanych działań.
    Do tego jakieś "przyjazne" DNS (np. Symanteca) i już jakoś jesteśmy chronieni - ale to nadal nie zwalnia nas z myślenia a nie na ślepo klikanie we wszystko.
  • #21 19093638
    kluivert_9
    Poziom 9  
    Aktualizacja Windows rozwiązała problem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem ASUS UX410UA, który sporadycznie traci dostęp do internetu mimo połączenia z routerem. Problemy występują głównie podczas przeglądania Facebooka. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym wyłączenia WAN Miniport, reinstalacji sterowników karty sieciowej oraz aktualizacji systemu Windows 10, jednak bez skutku. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie sygnału Wi-Fi, zmianę kanału na mniej zatłoczony, a także rozważenie przejścia na pasmo 5 GHz. Wskazano również na potencjalne problemy z oprogramowaniem antywirusowym, które mogą wpływać na stabilność połączenia. Ostatecznie, aktualizacja systemu Windows rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA