logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon iR 1210 - jak sprawdzić liczbę kopii i wymienić bęben?

xawier 28 Lip 2005 16:46 3374 15
REKLAMA
  • #1 1689197
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Witam. Czy można w tym modelu sprawdzić ilość kopii jakie zrobiła maszyna. Bo tonerów poszło około 5 sztuk czyli zrobione jest ok. 30.000 kopii. Coś stuka - bęben wymienia się co 24.000. Czy łatwo wymienić w niej bęben - czy trzeba dużo rozbierać?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1690871
    xawier
    Poziom 29  
    Wie ktoś jak do tego się zabrać - niebawem lece do klienta i zależy mi na tym.

Z góry dziękuje.
  • #4 1691663
    xawier
    Poziom 29  
    Z sespołu bębna wysypałem zużyty toner - maszyna zrobiła 8000 kopii - trochę to dziwne, ale robi taki pasek szerokości centymetra( w kształcie jodełki czy bieżnika opony) - listwa czyszcząca bęben jest ok. To wygląda na wywoływanie. Przestała stukać, bo lżej się obraca bęben, po wysypaniu zużytego toneru. W oryginale kupuje się sam bęben czy ten cartridge cały zintegrowany z wywoływaniem? Instalacja powiodła się prawie rok temu, ale trochę mało zrobił ten moduł, klient trochę zawalił, gdyż nie było ani jednego przeglądu od kupna.

Pozdrawian
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1692262
    Waldek_j
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    witam

Umnie sytuacja wygląda podobnie, czyli instalacja około 1-1,5 roku temu i tylko raz byłem przyniej jak nasypali do niej toneru od NP1010.
    O ile pamiętam bęben ze śmietnikiem rozdziela się od wywoływaczki i właśnie ten element się wymienia.
    A jeśli chodzi o jodełkę to jak na wałku magnetycznym nie nagromadził się toner w tym miejscu to może już się skończył bęben i efekt jest taki sam jak w ir1600. Czy ta jodełka powstaje na skraju bębna??
    Rozłącz bęben od wywoływaczki i sprawdz wałek magnetyczny jak będzie równomiernie pokryty tonerem bez podobnego śladu jak na kopiach to najprawdopodobnie do wymiany bęben. A może jest na bębnie jakiś syf lub jest zarysowamy?

napisz jak ci poszło.

pozdrawiam waldek
  • #6 1692928
    xawier
    Poziom 29  
    W poniedziałek sprawdzę wałek magnetyczny - jak będzie ok to wymienię bęben. Sprawdzę to dokładnie, bo spokoju mi nie daje.

Pozdrawiam
  • #7 1696490
    Waldek_j
    Poziom 15  
    witaj

zatrzymaj kartkę pod bębnem i sprawdź czy jodełka jest już na kopi, jak nie to może coś się przylepiło do foli utrwalacza.

pozdrawiam waldek
  • #8 1697798
    xawier
    Poziom 29  
    Utrwalanie jest ok. To się dzieje na bębnie, listwa to czyści, wywoływaczka na oko jest ok. Wyczyściłem listwę i lepiej nakłada toner na wałek magnetyczny, ale bęben nie wygląda dobrze - wygląda jak w kserokopiarce canon 1010 z przebiegiem 50.000 kopii a ten ma zaledwie 8000 - coś słabe są. Wymieniam bęben jutro i poinformuję o efektach. Dołączam skan kopii.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Canon iR 1210 - jak sprawdzić liczbę kopii i wymienić bęben? ir1210.jpg (233.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1702258
    xawier
    Poziom 29  
    Po wymianie bębna śmiga jak nowa. Dziwne - bęben wymieniony po 8000 kopii. Jak tak każdy zrobi tylko 8000 to klientka się załamie. Powinien zrobić minimum 20.000 kopii. Jest różnica. Nieprawdaż?

Pozdrawiam
  • #10 1734700
    Ziom2
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Ta ilość kopii wydaje mi się że, jest źle odczytana. Te 8000 tys. To są pewnie tylko skany kopiarki:D
  • REKLAMA
  • #11 1749302
    xawier
    Poziom 29  
    A jak sprwdzić ile wszystkich kopii i wydruków zrobiła? Można to jakoś przestawić? Jak robię kopie to licznik działa, ale jak drukuje to niestety nie sprawdziłem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 1887034
    xawier
    Poziom 29  
    Witam, ma ktoś SM do tej maszyny? Muszę koniecznie zobaczyć jaki ma przebieg kompletny wchodząc do trybu serwisowego ( może ktos wie jak to uczynić?)- bo to jest nie możliwem, aby tak szybko był do wymiany bęben. Klientka to przełknęła, ale chciałbym jej pokazać ile naprawdę wszystkich kopii zrobili. To z pewnością poprawi jej samopoczucie.:D

ps. ciekawe jak klient ma się dowiedzieć ile wszystkich kopii zrobiła maszyna i kiedy wezwać serwis :cry:

Pozdrawiam
  • #14 1888016
    primary
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    sprawdz w trybie uzytkownika / gwiazka poziom 6 conter /

Dodano po 8 [minuty]:

wnioski: ir 1210
    - moze 2-3 bebny na 10 szt. dozywaja do konca swojego zywota czyli 30000 kopii
    - tzw. jodelka to najczesciej co sie pojawia na kopiach co moze troche rozjasniac nasycenie kopi ale to jest na krotka mete

- modol utrwalania koszmar w montazu i demontazu / lubi sie tam zacinac, folia tez ma sklonosci od obklejania sie tonerem
  • #15 1889374
    xawier
    Poziom 29  
    Waldek_j - nie mogę znaleźć w tym linku SM do ir 1210 a moze to to samo co ir 1200? Bo do ir 1210 pościągałem i okazało się, że to nie to.

Pozdrawiam
  • #16 1890098
    Waldek_j
    Poziom 15  
    witaj

ja używam od ir1200 i jest ok.

pozdrawiam waldek

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie sprawdzenia liczby wykonanych kopii w urządzeniu Canon iR 1210 oraz wymiany bębna. Użytkownicy zauważyli, że licznik kopii może nie odzwierciedlać rzeczywistego przebiegu, gdyż po zużyciu około 5 tonerów (ok. 30 000 kopii) bęben wymieniano już po około 8 000 kopii, co jest znacznie poniżej oczekiwanego przebiegu 20 000-30 000 kopii. Wskazano, że bęben i wywoływaczka są elementami rozdzielnymi, a wymiana dotyczy głównie bębna z wałkiem magnetycznym. Problemy z jakością kopii objawiały się charakterystycznym paskiem w kształcie jodełki, co może świadczyć o zużyciu bębna lub nierównomiernym pokryciu wałka tonerem. Zalecano sprawdzenie wałka magnetycznego i listwy czyszczącej. Wymiana bębna jest możliwa bez rozbierania całej maszyny, jednak moduł utrwalania jest trudny w montażu i demontażu oraz podatny na zacięcia. Aby sprawdzić całkowity przebieg kopii i wydruków, sugerowano wejście w tryb serwisowy (tryb użytkownika z poziomem 6 i opcją "conter") oraz korzystanie z instrukcji serwisowej (SM), która jest dostępna na forach, choć nie zawsze dedykowana dokładnie do modelu iR 1210, lecz często kompatybilna z iR 1200. Dyskusja podkreślała potrzebę regularnych przeglądów i konserwacji urządzenia, aby uniknąć przedwczesnego zużycia bębna i pogorszenia jakości kopii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA