logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DDNS na TP-LINK TL-WR842N nie łączy się z no-ip - ciągłe connecting

Nikodem Jędrzejczak 26 Maj 2017 20:51 1494 12
REKLAMA
  • #1 16497289
    Nikodem Jędrzejczak
    Poziom 5  
    Witam mam problem. Założyłem darmowy host DDNS na stronie no-ip. Wszystko przebiegało sprawnie. Gdy wpisałem nazwę hosta, swoją nazwę użytkownikai i hasło wszystko był bez pomyłki. Zaznaczyłem opcje enable DDNS i kliknąłem login. No i tu zaczął się problem, po kliknięciu cały czas pokazuje się connecting i to wszytsko strona tak jakby się odświeża i nic dalej się nie dzieje. Szukałem problemu w Google-u i na stronie pomocy technicznej TP-LINK.
    Model routera: TL-WR842N. Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję :)
  • REKLAMA
  • #2 16497298
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Router posiada zaktualizowane oprogramowanie? Na WAN-ie routera masz publiczne IP?
  • #3 16497318
    Nikodem Jędrzejczak
    Poziom 5  
    Tak firmware jest najnowszy. A co do WAN-u to nie używam go bo routery mam podłączone przez porty LAN do switcha, żeby działały "jako jednen router".
  • REKLAMA
  • #4 16497344
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Nikodem Jędrzejczak napisał:
    A co do WAN-u to nie używam go bo routery mam podłączone przez porty LAN do switcha, żeby działały "jako jednen router".

W tym wypadku DDNS ustaw na routerze który ma aktywne połączenie przez WAN.
  • #5 16497351
    Nikodem Jędrzejczak
    Poziom 5  
    Dobrze podłącze inny router do TP-LINK-a przez WAN i zobaczę czy zadziała dzięki za pomoc.
  • #6 16498247
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Kolego na WAN-ie routera musisz mieć publiczne IP żeby DDNS zadziałało poprawnie a jak śmiem przypuszczać nie masz takiego IP od operatora.
  • #7 16499103
    jprzedworski
    Ocena: 828
    A co do WAN-u to nie używam go
    Jakim cudem? WAN to port, którym wychodzisz do internetu. Jakieś połączenie z internetem masz. to jak to jest zrobione? Ze szczegółami!
  • #8 16499264
    Nikodem Jędrzejczak
    Poziom 5  
    Poprostu, wyłączyłem DHCP, IP zmieniłem na 192. ... .21(bo switch ma końcówkę .20 )a na drugim 22 itd. . I kabel rj45 ze
    switch-a włożyłem do portu LAN i wszystko działa jako jedna sieć, bo też było to wymagane do działania Multiroom od telewizji. I działa to po dziś dzień.
    A co do działania DDNS to podpiąłem kablem się do switch-a do portu WAN w routerze i kiedy jestem połączony z routerem na którym jest DDNS to wszystko działa po wpisaniu adresu tego hosta, ale jak łącze sie z innym routerem i próbuję się dostać do routera za pomocą hosta to nie działa. A co do uwagi że muszę mieć stałe IP to DDNS służy do tego żeby się dostać np do komputera przez port forwarding bez posiadania stałego adresu IP.
  • REKLAMA
  • #9 16499371
    jprzedworski
    A w switchu skąd się bierze internet. Musi być jeszcze jakiś router pomiędzy tym switcem a internetem. I tam trzeba ustawić DDNS (jeśli się da).
    A co do uwagi że muszę mieć stałe IP to DDNS służy do tego żeby się dostać np do komputera przez port forwarding bez posiadania stałego adresu IP
    jimasek napisał:
    musisz mieć publiczne IP żeby DDNS zadziałało poprawnie
    Mowa była o publicznym adresie a nie o stałym. Aby DDNS zadziałał adres musi być publiczny, nie musi być stały. "Stały" oznacza, że jest przydzielony na stałe, "dynamiczny", że może się np. codziennie zmieniać.
  • #10 16500125
    andrzej1771
    Poziom 9  
    Ocena: 33
    Nie chce się tutaj specjalnie wtrącać, ale problem moze byc innej natury.

Ile masz kont na "no-ip" DDNS ? Jedno, czy moze wiecej?
    Jesli masz tylko jedno to szukaj dalej.
    Jesli masz wiecej kont tam to moze sie zdazyc, ze oni jedno, albo najczesciej wszystkie konta wtedy na pewien czas blokują. I tutaj moze byc problem.
  • REKLAMA
  • #11 16501079
    Nikodem Jędrzejczak
    Poziom 5  
    [quote="jprzedworski"]A w switchu skąd się bierze internet. Musi być jeszcze jakiś router pomiędzy tym switcem a internetem. I tam trzeba ustawić DDNS (jeśli się da).

Przed switchem jest antena która działa jako router, a hasło do niej nie posiadam, no chyba że dostawca będzie tak uprzejmy że mi go użyczy, ale raczej nie sądzę.

andrzej1771 napisał:
    Nie chce się tutaj specjalnie wtrącać, ale problem moze byc innej natury.

Ile masz kont na "no-ip" DDNS ? Jedno, czy moze wiecej?
    Jesli masz tylko jedno to szukaj dalej.
    Jesli masz wiecej kont tam to moze sie zdazyc, ze oni jedno, albo najczesciej wszystkie konta wtedy na pewien czas blokują. I tutaj moze byc problem.

Nie, posiadam tylko jedno konto.
  • #12 16501285
    jprzedworski
    Przed switchem jest antena która działa jako router, a hasło do niej nie posiadam
    To nic nie zrobisz. Adres publiczny jest na routerze dostawcy, ty masz tylko prywatny.
  • #13 16501381
    Heinzek
    Ocena: 494
    W przypadku braku dostępu do routera. DDNS zadziała na OpenWRT/LEDE bo tam on bierze IP z zewnętrznej strony.

A co do działania DDNS to podpiąłem kablem się do switch-a do portu WAN w routerze i kiedy jestem połączony z routerem na którym jest DDNS to wszystko działa po wpisaniu adresu tego hosta

Wpisujesz tą domenę z sieci wewnętrznej czy z zewnątrz?
    ale jak łącze sie z innym routerem i próbuję się dostać do routera za pomocą hosta to nie działa.

Ale jak wprowadzisz IP zewnętrzne to działa?

Dziwna sprawa bo nie masz dostępu do routera a porty ktoś musi przekierować lub wpisać IP jakiegoś hosta w sieci do DMZ.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją DDNS na routerze TP-LINK TL-WR842N, gdzie po wprowadzeniu danych do no-ip pojawia się komunikat "connecting". Ustalono, że router nie ma publicznego adresu IP, co jest kluczowe dla działania DDNS. Użytkownik korzysta z konfiguracji, w której routery są podłączone przez porty LAN do switcha, co może powodować problemy z dostępem do internetu. Sugerowano, aby DDNS był ustawiony na routerze z aktywnym połączeniem WAN. Użytkownik potwierdził, że posiada tylko jedno konto na no-ip, co wyklucza blokadę konta jako przyczynę problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA