logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja DDNS na TP-Link TL-WR841N - brak dostępu z zewnętrznej sieci

zbyszekgit 15 Lut 2012 15:10 2304 12
REKLAMA
  • #1 10549312
    zbyszekgit
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Temat wydaj się bardzo trywialny jednak pojawił się problem z którym nie mogę sobie poradzić. Mianowicie przy konfiguracja Dynamic DNS na routerze TP-LINK TL-WR841N pojawia się problem.
    Moja konfiguracja:
    W zakładce DDNS mam poprawnie wklepany Service Provider i jest nim:No-IP.com.
    Konto poprawnie założone. Router wskazuje: Connection status: Succeeded.
    Tu jedynie zastanawiałem się nad tym jakie pole zaznaczyć przy rodzaju hosta:wybrałem DNS Host (A) ale jest jeszcze do wyboru: DNS Host (Round Robin) DNS Alias (CNAME) Port 80 Redirect Web Redirect. Czy dobre zaznaczyłem?

Następnie na routerze ustawiłem Remote Managament na 255.255.255.255 czy dostęp z każdego IP. Web Managment port na 8080.

I teraz jak próbuję dostać się na router z inneej sieci i nie jest to możliwe. Wpisuje w przeglądarkę: nazwa_hosta_z_no-ip:8080 i wyskakuje komunikat: błąd połączenia. Poza tym nie odpowiada ping na adres routera. Jak pinguje nazwę hosta to rozpoznaje adres ip ale nie ma odpowiedzi. Co może być nie tak? Na routerze wyłączyłem firewall ale nic to nie dało.
  • REKLAMA
  • #2 10549949
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Masz publiczny adres IP?
  • #3 10552660
    zbyszekgit
    Poziom 9  
    Nie mam publicznego IP.
  • REKLAMA
  • #4 10552671
    dipol_wlan
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    zbyszekgit napisał:
    Nie mam publicznego IP.
    Ja nie masz publicznego IP to nie dostaniesz się na Router. Musi poprosić swojego prowaidera o adres publiczny bądź o przekierowanie któregoś z portów na twój lokalny adres.
  • REKLAMA
  • #5 10552725
    zbyszekgit
    Poziom 9  
    Chwila...chwila...np według tego:http://www.dipol.com.pl/do_czego_sluzy_ddns_dynamic_domain_name_system_i_jak_go_uzywac__bib93.htm

wynika co innego...
  • REKLAMA
  • #7 10552808
    zbyszekgit
    Poziom 9  
    "Dzięki temu serwer może być osiągalny pod jedną, ustaloną nazwą niezależnie od tego, jaki adres IP w danej chwili posiada. "

Czyli to sformułowanie też nie jest prawdą?
  • #8 10552833
    dipol_wlan
    Poziom 24  
    jest prawdą tylko zawsze musi posiadać zewnętrzny adres IP.
  • #9 10552989
    zbyszekgit
    Poziom 9  
    OK. Szczerze mówiąc to już się trochę pogubiłem.
    Jeżeli mam IP zewnętrze - otrzymane od ISP to przecież mogę bez problemu dostać się dodanego urządzenia choćby przez pulpit zdalny itp. To po co w takim razie jest ten DDNS?
    Myślałem, że działa to na takiej zasadzie że będąc w podsieci i otrzymując adres IP np 172.16.x.x z DHCP, podpinam router - wtedy na porcie WAN mam adres 172.16.x.x a na Lan przykładowo 192.168.x.x. I dzięki DDNS będę w stanie dostać się do konfiguracji routera.
    Czyli rozumiem, że nie ma takiej możliwości jak wyżej opisana?
  • #10 10553114
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 723
    DDNS jest po to aby kontrolować zmienny IP bo to że masz publiczny nie znaczy ze stały wiec nie musisz sie martwić że adres ip ulegnie zmianie tylko wpisujesz adres domeny z DDNS a router za każdym razem daje znać serwerom DDNS o zmienionym IP
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 10553120
    dipol_wlan
    Poziom 24  
    zbyszekgit napisał:
    Jeżeli mam IP zewnętrze - otrzymane od ISP to przecież mogę bez problemu dostać się dodanego urządzenia choćby przez pulpit zdalny itp. To po co w takim razie jest ten DDNS?
    DDNS jest po to abyś nie musiał pamiętać cyferek od adresu IP tylko adres np. elektroda.dyndns.org. DDNS jest przydatny gdy ten adres zewnętrzny (publiczny) Ci się zmienia przez co pamiętanie cyferek odpada a adres DDNS (np. elektroda.dyndns.org) będzie zawsze taki sam.
  • #12 10553417
    zbyszekgit
    Poziom 9  
    OK. To proszę jeszcze o informacje czy taka konfiguracja jest możliwa:

Korzystam w mieszkaniu z sieci gdzie otrzymuję adres z DHCP. To jest mniej więcej tak że w bloku którym mieszkam jest stworzona wewnętrzna sieć. Otrzymuję adres z puli: 172.16.x.x. Wpiąłem sobie do sieci router. I teraz mam pytanie czy dzięki skonfigurowaniu DDNS będę w stanie dostać się do konfiguracji routera z dowolnego miejsca?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dostępem do routera TP-Link TL-WR841N po skonfigurowaniu Dynamic DNS (DDNS) z No-IP.com. Mimo że router wskazuje na pomyślną konfigurację, użytkownik nie może uzyskać dostępu z zewnętrznej sieci, ponieważ nie posiada publicznego adresu IP. Inni uczestnicy dyskusji podkreślają, że aby korzystać z DDNS, konieczne jest posiadanie publicznego adresu IP, a także sugerują, że użytkownik powinien skontaktować się z dostawcą usług internetowych w celu uzyskania publicznego IP lub przekierowania portów. Użytkownik zadaje pytania dotyczące możliwości dostępu do routera z prywatnym adresem IP, co prowadzi do wyjaśnienia, że DDNS jest użyteczne w przypadku zmiennego publicznego adresu IP, a nie w przypadku prywatnych adresów IP.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA