Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konfiguracja ddns dla TP-Linka

zbyszekgit 15 Feb 2012 15:10 2121 12
    zbyszekgit
    Level 9  
    Witam,

Temat wydaj się bardzo trywialny jednak pojawił się problem z którym nie mogę sobie poradzić. Mianowicie przy konfiguracja Dynamic DNS na routerze TP-LINK TL-WR841N pojawia się problem.
    Moja konfiguracja:
    W zakładce DDNS mam poprawnie wklepany Service Provider i jest nim:No-IP.com.
    Konto poprawnie założone. Router wskazuje: Connection status: Succeeded.
    Tu jedynie zastanawiałem się nad tym jakie pole zaznaczyć przy rodzaju hosta:wybrałem DNS Host (A) ale jest jeszcze do wyboru: DNS Host (Round Robin) DNS Alias (CNAME) Port 80 Redirect Web Redirect. Czy dobre zaznaczyłem?

Następnie na routerze ustawiłem Remote Managament na 255.255.255.255 czy dostęp z każdego IP. Web Managment port na 8080.

I teraz jak próbuję dostać się na router z inneej sieci i nie jest to możliwe. Wpisuje w przeglądarkę: nazwa_hosta_z_no-ip:8080 i wyskakuje komunikat: błąd połączenia. Poza tym nie odpowiada ping na adres routera. Jak pinguje nazwę hosta to rozpoznaje adres ip ale nie ma odpowiedzi. Co może być nie tak? Na routerze wyłączyłem firewall ale nic to nie dało.
    piterus99
    Level 43  
    Masz publiczny adres IP?
    zbyszekgit
    Level 9  
    Nie mam publicznego IP.
    dipol_wlan
    Level 24  
    zbyszekgit wrote:
    Nie mam publicznego IP.
    Ja nie masz publicznego IP to nie dostaniesz się na Router. Musi poprosić swojego prowaidera o adres publiczny bądź o przekierowanie któregoś z portów na twój lokalny adres.
    zbyszekgit
    Level 9  
    Chwila...chwila...np według tego:http://www.dipol.com.pl/do_czego_sluzy_ddns_dynamic_domain_name_system_i_jak_go_uzywac__bib93.htm

wynika co innego...
    zbyszekgit
    Level 9  
    "Dzięki temu serwer może być osiągalny pod jedną, ustaloną nazwą niezależnie od tego, jaki adres IP w danej chwili posiada. "

Czyli to sformułowanie też nie jest prawdą?
    dipol_wlan
    Level 24  
    jest prawdą tylko zawsze musi posiadać zewnętrzny adres IP.
    zbyszekgit
    Level 9  
    OK. Szczerze mówiąc to już się trochę pogubiłem.
    Jeżeli mam IP zewnętrze - otrzymane od ISP to przecież mogę bez problemu dostać się dodanego urządzenia choćby przez pulpit zdalny itp. To po co w takim razie jest ten DDNS?
    Myślałem, że działa to na takiej zasadzie że będąc w podsieci i otrzymując adres IP np 172.16.x.x z DHCP, podpinam router - wtedy na porcie WAN mam adres 172.16.x.x a na Lan przykładowo 192.168.x.x. I dzięki DDNS będę w stanie dostać się do konfiguracji routera.
    Czyli rozumiem, że nie ma takiej możliwości jak wyżej opisana?
    Bródka

Level 42  
    DDNS jest po to aby kontrolować zmienny IP bo to że masz publiczny nie znaczy ze stały wiec nie musisz sie martwić że adres ip ulegnie zmianie tylko wpisujesz adres domeny z DDNS a router za każdym razem daje znać serwerom DDNS o zmienionym IP
    dipol_wlan
    Level 24  
    zbyszekgit wrote:
    Jeżeli mam IP zewnętrze - otrzymane od ISP to przecież mogę bez problemu dostać się dodanego urządzenia choćby przez pulpit zdalny itp. To po co w takim razie jest ten DDNS?
    DDNS jest po to abyś nie musiał pamiętać cyferek od adresu IP tylko adres np. elektroda.dyndns.org. DDNS jest przydatny gdy ten adres zewnętrzny (publiczny) Ci się zmienia przez co pamiętanie cyferek odpada a adres DDNS (np. elektroda.dyndns.org) będzie zawsze taki sam.
    zbyszekgit
    Level 9  
    OK. To proszę jeszcze o informacje czy taka konfiguracja jest możliwa:

Korzystam w mieszkaniu z sieci gdzie otrzymuję adres z DHCP. To jest mniej więcej tak że w bloku którym mieszkam jest stworzona wewnętrzna sieć. Otrzymuję adres z puli: 172.16.x.x. Wpiąłem sobie do sieci router. I teraz mam pytanie czy dzięki skonfigurowaniu DDNS będę w stanie dostać się do konfiguracji routera z dowolnego miejsca?
    Bródka

Level 42  
    Już padła odpowiedz. Nie
    IP które masz jest z zakresu prywatnego