logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

A-mon czy chodzi pod WinXP z adapterem USB->COM ???

wachu153 28 Lip 2005 19:10 3815 11
REKLAMA
  • #1 1689532
    wachu153
    Poziom 2  
    witam

mam nowego notebooka bez złącza COM, ale mam przejsciówke USB_>COM, niestety A-mon nie chodzi

z Amonem jest jakis sterownik pod XP (ProSoft Driver) ale przy próbie jego instalacji wywala sie z komunkatem, ze nie moze zmienic rejestru :(

ma ktos jakis pomysł? oprócz instalacji Win98?
  • REKLAMA
  • #2 1692500
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1095
    karta PCIMCIA/RS232.
    Trochę informacji znajdziez na stronie Viaken.pl (forum)
  • #3 1697510
    wachu153
    Poziom 2  
    czyli na przejsciówce USB->RS232 nie ma szans?

a może jest jakis inny program pod Windows, który by chodził z AL-700 ???
  • #4 1707892
    darioso
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    AMON nie poszedł u mnie pod WinXP, pomimo że do wersji instalacyjnej dołączony był sterownik pod XP, NT itp.
    Natomiast bez problemu poszedł na kompie, który chodzi pod WinMe, Win98, Win95.
  • REKLAMA
  • #5 1708179
    wachu153
    Poziom 2  
    darioso, ale podłaczenie bezpośrednio do COM czy przez przejsciówke USB_> COM ?
    bo nie wiem czy instalowac specjalnie win98 do tego
  • #6 1708525
    darioso
    Poziom 11  
    Przez kabel z końcówką pod "com1". W WinXP w ogóle AMON nie wykazywał połączenia, chociaż port com1 był aktywny i był w porządku.
    Jesli stosujesz przejściówkę COM-USB to komputer rozpozna wejście sygnału jako USB. Na mój rozum, program AMON nie rozpozna tego połączenia nawet jesli będziesz miał system WinMe, Win98, Win95, ponieważ ma zdefiniowane tylko połączenia szeregowe com1, com2 itd,.
    Ale to tylko moje domysły.
  • #7 1709126
    kruczi
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    darioso napisał:
    AMON nie poszedł u mnie pod WinXP, pomimo że do wersji instalacyjnej dołączony był sterownik pod XP, NT itp.
    Natomiast bez problemu poszedł na kompie, który chodzi pod WinMe, Win98, Win95.

A-mon śmiga bez problemu pod XP na kompie z portem COM
    Nie trzeba nawet stosować tych sterowników pod XP
  • REKLAMA
  • #8 1721224
    wachu153
    Poziom 2  
    a może jestes jakis inny program co by poszedł z AL700 i na przjsciówce usb-com???
  • REKLAMA
  • #9 2553010
    demolo123
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    witam. mam laptopa niemam portu com(rs232). Zakupiłem przejsciówkę z usb na rs 35zł oraz interfejs do instalacji lpg(ok 70zł).

BEZPROBLEMOWO DZIAŁA!!!!

jesli ktos jest zainteresowany co to za interfejs i przejsciówka to proszę

interfejs

http://www.allegro.pl/item93827944__interfejs_do_gazu_lpg_komplet_7_kabli_promocja.html

i przejsciówka

http://www.allegro.pl/item97396902_97396902.html

WSszystko działa ładnie z A-mon-em!!!!Polecam!!!!!!!!!!

P.S do przejsciówki sa sterowniki!!!!!
    :!:
    Pozdrawiam!!
  • #10 2823743
    Szydlo8
    Poziom 2  
    demolo123 napisał:
    witam. mam laptopa niemam portu com(rs232). Zakupiłem przejsciówkę z usb na rs 35zł oraz interfejs do instalacji lpg(ok 70zł).

BEZPROBLEMOWO DZIAŁA!!!!

Ja też stosuję takie rozwiązanie, ale u mnie dziwnie jakoś działa.
    Po podłączeniu komputera i włączeniu zapłonu jest połączenie z programem, które jednak zostaje przerwane i w oknie programu pojawia się napis "NIEPOŁĄCZONY". Nie wiem dlaczego zrywa połączenie, czas od momentu włączenia zapłonu do zerwania połączenia jest bardzo różny, od kilku sekund do kilku minut.
    Poza tym mam założony stabilizator wolnych obrotów dla gazu (samochód MB 190 2.0). Niby wszystko chodzi, obroty trzyma podczas prób, ale podczas jazdy szczególnie przy hamowaniu na światłach potrafi zgasnąć lub falować. Nie wiem jak to zwalczyć.

Może przerabiał ktoś ten problem? Bardzo proszę o jakieś porady.
  • #11 3003550
    sinesium
    Poziom 11  
    Co do przydzialu portu COM to sprawa jest banalna:
    1) sprawdz w menadzeze urzadzen czy po laczeniu adaptera do portu USB pojawil sie nowy port COM
    jesli sie pojawil to przejdz do kolejnego punktu.
    Jesli nie, to znaczy, ze twoj adapter nie zainstalowal sie prawidlowo (sterowniki)

2) Zerknij jaki mu przydzielono nr (pamietaj ze AMON widzi z zakresu COM1-4) [w moim przypadku pojawil sie COM8]
    3) Jesli adapterowi system przydzielil port wiekszy niz 4, nalezy to zmienic
    4) Klikamy na Właściwosci urzadzenia (adaptera USB-COM w gałęzi PORTY (COM i LPT))
    5) Zakladka Ustawienia Portu
    6) Klikamy na Zaawansowane
    7) Numer Portu COM (na samym dole) zmieniamy jeden z dostepnych z zakresu 1-4.
    8) Ustaw w AMON port COM identyczny z tym ktory ustawiles dla adaptera w menadzeze urzadzen
    aha, jeszcz jedno... po zmianie wylacz i podlacz ponownie adapter.

Problemy zaczynaja sie wowczas, kiedy amon gubi transmisje....
    i co tu na to poradzic ?
  • #12 3571831
    spitagor
    Poziom 12  
    U mnie również nie ma problemu. Oczywiście w sterowniku przejściówki trzeba ustawić parametry COMa jakie akceptuje AMON z tego co pamiętam to może chodzić na do COM1 do COM4

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem programu A-mon pod systemem Windows XP przy użyciu adaptera USB->COM. Użytkownicy potwierdzają, że A-mon działa bez problemu na komputerach z natywnym portem COM oraz systemami Windows 95, 98, Me, ale ma trudności z działaniem pod WinXP przy użyciu przejściówki USB->RS232. Głównym problemem jest rozpoznanie portu COM przez system i program A-mon, który obsługuje tylko porty COM1-COM4. Zalecane jest sprawdzenie w Menedżerze urządzeń, czy adapter USB->COM jest poprawnie zainstalowany i czy port COM ma numer z zakresu 1-4. W razie potrzeby należy zmienić numer portu w ustawieniach adaptera. Jeden z użytkowników potwierdził działanie zestawu laptop + adapter USB->RS232 + interfejs LPG z A-monem, podając linki do używanych urządzeń i sterowników. Wskazano również, że program A-mon nie rozpoznaje sygnału z adaptera USB jako portu szeregowego, co może powodować problemy z połączeniem. Dodatkowo pojawiły się pytania o alternatywne programy kompatybilne z AL-700 i adapterem USB->COM. Wskazano, że stabilność połączenia może być problematyczna, a przyczyną mogą być ustawienia portu lub sterowniki adaptera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA