logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać koncesję na sieć WLAN z mocą powyżej 100mW?

~sojer 28 Lip 2005 19:10 2475 15
  • #1 1689534
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Witam
    założyłem ostatnio małą sieć osiedlową, ale niestety za bardzo się ona "rozrasta" i obawiam się, że będę musiał wykupić jakąś koncesję na nadawanie. moje nadajniki raczej będą przekraczać 100mV, bo tyle to miały z fabrycznymi antenkami, a założyłem im 2,5 metrowe sektory po 21dB.
    mój problem tkwi w tym, że już słyszałem jak konkurecja mówiła coś że nie mam koncesji... a ja nie wiem gdzie ją załatwić. może ktoś wie gdzie muszę się zwrócić w tej sprawie i ile orientacyjnie będzie kosztować taka koncesja.

Dodano po 3 [godziny] 45 [minuty]:

Pogrzebałem troche w googlach i znalazłem coś takiego:
    [cytat]
    Jak uzyskać koncesje na większą moc w paśmie 2,4 GHz ?
    Jest to niemożliwe ponieważ pasmo 2,4 GHz przewidziane jest do pracy wyłącznie dla urządzeń spełniających określone wymogi, które z tej racji są zwolnione od pozwoleń. Jednym z wymogów jest maksymalna wartość mocy e.i.r.p. = 100mW
    [/cytat]

nurtuje mnie w tym momencie pytanie: jak legalnie firmy udostępniają internet radiowy w paśmie 2,4 GHz, skoro każdy ich nadajnik na 100% przekracza 100mV ?
  • Pomocny post
    #2 1690770
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Nie ma możliwości wychodzenia większą mocą bo 2,4 jet wolne od opłat i koncesji,pozwoleń ale tylko do 100mW mocy wyjściowej- a to że każdy wali ile sie da to już inna sprawa. Postrasz kolegów że im naślesz URTiP to siądą na d... bo pewnie też przeginają pałeczkę. A swoją drogą to żeby być w zgodzie z prawem to usługę można by było świdczyć na jakieś 200--300m .I tu właśnie znowu wychodzi "NIEDORUBA" polskich przepisów a co za tym idzie nieudacznictwo naszego rządu, który sprecyzował tak przepis że prakycznie każdy ludek w tym śmiesznym kraju może sobie postawić antenke, i rozsyłać neta w eter bez żadnych pozwoleń (o ile nie jest to działalność gospodarcza-- zresztą zarobek na tym jest trudno udowodnić)-- Tylko ciekawi mnie jak będzie wyglądało pasmo 2,4GHz za powiedzmy 2 lata. Wtedy żadne sieci bzprzewodowe nie będą pracować poprawnie z uwagi na ilość takowych w eterze.. Ale z tego co mogę sie domyśleć "osłowie" pewnie wymyślą 2,8 GHz i znów z tajwanu bedzie szedł import AP,anten itp.
    pozdr.
    A co ciekawe jeszcze mi sie przypomniało-- rozmawiałem (kilkakrotnie z kilku miast)z pracownikami URTiP -- czy odbiorce netu obowiązuje zgłoszenie wykożystywania 2,4 -- otóż nie, a jaką mocą może odbiorca wychodzić ???? -- BEZ OGRANICZEŃ-- URTiP to nie interesuje, a przecież radiowa karta sieciowa lub Ap w trybie klient -- to też są nadajniki -- brawo polskie prawo
    pozdr.
  • #3 1693852
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    A jeszcze się tak zapytam, czy jeśli nie prowadzę działalności gospodarczej, tylko udostępniam internet na zasadzie koleżeńskiej to też musze zgłaszać wykorzystanie pasma 2,4 GHz??
  • Pomocny post
    #4 1693857
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Nie musisz, i lepiej tego nie robic na zapas :)
  • #5 1693880
    solar1
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    a nie lepiej wejsc w 5ghz ?
    btw jak siec ma wiecej niz 50 osob to trzba zalozyc tajna kancelarie (4tys mc oplaty + instalacja i przeszkolenia 40tys zl)
  • Pomocny post
    #6 1693910
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć !

Kilka ciekawych cytatów z art. zamieszczonego w jednym z numerów czasopisma "CHIP" :

"...w związku z wymogami nakładanymi przez art. 55 ustawy z 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz. 1800 z późniejszymi zmianami). Przepis wskazanego wyżej artykułu mówi, że przedsiębiorca telekomunikacyjny udostępniający publiczne sieci telekomunikacyjne lub świadczący publicznie dostępne usługi telekomunikacyjne jest zobowiązany do prowadzenia ksiąg rachunkowych, sporządzania rocznych sprawozdań finansowych oraz poddawania ich badaniu przez biegłego rewidenta. Zgodnie z wymogami ustawy należy także, bez względu na wielkość zatrudnienia, ogłaszać wysokość przychodów oraz sumę aktywów bilansu, a także formę organizacyjną przedsiębiorcy.
    Z powyższej regulacji wynika, że każdy dostawca usług mający status przedsiębiorcy (inaczej mówiąc - prowadzący nawet najskromniejszą działalność gospodarczą) będzie musiał prowadzić dokumentację finansową zgodnie ze wskazanym przepisem..."

i dalej :

"... Znacznie wygodniejszym sposobem formalizacji sieci sąsiedzkiej może być założenie małego stowarzyszenia, które miałoby świadczyć określoną usługę wyłącznie na rzecz własnych członków. Ponadto, w opinii niektórych prawników, pozwala to ominąć komplikacje wynikające z regulacji zawartych w ustawie Prawo telekomunikacyjne. Istotne jest, aby stowarzyszenie takie nie zostało jednak wpisane do rejestru przedsiębiorców, wówczas bowiem domniemanie prowadzenia działalności gospodarczej nasuwa się samo przez się. Tym rozwiązaniem problemu powinni się zainteresować tylko ci, którzy nie czerpią zysków z tytułu udostępniania łącza. Nie pomoże ono jednak tym, którzy z dostępu do Sieci uczynili źródło dochodów.... "

Myślę , że to trochę sprawę wyjaśni :)
  • #7 1694065
    Dee Jay Gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Hej do udostępniania neta na pasmie 2,4 GHz potrzebne jest koncesja na nadawanie w tym pasmie z Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji (KRRiT) moc jest mierzona speców w tej dziedzinie i nie myślcie sobie że na takie pasmo zapodacie sobie 5W a antene bo to jest największa głupota (na tej mocy z antena kierunkowa da sie uzyskać zasięg ok 100km(!!!) jaka może być bo co z tego że TY będziesz miał tak dużą moc skoro odbiorca nie będzie posiadał takiej i połączenia NIE UZYSKASZ (potrzebne są bity potwierdzające odbiór danych i coś musi zainicjować przekaz) na 100mW na antence dookolnej uzyskasz ok 3-5km jeśli potrzebny jest większy zasięg to postaw sobie punkty dostępowe z AP na nich antenki dookolne. A co do opłat to takowe istnieją- jeśli nie macie umowy i nie płacicie opłat to tak jakbyście byli piratami radiowymi na pasmie ukf co za tym idzie możecie dostać karę w wysokości nawet do 10000zł no i cały sprzęt zwijają. W sumie nie wiem czy sie tak opłaca na lewo prowadzić taki interes :/ Uważaj na ta konkurencję bo jeśli zajdziesz im za skórę to łatwo Cię wyrzucą z tego interesu. Aha jeszcze jedno żeby dostać tą licencje musisz mieć firmę pozdro
  • #8 1694183
    trocse
    Dee Jay Gucio napisał:
    Hej do udostępniania neta na pasmie 2,4 GHz potrzebne jest koncesja na nadawanie w tym pasmie z Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji (KRRiT) moc jest mierzona speców w tej dziedzinie i nie myślcie sobie że na takie pasmo zapodacie sobie 5W a antene bo to jest największa głupota (na tej mocy z antena kierunkowa da się uzyskać zasięg ok 100km(!!!) jaka może być bo co z tego że TY będziesz miał tak dużą moc skoro odbiorca nie będzie posiadał takiej i połączenia NIE UZYSKASZ (potrzebne są bity potwierdzające odbiór danych i coś musi zainicjować przekaz) na 100mW na antence dookolnej uzyskasz ok 3-5km jeśli potrzebny jest większy zasięg to postaw sobie punkty dostępowe z AP na nich antenki dookolne. A co do opłat to takowe istnieją- jeśli nie macie umowy i nie płacicie opłat to tak jakbyście byli piratami radiowymi na pasmie ukf co za tym idzie możecie dostać karę w wysokości nawet do 10000zł no i cały sprzęt zwijają. W sumie nie wiem czy się tak opłaca na lewo prowadzić taki interes :/ Uważaj na ta konkurencję bo jeśli zajdziesz im za skórę to łatwo Cię wyrzucą z tego interesu. Aha jeszcze jedno żeby dostać tą licencje musisz mieć firmę pozdro

Mijasz sie z prawda , ale pewnie nie tylko ja odpowiem na ten poscik :), zeby duzo ni episac, juz post wczesniej byl wyciag zprzepisow, podsumowujac , osoby prywatne ni emusza miec zadnej koncesji na pasmo wifi, naleezy uzywac sprzetu zgodnie z parametrami producenta, a one ni eprzekraczaja w zesteawie swoim mocy dozwolonych. Tylko firmy ktore swiadcza uslugi w zakresie sieci np wifi musza byz zarejesttowane , i nie inaczej, ale co tu pisac :)
  • Pomocny post
    #9 1694945
    paawel
    Poziom 21  
    Dee Jay Gucio napisał:
    Hej do udostępniania neta na pasmie 2,4 GHz potrzebne jest koncesja na nadawanie w tym pasmie z Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji (KRRiT) moc jest mierzona speców w tej dziedzinie i nie myślcie sobie że na takie pasmo zapodacie sobie 5W a antene bo to jest największa głupota (na tej mocy z antena kierunkowa da się uzyskać zasięg ok 100km(!!!) jaka może być bo co z tego że TY będziesz miał tak dużą moc skoro odbiorca nie będzie posiadał takiej i połączenia NIE UZYSKASZ (potrzebne są bity potwierdzające odbiór danych i coś musi zainicjować przekaz) na 100mW na antence dookolnej uzyskasz ok 3-5km jeśli potrzebny jest większy zasięg to postaw sobie punkty dostępowe z AP na nich antenki dookolne. A co do opłat to takowe istnieją- jeśli nie macie umowy i nie płacicie opłat to tak jakbyście byli piratami radiowymi na pasmie ukf co za tym idzie możecie dostać karę w wysokości nawet do 10000zł no i cały sprzęt zwijają. W sumie nie wiem czy się tak opłaca na lewo prowadzić taki interes :/ Uważaj na ta konkurencję bo jeśli zajdziesz im za skórę to łatwo Cię wyrzucą z tego interesu. Aha jeszcze jedno żeby dostać tą licencje musisz mieć firmę pozdro

No to z tą "bitą śmietaną " to już przesadziłeś :)--- skąd masz tak ciekawe informacje o KRRiT o koncesjach opłatach i itp ?
    A może wczoraj sie przepisy zmieniły ????
    pozdr.

Dodano po 37 [minuty]:

~sojer napisał:
    A jeszcze się tak zapytam, czy jeśli nie prowadzę działalności gospodarczej, tylko udostępniam internet na zasadzie koleżeńskiej to też musze zgłaszać wykorzystanie pasma 2,4 GHz??

Teoretycznie zgodnie z przepisami każdy kto wykorzystuje jakąś częstotliwość o określonej mocy, jest zobowiązany do zgłoszenia tego faktu do URTiP lub też uzyskania koncesji na korzystanie z pasma radiowego, a co za tym idzie do uiszczenia opłaty. Częstotliwość 2,4 Ghz została uwolniona z obowiązku posiadania koncesji i opłat w celu wykorzystania jej dla potrzeb transmisji danych (czyli internetu i nie tylko). Podsumowując -- zgodnie z prawem, z tej częstotliwości mogą korzystać tylko Ci którzy dokonali takiego zgłoszenia-- czyli FIRMY świadczące usługi w zakresie transmisji danych. URTiP nie przyjmuje takich zgłoszeń od osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej w tym zakresie.
    URTiP i Urząd Skarbowy nie przewidują czegoś takiego jak "koleżeństwo".
    Nie ma też czegoś takiego jak "stoważyszenia dostępu do internetu" czy jak tam to sie nazywa. Jaki kolwiek przpływ gotówki przez ręce powinien być (teoretycznie) gdzieś zarejestrowany.
    Jak do tej pory istnieją takowe "stowarzyszenia" ale to wszystko wisi na włosku dopóki US sie nie dopatrzy że tam jest kasa a własciwie "podatek".
    Zresztą to samo odnosi sie do korzystania z 2,4 Ghz bez dokonania zgłoszenia. Tyle co wiem na ten temat napisałem a od ciebie zależy jak to wykorzystać
    pozdr.

Dodano po 20 [minuty]:

~sojer napisał:

Teoretycznie zgodnie z przepisami każdy kto wykorzystuje jakąś częstotliwość o określonej mocy, jest zobowiązany do zgłoszenia tego faktu do URTiP lub też uzyskania koncesji na korzystanie z pasma radiowego, a co za tym idzie do uiszczenia opłaty. Częstotliwość 2,4 Ghz została uwolniona z obowiązku posiadania koncesji i opłat w celu wykorzystania jej dla potrzeb transmisji danych (czyli internetu i nie tylko). Podsumowując -- zgodnie z prawem, z tej częstotliwości mogą korzystać tylko Ci którzy dokonali takiego zgłoszenia-- czyli FIRMY świadczące usługi w zakresie transmisji danych. URTiP nie przyjmuje takich zgłoszeń od osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej w tym zakresie.
    URTiP i Urząd Skarbowy nie przewidują czegoś takiego jak "koleżeństwo".
    Nie ma też czegoś takiego jak "stoważyszenia dostępu do internetu" czy jak tam to sie nazywa. Jaki kolwiek przpływ gotówki przez ręce powinien być (teoretycznie) gdzieś zarejestrowany.
    Jak do tej pory istnieją takowe "stowarzyszenia" ale to wszystko wisi na włosku dopóki US sie nie dopatrzy że tam jest kasa a własciwie "podatek".
    Zresztą to samo odnosi sie do korzystania z 2,4 Ghz bez dokonania zgłoszenia. Tyle co wiem na ten temat napisałem a od ciebie zależy jak to wykorzystać
    pozdr.
  • #10 1695174
    maciejkowski2
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A co z przypadkiem posiadania dwu mieszkań które sobie łączę radiowo ,lub radiwego łącza pomiędzy dowma oddziałami firmy Czy też muszę mieć zgłoszenie do URTIPu ?
  • #11 1695193
    paawel
    Poziom 21  
    Zadzwoń do URTiP i tam sie wszystkiego dowiesz -- ja dzwoniłem i to co chciałem sie dowiedzieć to wiem i napisałem na forum
    pozdr.
  • #12 1695242
    trocse
    Rejestrowac musze sie tylko firmy swiadczace uslugi w pasmie wifi, osoby prywatne nie maja takiego obowiazku, poczytajcie ustawe i na tym forum byla cytowana, jak beda dalej bledne interpretacje wkleje wam wycinki :), a przez telefon to byle kto z urzednikow moze wszystko powiedziec, a przepisy sa przepisami.
  • #14 1696521
    trocse
    No to nie bedzie pobieral bo nie prowadzi dzialalnosci, i bedzie bez kaski ;) oczywiscie :)
  • #16 1702179
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć !

rokefeler napisał:
    przecież w takim układzie koleżenskim nie chodzi o pobieranie opłat a jedynie o zrobienie składki na koszty.A propos w jaki sposób zalożyć legalnie stoważyszenie o którym pisaliscie wyżej?

Przykładowy opis (z odpowiednimi przepisami) znajdziesz np. tutaj :

http://www.augustowski.home.pl/starostwo/oswiata/wok_002.htm

Albo w GOOGLACH wpisz : "założyć stowarzyszenie" :) .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie legalności i wymogów dotyczących korzystania z pasma 2,4 GHz w sieciach WLAN o mocy przekraczającej 100 mW. Pasmo 2,4 GHz jest zwolnione z obowiązku posiadania koncesji i opłat pod warunkiem, że urządzenia działają zgodnie z określonymi limitami mocy e.i.r.p. do 100 mW. Osoby prywatne, które nie prowadzą działalności gospodarczej i udostępniają internet na zasadzie niekomercyjnej (np. koleżeńskiej), nie muszą zgłaszać ani uzyskiwać koncesji. Natomiast firmy świadczące usługi telekomunikacyjne muszą posiadać odpowiednie zgłoszenia lub koncesje oraz prowadzić dokumentację finansową zgodnie z ustawą Prawo telekomunikacyjne. Przekroczenie dozwolonej mocy może skutkować sankcjami, w tym karami finansowymi i konfiskatą sprzętu. W praktyce, aby zwiększyć zasięg sieci, zaleca się stosowanie punktów dostępowych z antenami kierunkowymi lub sektorowymi zamiast zwiększania mocy nadajnika. Wskazano również, że przepisy są nieprecyzyjne i mogą być różnie interpretowane, a urzędnicy mogą udzielać sprzecznych informacji. Dodatkowo poruszono temat zakładania stowarzyszeń jako formy legalnego działania w zakresie udostępniania internetu bez prowadzenia działalności gospodarczej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA