logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć domową między Win98 a WinXP?

strikerbest 28 Lip 2005 20:35 1295 6
REKLAMA
  • #1 1689738
    strikerbest
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam dwa kompy które chcę połączyć w sieci domowej. Niestety nie mogę prawidłowo skonfigurować systemów. Na jednym kompie (Pentium 266MHz) jest Win98 na drugim (Duron 950MHz) WinXP. Przewód skrętka jest NAPEWNO dobry. Niestety komputery nie widza się ale czasami na Win98 wyskoczy info komunikat o błędzie adresów w momecie kiedy na XP szukam komputerów w sieci. Pomocy!!!
  • REKLAMA
  • #2 1689782
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Opisz jak adresowales karty o ile to robiles, jakie protokoly do tej sieci masz, oczywiscie przypominam ze skretka musi byc z przeplotem to laczenia bezposrednio 2 kompow. czekamy na info
  • REKLAMA
  • #3 1689792
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Jesli na sztywno wpisales rozne IP i taka sama maske (IP oczywiscie z zakresu maski), to po prostu sprobuj pinga... Tez mam siec win98/xp i chodzi ciezko ;) tzn. otoczenie sieciowe mam dopiero po paru minutach, ale wejscie bezposrednie cd \\nazwa_kompa dziala od razu.
  • REKLAMA
  • #4 1689794
    trocse
    Loker napisał:
    Jesli na sztywno wpisales rozne IP i taka sama maske (IP oczywiscie z zakresu maski), to po prostu sprobuj pinga... Tez mam siec win98/xp i chodzi ciezko ;) tzn. otoczenie sieciowe mam dopiero po paru minutach, ale wejscie bezposrednie cd \\nazwa_kompa dziala od razu.

opoznione otoczenei sieciowe tak dziala w kazdym MS, i pozostaje dlugo komp pomimo ze go nie ma, lepiej jak juz mapowac dyski albo skrociki :)
  • #5 1693645
    strikerbest
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Przewód jest z przeplotem a adresy to 192.168.0.1 i 192.168.0.2. Jeśli chodzi o protokoły to nie pomagaja IPX ani NETBluer.
  • #6 1693683
    trocse
    Sprawdz predkosci na poszczegolnych kartach i sprobuj ustawic na 10 na poldupleks, na probe , czasami karty glupieja i wskakuje na 100 i nei chca dzialac , zmiana predkosci usuwa ten problem , sprawdz to i opisz jak tam pingi
  • REKLAMA
  • #7 1694424
    slivus
    Poziom 11  
    Być może master browser ( i tu bym dał win 98)no i netbios w Xp(zakładając że IP są ok).Acha w Xp zakładasz konto z takim samym użytkownikiem jak w win 98 (gość-chyba robiłem tak i chodziło)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji sieci domowej między komputerami z systemami Windows 98 i Windows XP połączonymi bezpośrednio kablem skrętką z przeplotem. Użytkownik ustawił statyczne adresy IP 192.168.0.1 i 192.168.0.2, jednak komputery nie widzą się w sieci, a na Windows 98 pojawia się błąd adresów podczas próby wykrycia komputerów z Windows XP. Zalecane jest sprawdzenie konfiguracji protokołów sieciowych (IPX, NetBEUI), które nie przyniosły efektu, oraz ustawienie prędkości kart sieciowych na 10 Mbps w trybie półdupleks, gdyż automatyczne wykrywanie 100 Mbps może powodować problemy z łącznością. Wskazano również na możliwą rolę master browsera, sugerując, że powinien nim być komputer z Windows 98, a w Windows XP należy skonfigurować konto użytkownika o tej samej nazwie co na Windows 98, aby ułatwić dostęp do zasobów. Opóźnione pojawianie się komputerów w otoczeniu sieciowym jest typowe dla systemów Microsoft i nie wpływa na bezpośredni dostęp przez \nazwa_kompa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA