logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć komputer-komputer między Windows 98 a XP?

somsiad511 16 Sty 2006 17:11 6329 23
REKLAMA
  • #1 2187460
    somsiad511
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    czesc chce zrobic siec polaczenie komputer -komputer sieciowki zaistalowane kabel skrosowany ale co dalej na 1 kompie jest win xp na drugim 98 mozeci podac jakies istrukcje co dalem mam zrobic zeby komutery sie widziały ale takie zrozumiale dlamnie :)
  • REKLAMA
  • #2 2187657
    iroc
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    czesc tak sie składa ,że dziś robiłem takie połączenie od początku. A więc tak Kabelki muszą być skrosowane jak wiesz, komputer-komputer czyli tak jak na schemacie w załączniku. W wolnej chwili opiszę Ci ustawienia w konfig. sieci.
    Załączniki:
    • Jak skonfigurować sieć komputer-komputer między Windows 98 a XP? Kabel cross over.jpg (57.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2187676
    somsiad511
    Poziom 15  
    dobra kabel mam skrosowany dobrze tak jak na twoim schemacie a jeszcze jedno w win xp wywskauje ze kabel sieciowy jest odłączony a tak niejest czekam na dalsze istrukcje
  • #4 2187979
    iroc
    Poziom 13  
    przesyłąm w załączniku opis z rysunkami jak skonfigurować sieć w win_XP i win98 pozdrawiam
    Załączniki:
    • Konfiguracja_winXP.rar (429.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2187990
    iroc
    Poziom 13  
    oraz kolejny
    Załączniki:
    • Konfig._win98.rar (295.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2188030
    iroc
    Poziom 13  
    Proponowałbym Ci sprawdzić przejście jeżeli masz pod ręką miernik, najczęstszym problemem są końcówki źle zaciśnięte. Musisz to sprawdzić.

Dodano po 2 [minuty]:

Protokoły uważam, że na razie trzeba zostawić w spokoju. Sprawdźmy kable oraz podstawowe ustawienia sieci.
  • REKLAMA
  • #7 2188039
    somsiad511
    Poziom 15  
    a jak dodac protokoły bo troche mi brakuje biore zainstaluj wybieram protokul dodaj i wyswietla mi tylko 2 protokoly niemoge znalez tych co sa potrzebne
  • #8 2188058
    iroc
    Poziom 13  
    Postępuj zgodnie z rysunkami, w winXP powinny być, natomiast w win98 musisz ręcznie wprowadzić. Napisz z czym dokładnie masz problem i o jakie prot. Ci chodzi :-)
  • REKLAMA
  • #9 2188095
    somsiad511
    Poziom 15  
    ok narazie z xp sobie poradzilem zrobilem tak jak na rysunkach teraz kolej na 98

Dodano po 9 [minuty]:

98 zrobiony tak jak na zdjeciach ale komputery nadal sie niewidza a czy ip samo sie ustawia ??? no i w xp caly czas pisze ze kabel sieciowy odłączony
  • #10 2188168
    iroc
    Poziom 13  
    Ip nie musi być ustawiony, przydzielany jest automatycznie. Sprawdź kabelek siec.
  • #11 2188181
    somsiad511
    Poziom 15  
    juz sprawdzilem przejsciem ma skrosowany jest a siec na tym kablu dzialala na 100%
  • #12 2188243
    iroc
    Poziom 13  
    Sprawdziłbym dokładnie kabel czy aby na jednym i drugim końcu kabla jest przejście. Zobacz ustawienia k. sieciowej w XP
    cmd
    /ipconfig/all
    Załączniki:
    • Jak skonfigurować sieć komputer-komputer między Windows 98 a XP? karta_sieciowa_XP.jpg (82.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2188270
    iroc
    Poziom 13  
    Oczywiście u Ciebie te ustawienia będą inne, najlepiej byłoby jakbyś zrobił zrzuty ekranu. Jeżeli nie masz czym w zał. jest mały programik do tego właśnie. Stawiałbym na zaciśnięcie kabla oraz na to czy nie ma gdzieś uszkodzenia.[/url]
    Załączniki:
    • Capture-A-ScreenShot.rar (758.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #14 2188289
    iroc
    Poziom 13  
    Jeżeli nie masz miernika żeby sprawdzić przejście , możesz zrobić to za pomocą bateriii i żaróweczki. Mam nadzieje, że wiesz o co chodzi. :-)
  • #15 2188387
    somsiad511
    Poziom 15  
    kabel sprawdzony miernikiem i jest OK
    Załączniki:
    • screen.rar (1.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2188457
    iroc
    Poziom 13  
    Widzę , że masz komunikator gg więc zapraszam :-)
  • #17 2191170
    iroc
    Poziom 13  
    Jak widzę ze screenshotów masz 2 połączenia (system XP) , a więc musisz je zmostkować.
  • #18 2192950
    iroc
    Poziom 13  
    Wysyłam rysunki jak zmostkować 2 połączenia w Xp :)
    Załączniki:
    • Mostek_XP.rar (136.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 2214328
    gensiub
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam podobny problem z siecią jak somsiad511. Chcę połączyć ze sobą dwa komputery na jednym mam XP a na drugim 98 SE. Ten z Windows'em XP ma połączenie z internetem radiowym. Na obu komputerach zinstalowałem karty sieciowe i skonfigurowałem tak jak pisał iroc, a nadal pisze mi w XP, że kabel sieciowy jest odłączony (sprawdzałem kabel i jest OK).
    Kiedyś udało mi się zrobić tą sieć, ale wtedy miałem XP i 98 zwykłego. Musiałem formatować komputer z 98 i zainstalowałem Win 98 SE.
    Niech ktoś poradzi mi co mam zrobić.

Acha i jeszcze jedno. Kiedy w komputerze z XP w cmd wpisuje ipconfig\all przy karcie sieciowej wyskakuje mi linijka
    "Stan nośnika........: Nośnik odłaczony"
    Potem tylko jeszcze opis i adres fizyczny i nic więcej.
  • #20 2214362
    asiedem
    Poziom 17  
    oj jak czytam te podpowiedzi to az łęb mnie rozbolal, zapraszam na moje gg 4209279, wiem co potrzeba zrobic??????
  • #21 2216884
    gensiub
    Poziom 2  
    wreszcie mi sie udalo zrobic ta siec tyle ze teraz kompy sie nie widza. Wszystkie protokoly mam poinstalowane.
  • #22 2303497
    mcm
    Poziom 12  
    Tez mialem problem z kablem (musi byc scrossowany). Ale jak dalem dobry to i tak nie dziala. Komp z winxp widzi ten z win98, ale jak sie probuje z nim polaczcyc to pisze: "Nie mozna odnalezc sciezki sieciowej". Na kompie z win98 wogule nie widac tego z xp.
  • #23 2318987
    asiedem
    Poziom 17  
    szanowni "forumianie" zapraszam na moj gg 4209279, moze wskaze droge>>>>>>>>>>
  • #24 4693418
    OlekZbolek
    Poziom 1  
    Dzięki asiedem ! Wszystko działa, daje +3pkt.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji sieci komputer-komputer między systemami Windows 98 a Windows XP przy użyciu kabla skrosowanego i kart sieciowych. Podstawowym problemem jest brak widoczności komputerów w sieci oraz komunikat w Windows XP o odłączonym kablu sieciowym mimo prawidłowego połączenia fizycznego i sprawdzonego kabla miernikiem. Zalecane jest sprawdzenie poprawności zaciśnięcia końcówek kabla, mostkowanie połączeń sieciowych w Windows XP oraz ręczne wprowadzenie protokołów sieciowych w Windows 98. Automatyczne przypisywanie adresów IP jest możliwe, ale w praktyce często wymaga ręcznej konfiguracji. Użytkownicy sugerują wykonanie zrzutów ekranu ustawień sieciowych (ipconfig /all) w celu diagnozy oraz zwracają uwagę na konieczność poprawnej instalacji i konfiguracji protokołów TCP/IP. Problemy z komunikacją mogą wynikać z błędów w konfiguracji protokołów, mostkowania połączeń lub fizycznych uszkodzeń kabla. Wskazane jest także sprawdzenie stanu nośnika i ustawień kart sieciowych w obu systemach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA