logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie Aplikacja rozdzielająca adresy IP na podsieci

Szymon222 29 Maj 2017 16:17 1518 11
REKLAMA
  • #1 16501253
    Szymon222
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam,
    Przepraszam jeśli temat umieściłem w złym forum.
    Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie jestem programistą i nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać, mianowicie mam do zrobienia Aplikacja rozdzielająca adresy IP na podsieci, nie wiem co z tym fantem zrobić, bardzo was proszę o pomoc i przepraszam że nie wiem od czego zacząć.
  • REKLAMA
  • #2 16501536
    lewd
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Podaj więcej szczegółów, jakie konkretnie są wytyczne, ewentualnie przykładowe dane wejściowe.
  • REKLAMA
  • #3 16525080
    Szymon222
    Poziom 11  
    Z tego co mi wiadomo to poprostu mam napisać taki program. termin się zbliża a ja nie mam pojecia jak to ugryźć, masakra proszę was o pomoc.
  • #4 16525277
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Szymon222 napisał:
    mam napisać taki program
    Cały problem polega na tym, że właściwie nie wiadomo, co ten program ma robić :)
    Możemy się tylko domyślać, a to chyba nie jest najlepszy pomysł.

Może chociaż zacznie kolega od tego, co wie:
    1. Jaki język programowania?
    2. Skrypt czy aplikacja? Może usługa serwerowa?
    3. Co kolega ma na myśli pisząc : 'rozdzielać adresy'?
  • #5 16525334
    Szymon222
    Poziom 11  
    Drogi Panie arnoldziq z tego co wiem to język dowolny, ma to być aplikacja, aplikacja która rozdziela na podsieci. Proszę o pomoc.
  • #6 16525374
    arnoldziq
    Szymon222 napisał:
    aplikacja która rozdziela na podsieci
    No dobra, ale na czym to 'rozdzielanie' ma polegać?
  • #7 16525559
    Szymon222
    Poziom 11  
    Myślę iż po wpisaniu danego adresu aplikacja ma rozdzielić na podsieci czyli z numerem podsieci maską oraz adresem IP.
  • REKLAMA
  • #8 16525596
    lewd
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Sorry kolego ale analogicznie to tak jak by ktoś podał Ci nazwę ulicy a Ty miałbyś tylko na tej podstawie określić o jakie miasto chodzi.

Aby mieć pełną informacje o przynależności konkretnego adresu do jakiejś podsieci potrzebne są 2 informacje, adres i maska. Na podstawie samego adresu nie da się tego określić. Poczytaj o podsieciach na wikiepdii.

Bez dokładniejszego opisania jak ten program ma działać nikt raczej nie będzie potrafił zgadnąć jak Ci pomóc.
  • REKLAMA
  • #9 16525607
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    Pełno jest aplikacji do tego celu, wystarczy ściągnąć i zajrzeć do źródeł.
    Np http://jodies.de/ipcalc
  • #10 16528977
    Szymon222
    Poziom 11  
    Nie wiem jak napisać, wgl nie wiem jak sie za to zabrać nie jestem programistą, dlatego proszę was o pomoc.
  • #11 16529111
    arnoldziq
    Szymon222 napisał:
    nie jestem programistą
    Drogi kolego, nikt nie oczekuje od kolegi zostania programistą.
    Ale nawet ekipa budowlana, która ma postawić płot dostaje jakieś wytyczne; jak wysoki ma być płot, skąd dokąd itd. itp.
    Nikt nie powie: "Weźcie i postawcie jakiś płot."

A kolega poza określeniem "jakiś płot" nie dał nam nic. To właśnie jest problem.
  • #12 16546446
    Szymon222
    Poziom 11  
    Drodzy koledzy jeśli mógłbym prosić o napisanie programu byle była to aplikacja rozdzielająca adresy na podsieci bardzo was proszę chciałbym zaliczyć ten przedmiot.

Dodano po 1 [minuty]:

Może coś takiego jak jest na tej stronie: http://jakiemamip.pl/podzial-na-podsieci Bardzo proszę o pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w stworzeniu aplikacji do rozdzielania adresów IP na podsieci, nie mając doświadczenia w programowaniu. W odpowiedziach podkreślono, że kluczowe jest zrozumienie, co dokładnie ma robić aplikacja, w tym jakie dane wejściowe są potrzebne (adres IP i maska podsieci). Zasugerowano, aby użytkownik dostarczył więcej szczegółów dotyczących wymagań oraz wskazano na istniejące narzędzia, takie jak ipcalc, które mogą być pomocne. Użytkownik wyraził chęć, aby aplikacja działała podobnie do narzędzi dostępnych online, takich jak te na stronie jakiemamip.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA