logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebuje porad odnośnie małej domowej serwerowni

ketrab132 29 Maj 2017 22:58 3882 9
  • #1 16502081
    ketrab132
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedniego działu do serwerów dlatego w razie czego proszę o przeniesienie tematu.

Mam zamiar postawić w domu małą serwerownie, 2-4 serwery które będą służyć głównie do VMware oraz gier.
    Mimo, że nie będą one do zastosowań profesjonalnych to chciałbym aby były jak najbardziej stabilne i miały wszystko co potrzebne do ciągłej pracy.

Mam już wybrane mniej więcej niektóre rzeczy, ale są one w razie czego w dalszym ciągu do zmiany.

Server Dell R610 11G Link
    UPS Eaton Ellipse ECO Link
    Switch Cisco SG110D-08 Link
    Wentylacja Link

Jeśli powyższe rzeczy są dobre to potrzebowałbym jeszcze pomocy w dobraniu routera w okolicach 500zł i szafki RACK do 1000zł, 9/12U, 800/1000mm głębokości która zmieści server, sam nie mogłem nic znaleźć, jedynie duże szafki na więcej serwerów oraz jakiś termometr/termostat który wyświetlałby temperaturę i wilgotność w środku.

Mam jeszcze kilka pytań:
    1. Serwery 1U są głośniejsze od serwerów 2U? czym się one różnią poza grubością?
    2. Taka wentylacja którą wybrałem wystarczy do małej serwerowni? chciałbym żeby wszystko znajdywało się w szafce.
    3. Da radę podzielić prędkość internetu nie na serwery, a na każdy pojedynczy VMware?
    4. Takie serwery obsługują każdą kartę graficzną która się zmieści do środka? potrzebuje żeby miała przynajmniej Direct 9 i 512mb.
    5. Jak głośna mogłaby być taka mała serwerownia? chce żeby szafka stała w pokoju i nie wiem czy nie będzie to uciążliwe.
    6. Serwery nie będą służyć do zastosowań profesjonalnych dlatego zastanawiam się czy jest sens kupować drogie dyski SAS czy wystarczą zwykłe WD Red Link

Z góry dziękuje za pomoc :)
  • #2 16502217
    Karwas
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    ketrab132 napisał:

Mam jeszcze kilka pytań:
    1. Serwery 1U są głośniejsze od serwerów 2U? czym się one różnią poza grubością?

Serwer 1U jest znacznie głośniejszy z powodu konstrukcji. Jest cienki (1U) - dużo powietrza musi przez siebie przepchać aby się schłodzić i dlatego szumi.
    Nie polecam stawać serwera 1U w pokoju - będziesz go wyłączał na noc :-)

Ja mam w pracy DELLa T610 i jest cichy - switch zarządzalny 1Gb jest głośniejszy :-)

ketrab132 napisał:

2. Taka wentylacja którą wybrałem wystarczy do małej serwerowni? chciałbym żeby wszystko znajdywało się w szafce.

Wentylacja wystarczy. - chyba nigdy nie słyszałeś jakie te wentylatory są głośne :-)
    Wystarczy że otworzysz drzwi z przodu szafki :-)

ketrab132 napisał:

6. Serwery nie będą służyć do zastosowań profesjonalnych dlatego zastanawiam się czy jest sens kupować drogie dyski SAS czy wystarczą zwykłe WD Red Link

Możesz np kupić 2 lub 4 dyski SAS 146GB i zrobić RAID5 dla systemu i ważniejszych danych, oraz druga macież na WD RED np mirror dla innych danych.

ketrab132 napisał:

Z góry dziękuje za pomoc :)

Nie ma za co :D
  • #3 16502228
    ketrab132
    Poziom 9  
    A gdyby tak SSD zamiast dysków SAS? dyski SSD są bezgłośnie więc zawsze to trochę zmniejszy hałas.

W sumie teraz zauważyłem, że te wentylatory są już z termostatem, dodatkowo zawsze można je wymienić na jakieś cichsze i wydajniejsze, nie muszą pracować na max obrotach, o dziwo im więcej tym cichsza jest praca, bo wenty nie muszą się tak kręcić :)

Co do tego Della to obudowa Tower jak w PC, właśnie dlatego mnie zastanawiało czy im mniejsze tym głośniejsze ;p 2-4 serwery 2U zamknięte w szafce będzie słychać chyba.
  • #4 16502236
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16503063
    ketrab132
    Poziom 9  
    Coś się na pewno znajdzie z większym przepływem powietrza CFM przy takich samych obrotach, w końcu wątpię żeby dali tam jakieś dobre wiatraki patrząc po tym, że są one 120mm, a przepływ powietrza to 100cbm/h.

Poszukam jeszcze serwera 2U zamiast 1U tylko co powiecie o używanych serwerach? opłaca się je kupować?
  • #6 16503174
    Karwas
    Poziom 14  
    ketrab132 napisał:
    co powiecie o używanych serwerach? opłaca się je kupować?

Jestem jak najbardziej za. Tylko kup poleasingowe od kogoś kto się na tym zna i tym handluje na co dzień. Taka firma da też gwarancję 6 lub 12 miesięcy.
    Sam używam sprzętu poleasingowego (DELL T610, laptopy i stacjonarki DELLa).
  • #7 16503194
    ketrab132
    Poziom 9  
    Na allegro znalazłem tylko jeden ciekawy serwer 2U, popatrze jeszcze na ebayu pewnie będzie więcej fajnych.

A jakiego routera i switcha używasz?
  • #8 16506013
    Karwas
    Poziom 14  
    Ja mam router Netgear z softem TOMATO - opartym na OpenWRT

Switch mam jakiś HP gigbitowy zarządzalny.

Jeśli chcesz dzielić internet (priorytety i prędkości) na urządzenia, to TOMATO chyba tego nie potrafi, ale potrafią to routery mikrotik.
  • #9 16506684
    ketrab132
    Poziom 9  
    Zależałoby mi żeby podzielić prędkość neta po równo przez powiedzmy kilkadziesiąt VMware.

https://www.eltrox.pl/sprzet-it/sieci-kompute...ikrotik-routerboard-rtb-crs125-24g-1s-in.html
    https://www.eltrox.pl/sprzet-it/sieci-kompute...ikrotik-routerboard-rtb-crs125-24g-1s-rm.html
    https://www.eltrox.pl/sprzet-it/sieci-kompute...rotik/mikrotik-routerboard-rb3011uias-rm.html

Któryś z tych by sobie z tym poradził? I czy przy 24 portach w takim routerze potrzebny by był dalej Switch.

Co do serwerów to takie fajne znalazłem:
    http://www.ebay.pl/itm/HP-ProLiant-DL380-G6-S...865394?hash=item1c77047632:g:~noAAOSwX61ZCE2v

Oraz szafkę RACK odpowiednio głęboką:
    https://www.eltrox.pl/sprzet-it/szafy-rackowe...kowa-getfort-19-cali-22u-600x800-stojaca.html
    Z tą szafką odejdzie też koszt wentylatorów no i jest trochę większa niż potrzebuje dzięki czemu będzie w niej mniejsza temperatura.

Szukam jeszcze UPS'a z ośmioma gniazdami w okolicach 1500zł.
  • #10 16517310
    ketrab132
    Poziom 9  
    Do serwera o głębokości 743mm potrzebna jest szafka rack z głębokością 1000mm czy 800mm wystarczy?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzyć małą serwerownię w domu z 2-4 serwerami, głównie do VMware i gier. Wybór sprzętu obejmuje serwer Dell R610, UPS Eaton Ellipse ECO, switch Cisco SG110D-08 oraz wentylację. Użytkownik poszukuje również routera do 500 zł oraz szafki RACK 9/12U do 1000 zł. W dyskusji poruszono kwestie hałasu serwerów 1U w porównaniu do 2U, z zaleceniem wyboru serwerów 2U ze względu na mniejszy hałas. Użytkownicy sugerują użycie dysków SSD dla cichszej pracy oraz rozważają zakup sprzętu poleasingowego. W kontekście routerów, polecane są urządzenia Netgear z oprogramowaniem TOMATO oraz Mikrotik do zarządzania prędkością internetu. Użytkownik znalazł interesujące oferty na serwery 2U oraz szafki RACK.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA