Tak to to chasis , no trudno - myslalem że też posiada jak np. seria M2170 . Mam poprostu problem z zaróżowieniem bieli i niczym nie moge skorygować ! W takim razie bardzo dziekuje za pomoc - pozdrawiam Leszek
zmierz w torze -R rezystor co ma 12kΩ na o koło 8kΩ a w torze-G z 12kΩ na 20kΩ u mnie pomogło tylko że się troszkę czerwieni na czarnych scenach ale tak to ok. biel jest . Pozdrawiam i ciekaw jestem cz to u pana też zda egzamin???
W dyskusji poruszono problem z balansem bieli w telewizorze Sony KV-M2151K, gdzie występowało zaróżowienie obrazu. Model ten oparty jest na chassis BE2A, które nie posiada trybu serwisowego umożliwiającego korektę bieli. Przyczyną problemu okazała się uszkodzona bańka kineskopu, co skutkowało brakiem zielonego koloru i przesunięciem balansu na różowy. Zaproponowano pomiar i modyfikację rezystorów w torach sygnałowych: obniżenie rezystora 12kΩ do około 8kΩ w torze czerwonym oraz podniesienie rezystora 12kΩ do 20kΩ w torze zielonym, co częściowo poprawiło balans bieli, choć pojawiło się lekkie czerwienie na czarnych scenach. Ostatecznie uszkodzony kineskop wymagał wymiany, co rozwiązało problem z balansem bieli. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.