logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo z710- Grafika nie działa, znikająca karta graficzna

snoorx 03 Cze 2017 01:08 1623 6
REKLAMA
  • #1 16509433
    snoorx
    Poziom 2  
    Witam wszystkich serdecznie.

Potrzebuje Waszej pomocy w sprawie mojego laptopa Lenovo z710.

Problem wygląda następująco (większość w załączniku- screeny z błędami, ustawieniami itp)
    Już wyjaśniam, praktycznie po miesiącu użytkowania laptopa pojawił się problem z karta graficzna (tak myślę) w trakcie gry wyskoczył bład, że sterownik ekranu kernel xxx przestał działać. Oczywiście zbagatelizowałem problem ponieważ intel wystarczał do moich potrzeb a studia i praca (przy komputerze) sprawiły, że nigdy nie było czasu żeby oddać na gwarancje czy do serwisu.

Teraz po długim czasie mam checi, czas na to, żeby naprawić to lub chociaz potwierdzić zgon karty graficznej.
    Po wykonaniu przez mojego znajomego, który jest informatykiem formatu oraz instalacji wszystkiego co potrzebne chciałem uruchomić grę. Jednak wyskoczył bład [ten sam, co zawsze] ( w zależności od tego z jakiej grafiki korzystąłem bład był inny). Ciekawostka jest, że po próbie uruchomienia gry przez karte o "wysokiej wydajnosci" (NVIDIA GeForce GT 745M) gra się nie uruchomiła, wyskoczył błąd i potem karta znikneła, wydaje się ze system jej w ogóle nie widział (aż do ponownego uruchomienia systemu). Po kolejnej próbie znowu to samo (na załączonych screenach wszystko wyraznie widac). Lenovo z710- Grafika nie działa, znikająca karta graficznaScreensh..2.png (14.43 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Lenovo z710- Grafika nie działa, znikająca karta graficznaScreensh..1.png (10.49 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Lenovo z710- Grafika nie działa, znikająca karta graficznaScreensh..6.png (6.37 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Lenovo z710- Grafika nie działa, znikająca karta graficznaScreensh..8.png (13.41 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Przy uruchomieniu dxdiag wystąpił również błąd (Program DxDiag wykrył, że mogł wystąpić problem z dostępem do Direct3D ...)
    Lenovo z710- Grafika nie działa, znikająca karta graficznaproble..png (30.14 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Totalnie nie wiem, jakie informacje tutaj powinienem dla Was udostepnić dlatego wrzucam to co myśle, że może się przydać.
    Proszę o wszelkie propozycje oraz pomoc, bardzo mi na tym zależy żeby popracować na tym sprzęcie jakiś czas.
    Załączniki:
    • Lenovo z710- Grafika nie działa, znikająca karta graficzna Screenshot_4.png (24.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo z710- Grafika nie działa, znikająca karta graficzna Screenshot_5.png (46.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo z710- Grafika nie działa, znikająca karta graficzna Screenshot_3.png (12.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo z710- Grafika nie działa, znikająca karta graficzna problem 2.png (65.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo z710- Grafika nie działa, znikająca karta graficzna problem 3.png (33.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16509789
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    Uszkodzenie na płycie. Skorzystaj z gwarancji.
  • REKLAMA
  • #3 16509797
    snoorx
    Poziom 2  
    miecho18 napisał:
    Uszkodzenie na płycie. Skorzystaj z gwarancji.

Niestety gwarancji już nie mam. Czyli płyta główna zawiniła? Na jakiej podstawie taka sugestia?
    Pytam ponieważ jestem zielony w tematyce komputerów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16509801
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    snoorx napisał:
    Na jakiej podstawie taka sugestia?

Na podstawie opisanych przez Ciebie objawów.
  • #5 16509804
    snoorx
    Poziom 2  
    miecho18 napisał:
    snoorx napisał:
    Na jakiej podstawie taka sugestia?

Na podstawie opisanych przez Ciebie objawów.

wiesz może ile by wyniosła naprawa tego? jakieś widełki, czy nie warto inwestować w naprawę i działać na zintegrowanej na tyle na ile pozwala?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16509843
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    snoorx napisał:

wiesz może ile by wyniosła naprawa tego?

W granicach 350-450.
  • #7 16509866
    snoorx
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi, jakieś sugestie może co zrobić aby zooptymalizować prace komputera na karcie zintegrowanej?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo Z710, polegający na awarii karty graficznej, co objawia się błędem sterownika ekranu kernel. Po miesiącu użytkowania laptopa, problem nasilił się, a użytkownik nie miał czasu na serwis. Po formacie i reinstalacji systemu, błąd nadal występuje. Odpowiedzi sugerują, że uszkodzenie może dotyczyć płyty głównej, a koszt naprawy wynosi od 350 do 450 zł. Użytkownik pyta również o optymalizację pracy na zintegrowanej karcie graficznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA