logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektrotechnika [zadania - obwody]

RagnarPL 03 Cze 2017 14:14 6879 2
REKLAMA
  • #1 16509923
    RagnarPL
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam :) Dostaliśmy na zaliczenie przedmiotu kilka zadań z obwodami elektrycznymi do zrobienia. Są to pewnie zadania łatwe, ale jak ktoś widzi coś takiego po raz pierwszy to nie wie jak zacząć. Niestety profesor jechał samą teorię, ponieważ stwierdził, że obwodów elektrycznych powinniśmy się nauczyć sami.

Nie proszę o rozwiązanie tych zadań!!! Prosiłbym tylko w miarę możliwości o wskazanie drogi. (np. wypisanie w punktach co trzeba zrobić albo coś). Jeśli czegoś nie będę wiedział to wtedy dopytam :D

Bardzo proszę o pomoc :) Naprawdę chcę się tego nauczyć, bo planuję połączyć mój główny kierunek (programowanie) z elektroniką.

Tutaj zadania:
    Elektrotechnika [zadania - obwody] Elektrotechnika [zadania - obwody] Elektrotechnika [zadania - obwody] Elektrotechnika [zadania - obwody]

Tutaj coś próbowałem robić(pierwsze zrobione ale nie wiem czy dobrze, a przy drugim utknąłem bo nie wiem co dalej):

• REKLAMA
  • #2 16510720
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    RagnarPL napisał:

Nie proszę o rozwiązanie tych zadań!!
    Na to nie licz. Puki sam się nie weźmiesz, to nic nie pomogę.
    RagnarPL napisał:
    Niestety profesor jechał samą teorię,
    Jak patrzę na te zadania, to na podstawie wiedzy teoretycznej powinieneś je rozwiązać. W połowie, to nawet nie ma czego liczyć...
    Zadanie 1 - hasło klucz: dzielnik napięcia i dzielnik prądu.
    Zadanie 2 - poczytaj o obwodach prądu przmiennego, bo samą zawadą to tego nie ruszysz.
    Zadanie 3 - stała czasowa. Koniec zadania. Znasz ten termin, to zadanie jest banalnie proste.
    Zadanie 4 - jak wyżej, z tym że dla indukcyjności.
    Zadanie 5 - do poczytania: watomierz, moc czynna
    Zadanie 6 - do poczytania: prostownik.
  • #3 16510747
    RagnarPL
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    telecaster1951 napisał:
    Zadanie 1 - hasło klucz: dzielnik napięcia i dzielnik prądu.
    Zadanie 2 - poczytaj o obwodach prądu przmiennego, bo samą zawadą to tego nie ruszysz.
    Zadanie 3 - stała czasowa. Koniec zadania. Znasz ten termin, to zadanie jest banalnie proste.
    Zadanie 4 - jak wyżej, z tym że dla indukcyjności.
    Zadanie 5 - do poczytania: watomierz, moc czynna
    Zadanie 6 - do poczytania: prostownik.

Serdecznie dziękuję. O to właśnie mi chodziło :) Przynajmniej wiem już od czego zacząć. :D

Zadanie 1 do sprawdzenia (dzielnik prądu i napięcia).

Zadanie 3 (nie wiem czy dobrze - nie mam pojęcia jak ustalić po jakim czasie wystąpi w tym układzie stan ustalony i jaka będzie wartość przepięcia Ul).

Zadanie 4 (nie wiem czy dobrze - nie mam pojęcia jak policzyć po jakim czasie i do jakiej wartości naładuje się kondensator)

REKLAMA