logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

połączenie ściemniacza z wyłącznikiem schodowym

04 Cze 2017 17:28 15132 12
REKLAMA
  • #1 16511786
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 16511801
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4679
    Patrząc na schemat po lewej, ten ściemniacz może zastąpić jeden z wyłączników schodowych. Włącz go tak, jak jest podłączony jeden z wyłączników schodowych w twojej instalacji, jeśli taką masz. Schemat wyraźnie wskazuje,że zaciski L1 i L2, to zaciski do podłączenia przewodów korespondencyjnych, czyli takich pomiędzy dwoma przełącznikami, A ostatni zacisk ma iść na zasilanie żarówek.

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam,bo tego nie widać w rzeczywistości, ściemniacz powinien mieć jedną klapkę przycisku, jesli jest to ściemniacz do instalacji schodowej. Piszę to wyjaśnienie, bo nie spotkałem się ze ściemniaczem do instalacji schodowej.
  • REKLAMA
  • #3 16511841
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 16511861
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 16511865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 16512049
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16512095
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    MarianK98 napisał:
    Już się nacieszyłem, ale czegoś mi brakuje. Czy dałoby radę tak podłączyć aby można było ściemniać po obu stronach korytarza? Musiałbym dokupić jeszcze jeden wyłącznik,
    Ale to tak nie będzie, że jednym ściemnisz, a drugim rozjaśnisz. W ogóle to ściemniacze są raczej przydatne w dużych pomieszczeniach, gdzie nie zawsze jest potrzebna cała moc źródła światła i wtedy można użyć ściemniacza. Innym razem potrzebujemy więcej światła, więc bez wymiany żarówek możemy efekt taki uzyskać.
  • #8 16512111
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 16512126
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    markus-19 napisał:

Owszem, będzie z zastosowaniem specjalnych wyłączników
    To co innego i na dodatek pewnie więcej przewodów.
  • #10 16512205
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    EMC/Govena oferowało kiedyś ściemniacz dotykowy z dodatkowym modułem / -ami.
    W jednej puszce zamontowany jest ściemniacz i podłączona do niego oświetlenie.
    W drugiej puszcze montujesz dodatkowy moduł sterujący ( nie jest to drugi ściemniacz tylko sterowanie głównego ściemniacza).
    Tu schemat podłączenia:
    połączenie ściemniacza z wyłącznikiem schodowymemc_sciemn...-moduł.jpg (18.28 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Takich modułów można podłączyć kilka:
    połączenie ściemniacza z wyłącznikiem schodowymemc_sciem..cz.jpg (15.55 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Potrzeba tylko pomiędzy puszkami trzech przewodów + przewód PE.

Masz w tym przypadku zapewnione sterowanie z każdego punktu ( włącz/wyłącz i regulacja )
  • #11 16512261
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 16512305
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 16512471
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    MarianK98 napisał:
    Niedawno wymieniałem przewód na 4 żyłowy więc spoko tylko gdzie to kupić?

Nie chcę nikomu robić reklamy więc proszę wpisać w Google: METPROS1
    Jest kilku sprzedawców co to oferują.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o podłączenie ściemniacza do wyłącznika schodowego, wskazując na trudności ze zrozumieniem schematu. Odpowiedzi sugerują, że ściemniacz może zastąpić jeden z wyłączników schodowych, a jego podłączenie powinno być zgodne z istniejącą instalacją. W przypadku posiadania jednej żarówki, można usunąć jedną z żarówek ze schematu bez uszkodzenia ściemniacza. Użytkownicy dyskutują również o możliwości podłączenia ściemniacza w taki sposób, aby można było regulować oświetlenie z obu stron korytarza, co wymagałoby dodatkowego wyłącznika. Wspomniano o wyłącznikach regulowanych, które mogą być trudne do zdobycia w Polsce. Proponowane są także rozwiązania z wykorzystaniem modułów sterujących, które umożliwiają zdalne sterowanie ściemniaczem z różnych punktów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA