logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baofeng UV-5R - Pytanie o legalność

Jordandc 05 Cze 2017 19:11 15624 5
REKLAMA
  • #1 16513804
    Jordandc
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Witam planuje sobie zakupić krótkofalówkę Baofeng UV-5R

Potrzebna do kontaktu ze znajomym oddalonym o ok. 300 m ode mnie.

Czy na takie użytkowanie między sobą trzeba mieć jakieś uprawnienia?

Czy mogę skorzystać z dowolnej częstotliwości czy tylko na pewnych można rozmawiać?
  • REKLAMA
  • #2 16513868
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    Nie możesz bez pozwolenia używać tego urządzenia. Spora część sklepów razem z radiotelefonami sprzedaje pozwolenia radiowe na konkretne częstotliwości. Tylko wtedy możesz legalnie używać posiadając oczywiście tyle pozwoleń ile osób.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16514606
    jkk
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Koledze zapewne chodzi o radiotelefony z pasma PMR 446. Pracują one na ściśle określonych częstotliwościach i mocach (google wie całkiem dokładnie na jakich). Warunki są ściśle określone - jeśli chce się użytkować całkiem na legalu najlepiej kupić coś takiego - lub, jak radził Kolega yes2mike - kupić sprzęty VHF z indywidualnymi pozwoleniami. Opisane przez kolegę urządzenia mają nie do końca uregulowane sprawy homologacyjne -(niech mnie ktoś poprawi jeśli jest inaczej). Dlatego całkowicie legalnie mogą ich w zasadzie używać jedynie licencjonowani krótkofalowcy, lub na zasadzie "zastępczego sprzętu" - posiadacze pozwoleń na wykupione częstotliwości - ale do czasu aż się jakaś kontrola z UKE nie przypałęta i nie stwierdzi faktu użytkowania sprzętu bez homologacji. W domowych warunkach natomiast takie użytkowanie może trwać do czasu kontroli nasłanej przez złośliwego sąsiada, któremu wszystko przeszkadza (w słuchaniu wiadomej rozgłośni na przykład) lub wjazdu na chatę innej służby (tropiącej np. członków gangu czyszczącego piwnice z rowerów i przetworów). Wtedy robi się nieco ciepło i mogą być konsekwencje przewidziane w ustawie Prawo Telekomunikacyjne. Także - ryzyk - fizyk...
  • REKLAMA
  • #5 16514619
    ElekTrick
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    jkk napisał:
    Opisane przez kolegę urządzenia mają nie do końca uregulowane sprawy homologacyjne -(niech mnie ktoś poprawi jeśli jest inaczej).
    Homologacji nie ma już chyba od kilkunastu lat. Jest deklaracja i oznaczenie CE, które na tych urządzeniach jest naniesione (czy słusznie, to inna sprawa, ale to jest na wyłączną odpowiedzialność dystrybutora/wprowadzającego do obrotu). Bez tego żaden dystrybutor nie mógłby legalnie sprzedawać tych zabawek na terenie UE.
REKLAMA