logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PTL 1019 - jak rozebrać bęben pralki

BerKrzy 05 Cze 2017 21:50 6024 6
REKLAMA
  • #1 16514183
    BerKrzy
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Proszę o podpowiedź jak zabrać się do rozebrania bębna w pralce Polar PTL 1019. Podejrzewam łożyska i nie chciałbym przy okazji prób rozbierania, pogrążyć się w dodatkowych kosztach
  • REKLAMA
  • #2 16514246
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3361
    BerKrzy napisał:
    jak zabrać się do rozebrania bębna
    Po co?
    BerKrzy napisał:
    Podejrzewam łożyska
    Więc najpierw się upewnij, że są uszkodzone, a potem zdejmij boczne obudowy pralki i ułożyskowania będą dostępne.
  • REKLAMA
  • #3 16515531
    BerKrzy
    Poziom 10  
    Łożyska są ok.
    Jak można się dostać do środka, żeby sprawdzić mocowanie bębna? Nie rozbierałem jeszcze takiej pralki i nie chciałbym bezpowrotnie uszkodzić obudowę bębna. Podejrzewam luźny krzyżak bębna.
  • #4 16571055
    agdtor
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Jak w większości Whirlpooli, odkręcasz wkręty po obwodzie bębna, wcześniej okręcaasz śruby mocujące koło pasowe i kontrującą ośkę z drugiej strony
  • REKLAMA
  • #5 16572867
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1547
    BerKrzy napisał:
    Podejrzewam luźny krzyżak bębna.

Ja natomiast podejrzewam, że nawet nie zdemontowałeś bocznych ścian jak sugerował Ci kol. zhudomel
    zhudomel napisał:
    zdejmij boczne obudowy pralki

Gdybyś to zrobił to upewniłbyś się że masz luźne koło pasowe.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • Pomocny post
    #6 16575529
    BerKrzy
    Poziom 10  
    Dziękuję za podpowiedź. Rozwiązałem temat wcześniej. Prócz wkrętów po obwodzie bębna, są 4 miejsca w których pokrywa jest zgrzana - stopiona z obudową, trzeba delikatnie te miejsca rozłączyć- zrobiłem to od tylnej strony bębna dłuższym prętem zaostrzonym w kształt płaskiego śrubokręta . Po dostaniu się do środka, okazało się tak jak podejrzewałem luźne "krzyżaki" bębna. Na 5 nitów, którymi są mocowane do bębna, 3 były zerwane, z jednej i z drugiej strony. Kupiłem kpl naprawczy: krzyżaki + uszczelniacze + śrubki, które należy odrobinę przeszlifować(od str nakrętek) po skręceniu krzyżaków, żeby nie ocierały o obudowę bębna. Pralka ma niecałe 5 lat. Prawdopodobnie materiał z których są wykonane krzyżaki oraz nity jest narażony na agresywność proszków.
  • REKLAMA
  • #7 16576304
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał wskazówek dotyczących rozebrania bębna pralki Polar PTL 1019, podejrzewając uszkodzenie łożysk. Otrzymał porady, aby najpierw sprawdzić, czy łożyska są rzeczywiście uszkodzone, a następnie zdemontować boczne obudowy pralki, co umożliwi dostęp do ułożyskowania. Po dalszych pytaniach użytkownik dowiedział się, że aby dostać się do mocowania bębna, należy odkręcić wkręty po obwodzie bębna oraz zdemontować koło pasowe. Ostatecznie, po rozebraniu pralki, odkrył luźne krzyżaki bębna, z trzema zerwanymi nitami. Użytkownik zakupił zestaw naprawczy, który obejmował krzyżaki, uszczelniacze i śrubki, które wymagały przeszlifowania, aby uniknąć ocierania o obudowę bębna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA